Magazin
50 ogledov

Medena razvada

Med si privoščite kot sladkor ali kot zdravilo. Žurnal24 main
Med je najbolj dostopen čebelji proizvod. Je zdrav in naraven, takega pa ga lahko postrežete na tisoč in en način.

Med, simbol vsega prijetnega in dobrega, so v času rimskega cesarstva pogosto uporabljali za plačevanje davkov.
Danes se v kuhinji uporablja predvsem kot namaz na kruhu in dodatek številnim jedem namesto sladkorja. Načeloma velja pravilo, da potrebujete pol manj medu kot sladkorja. Z medom lahko sladkate jogurte, odličen pa je tudi za malico skupaj z arašidi in bananami. Segret med s sojinim mlekom in temno čokolado ustvari odličen mlečni napitek. Cvetlični med je zelo dober na kruhu, gozdni pa je nepogrešljiv v omakah in polivkah. Lipov se poda h pudingom, hojin pa k suhemu sadju in mlečnim napitkom.
V francoski kuhinji ga pogosto dodajo govejemu ali ribjemu raguju, dober pa je tudi pri morski hrani, še posebej kot marinada za ribe.

Ali ste vedeli?

  • V židovski tradiciji je med simbol novega leta. Takrat jabolčne krhlje namakajo v med, da bi ljudem to prineslo sladko novo leto.
  • V zahodnem svetu je najpogostejša asociacija na med medved. Njega pa bolj kot med zanimajo čebelje ličinke. 
  • Pred dvema letoma so največ naravnega medu proizvedli na Kitajskem, v Turčiji in Združenih državah Amerike.
  • V času glavne paše čebela leti iz panja tudi do sedemnajstkrat na dan, pri čemer za vsak polet potrebuje približno pol ure. Na vsakem od poletov v medenem želodčku prinese do 60 mg medičine.
  • Za en kilogram medu mora čebela nabrati 3 do 4 kilograme medičine.
  • Če bi en kilogram pristnega slovenskega medu naredila ena sama čebela, bi opravila pot, ki je enaka približno sedemkratnemu obsegu Zemlje. 
  • Če je med kristaliziral, ga postavite v vodno kopel.
  • Ko med odmerjate z merico, jo namažite z oljem, da med lepo steka.
  • Med je edino naravno sladilo, ki ne potrebuje postopkov predelave, da postane uporabno.
  • Pravijo, da ni primeren za otroke do starosti enega leta.
  • Temnejši je med, močnejši je njegov okus.
  • Med uporabljajo tudi v kozmetiki, medene kopeli pa je oboževala že Kleopatra.

Carpaccio iz prekajenega lososa z medenim prelivom
Sestavine (za dva):

  • 20 dag prekajenega lososa
  • 6 dag sveže rukole
  • 6 dag lističev parmezana Gran Padana
  • 6 rezin nektarin
  • ena limona
  • lističi bazilike

Preliv:
2 žlici deviškega oljčnega olja
4 žlice hojinega medu

Priprava:

Na krožnik razporedite svežo rukolo, nanjo pa položite tanke rezine prekajenega lososa. Obložite ga z lističi sira. Nato v topni vodi stopite med in vmešajte deviško oljčno olje. Medeno mešanico pokapajte po krožniku, dekodirajte z lističi bazilike in ponudite s popečenimi kruhki ter čašo dobrega belega vina.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.