Med, simbol vsega prijetnega in dobrega, so v času rimskega cesarstva pogosto uporabljali za
plačevanje davkov.
Danes se v kuhinji uporablja predvsem kot namaz na kruhu in dodatek številnim jedem namesto
sladkorja. Načeloma velja pravilo, da potrebujete pol manj medu kot sladkorja. Z medom lahko
sladkate jogurte, odličen pa je tudi za malico skupaj z arašidi in bananami. Segret med s sojinim
mlekom in temno čokolado ustvari odličen mlečni napitek. Cvetlični med je zelo dober na kruhu,
gozdni pa je nepogrešljiv v omakah in polivkah. Lipov se poda h pudingom, hojin pa k suhemu sadju
in mlečnim napitkom.
V francoski kuhinji ga pogosto dodajo govejemu ali ribjemu raguju, dober pa je tudi pri
morski hrani, še posebej kot marinada za ribe.
Ali ste vedeli?
- V židovski tradiciji je med simbol novega leta. Takrat jabolčne krhlje namakajo v med, da bi ljudem to prineslo sladko novo leto.
- V zahodnem svetu je najpogostejša asociacija na med medved. Njega pa bolj kot med zanimajo čebelje ličinke.
- Pred dvema letoma so največ naravnega medu proizvedli na Kitajskem, v Turčiji in Združenih državah Amerike.
- V času glavne paše čebela leti iz panja tudi do sedemnajstkrat na dan, pri čemer za vsak polet potrebuje približno pol ure. Na vsakem od poletov v medenem želodčku prinese do 60 mg medičine.
- Za en kilogram medu mora čebela nabrati 3 do 4 kilograme medičine.
- Če bi en kilogram pristnega slovenskega medu naredila ena sama čebela, bi opravila pot, ki je enaka približno sedemkratnemu obsegu Zemlje.
- Če je med kristaliziral, ga postavite v vodno kopel.
- Ko med odmerjate z merico, jo namažite z oljem, da med lepo steka.
- Med je edino naravno sladilo, ki ne potrebuje postopkov predelave, da postane uporabno.
- Pravijo, da ni primeren za otroke do starosti enega leta.
- Temnejši je med, močnejši je njegov okus.
- Med uporabljajo tudi v kozmetiki, medene kopeli pa je oboževala že Kleopatra.
Carpaccio iz prekajenega lososa z medenim prelivom
Sestavine (za dva):
- 20 dag prekajenega lososa
- 6 dag sveže rukole
- 6 dag lističev parmezana Gran Padana
- 6 rezin nektarin
- ena limona
- lističi bazilike
Preliv:
2 žlici deviškega oljčnega olja
4 žlice hojinega medu
Priprava:
Na krožnik razporedite svežo rukolo, nanjo pa položite tanke rezine prekajenega lososa. Obložite ga z lističi sira. Nato v topni vodi stopite med in vmešajte deviško oljčno olje. Medeno mešanico pokapajte po krožniku, dekodirajte z lističi bazilike in ponudite s popečenimi kruhki ter čašo dobrega belega vina.