Magazin > Bizarno
25 ogledov

Bomo ostali brez čokolade?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Je mogoče, da bi lahko ostali brez čokolade, dragocenosti, brez katere si nekateri ne moremo predstavljati življenja?

V roku dvajsetih let bi čokolada lahko postala kot kaviar, predvideva John Mason, izvršni direktor raziskovalnega sveta Nature Conservation v Gani. Postala bo tako redka in draga, da si je povprečen človek ne bo mogel privoščiti.

Pridelava kakava namreč potrebuje veliko dela in časa, vendar zahodnoafriški kmetje, ki ga pridelujejo, ne dobivajo dovolj spodbude, da bi nadaljevali s pridelavo, ki traja od tri do pet let. Poleg tega je povečano kmetovanje izčrpalo zemljo v državah, kot sta Gana in Slonokoščena obala, tako da je donos kakava vsako leto manjši. Medtem pa povpraševanje in potrošnja rasteta, z njima pa tudi cene.

Posledice pomanjkanja se bodo verjetno najprej pokazale v obliki manjšega odstotka kakava v čokoladnih proizvodih, v katerih se bodo bolj uporabljale nadomestne snovi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.