Vsako vino, ki ga postrežete, zahteva prav posebno obliko kozarca, ki poudari cvetico določenega vina, zato je zelo pomembno, da izberete pravi kozarec za vino, ki ga postrežete svojim gostom.
Strokovnjaki se strinjajo, da je izbor pravega kozarca k pravemu vinu, ki ga postrežete zraven
svojih kulinaričnih dobrot, zelo pomemben.
Tako denimo za modri pinot nikoli ne smete uporabiti ozkega kozarca, saj v takšnem kozarcu
ni dovolj prostora, da bi s krožnim gibanjem vino premešali in s tem spustili pravo cvetico vina.
Kozarec za konjak skorajda nima peclja, zato ga držite za čašo in obračajte z obema rokama, na koncu pa ga držite v dlani ene roke. Tako boste kozarec ogreli, kar bo poudarilo aromo konjaka.
Belo vino zahteva kozarec z višjo čašo, da vonjave opravijo daljšo pot in dalj časa ostanejo v njem. K temu pripomore zožena odprtina. Pecelj kozarca je daljši in droben, da toplota dlani ne prehaja tako hitro v vino, ki tako dlje ostane hladno.
Posebni kozarci so namenjeni modremu pinotu in rdečemu burgundcu. Kozarci so malce višji in nekoliko bolj trebušasti od kozarcev za belo vino. Tako se lahko vini predstavita v vsej svoji kompleksnosti.
Zrelo rdeče vino natočite v kozarec, ki ima zaobljene stene. Kozarec primite za dno trebušastega dela, kjer se stika s pecljem. Vino počasi zanihajte, da lepo polzi po gladki steni.
Je podolgovat in ozek. Če je visok, mehurčki dlje potujejo do površine. Čim starejše je vino, drobnejši so mehurčki in dlje traja iskrenje. Odprtina kozarca je zožena, zato da lahko tudi peneča vina ponudijo nežno cvetico.
Ali veste?
- Da nikoli ne smete naliti vina do vrha kozarca.
- Da nikoli ne smete prijeti kozarca za čašo. Vino je namreč nemogoče pokušati iz polnega kozarca.