Magazin > Film & Glasba & TV
1987 ogledov

Nadaljevanka, ki vas bo popeljala v razbruljiv svet tolp

birminghamske tolpe
1/5
Birminghamske tolpe, znano britansko nadaljevanko, ki se dogaja v kriminalnem podzemlju v Birminghamu v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, lahko že spremljate na CineStar TV Premiere 1 programu!

Pri tej nadaljevanki ne gre še za eno osladno zgodovinsko dramo. Zgodba je umeščena v Birmingham, v mesto, ki je kljub svoji industrijski dediščini redko predmet televizijske fikcije, govori pa o dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Kritiki in gledalci pravijo, da gre za svojevrstne Sopranove.

Nadaljevanka pripoveduje zgodbo o Thomasu Shelbyju in njegovi družini, ki vodi vplivno tolpo Šiltarjev. Ime so dobili po navadi, da so v šilte svojih kap všili britvice, denar pa so služili z nezakonitimi stavami, nudenju zaščite in s črnim trgom. Zgodba se odvija v negotovem obdobju britanske zgodovine, ko so državo še pretresale posledice 1. svetovne vojne. Birminghamske tolpe ima zavidanja vredno igralsko zasedbo, med drugim v njej lahko vidite Sama Neilla in Cilliana Murphyja, v drugi sezoni pa se pridružijo še Tom Hardy in mnoge druge hollywoodske zvezde. Scenarist Steven Knight trdi, da nadaljevanka delno temelji na resničnih dogodkih, delno pa na družinski legendi. "To je fikcija, vtkana v dejansko okolje. Moj oče je imel od svojega devetega ali desetega leta vznemirljive spomine na te ljudi. Bili so neverjetno dobro oblečeni in vplivni, imeli so veliko denarja v okolju, kjer ga ni imel nihče. Bili so gangsterji.“

Čeprav so Birminghamske tolpe zelo sodobne, ne smete niti za hip pomisliti, da nadaljevanka tepta zgodovino. Podrobnostim namreč posveča neverjetno pozornost. Birmingham je ključni element zgodbe, vendar pa veliko prizorov ni posnetih tam. Ker je večina značilnosti tistega časa v mestu že zdavnaj izginila, je produkcijska ekipa v te namene uporabljala lokacije v Liverpoolu in Leedsu. Da pa bi bil Liverpool iz 21. stoletja videti kot Birmingham iz dvajsetih let 20. stoletja, so zgradili set iz niza zapuščenih občinskih zgradb.

Nadaljevanko lahko od ponedeljka do četrtka ob 21 uri spremljate na CineStar TV Premiere 1.

 

 

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 16:00 21.marec 2019.

    Kaj pa kakšna domača z enako vsebino ?