Magazin > Film & Glasba & TV
2 ogledov

Vse najboljše, CD!

cd Žurnal24 main
Glasbena zgoščenka praznuje 25 let. Podjetje Philips iz Hannovra je namreč 17. avgusta 1982 na tržišče poslalo prvo zgoščenko.

Podjetje Philips je zgoščenko razvilo skupaj s Sonyjem in s tem sprožilo revolucijo v glasbenem svetu, ki je ni nihče napovedoval. O njenem uspehu priča podatek, da so jih v zadnjih 25 letih prodali 200 milijard.

Piet Kramer, ki je sodeloval pri razvoju zgoščenke, sicer bolj znane pod kratico CD, je povedal, da konec 70. in v začetku 80. let prejšnjega stoletja niso verjeli, da se bodo v prihodnosti tudi v zabavni industriji in informatiki odločili za digitalno zgoščenko, na katero bo mogoče shraniti računalniške programe in filme.


Še imate kakšno vinilko? ©corleone

 

Zgoščenka je do 90. let prejšnjega stoletja ne samo izrinila vinilne plošče, ampak nakazala tudi druge možnosti, kot sta na primer CD-ROM in DVD.

Philips se je sprva domislil digitalnega zapisa za video, za kar je razvil 30 centimetrov veliko zlato zgoščenko za predvajanje filmov, vendar se videodisk ni prijel. Šele potem, ko je ta možnost propadla, so Philipsovi inženirji predlagali manjši digitalni disk samo za zvok in tako se je rodila zgoščenka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.