Magazin > Odnosi in prosti čas
10000 ogledov

Ali gre pes ali pa jaz

žalosten pes Pixabay
Mnenja glede vzgoje in primernega lastništva psov so še bolj raznolika kot so mnenja glede vzgoje otrok.

"Doma imamo velikega psa, ki je seveda zunaj v velikem boksu."

Na forumu Med.Over.Net se krešejo mnenja, ali pes spada v stanovanje ali ne. Uporabnica, ki pravi, da je s kmetov ter da ima živali zelo rada, piše: "Imam fanta, ki ima, oprostite izrazu, malega ščeneta, razvajenega in navajenega biti v stanovanju." Kljub temu, da razume, da fantov pes nima poddlake ter bi zaradi tega težje preživljal dneve in noči zunaj stanovanja, pa jo še vedno "izredno moti že to, da je pes sploh v stanovanju."

Počne vse, kar mu pade na misel

Težava, ki jo ima uporabnica, ni le v tem, da sama ne odobrava živali v stanovanju, temveč tudi to, da naj bi bil fantov pes zelo nevzgojen. "Skače povsod in dela kar hoče," piše.

"Nočem biti sebična in dajati fantu ultimata ali jaz ali pes."

Dekle pravi, da bi najraje videlo, da bi fant svojega psa dal bivši punci, s katero si delita skrbništvo, saj se ne more navaditi na življenje s psom v stanovanju.

"Če je pes vzgojen, ne bo skakal povsod."

Pod uporabničino zagato uporabniki foruma izražajo zelo nasprotujoča si mnenja. Nekateri se strinjajo z njenim mnenjem, da pes ne sodi v spalnico. Marsikateri drug komentar dekle in njeno mišljenje obsoja. "Nikoli ne bi bila s partnerjem, ki bi se mu zdelo sprejemljivo imeti psa v pesjaku ali da je večino dneva sam zunaj na vrtu," piše ena od uporabnic.

pes v postelji | Avtor: Pixabay Pixabay

Razlika v mišljenju

Marsikateri komentator opozarja, da ne gre le za težavo z vzgojo psa, temveč predvsem za razliko v mišljenju. Dekle, ki prosi za nasvet namreč verjame, da psi ne sodijo v hišo ali stanovanje, medtem ko ima njen fant svojega psa očitno raje v stanovanju.

"Z malo dobre volje bi psa zlahka prevzgojila."

Zadnja dilema, ki jo ima dekle glede fantovega psa pa je, da si lastništvo psa fant deli z bivšim dekletom. Marsikateri uporabnik zaradi tega verjame, da je glavni problem ljubosumje do odnosa z bivšim dekletom ne pa sam pes.

pes trening | Avtor: Pixabay Pixabay

Kje imeti psa in kako ga vzgojiti

Lastništvo psa je velika odgovornost. Kinologi in društva za zaščito živali opozarjajo, da so psi družabna bitja, ki potrebujejo bližino in družbo svojega "tropa". Če pa se že odločimo psa imeti zunaj, mora ta imeti dovolj prostora za gibanje ter zavetje, kamor se lahko umakne. Psa se ne bi smelo imeti na verigi – vse več kinologov namreč verjame, da je to psihično in fizično mučenje živali. Ne glede na to ali imamo psa zunaj ali pa v stanovanju, pa se je z njim potrebno ukvarjati.

Psa je potrebno vzgajati od trenutka, ko postane član naše družine.

Grizenje, uničevanje pohištva, lajanje, opravljanje potrebe po stanovanju, renčanje, agresija. Vse to ter mnoga druga neželena vedenja lahko popravimo ali preprečimo z vzgojo psa. Pri vzgoji moramo biti strogi, a nežni. Večino obnašanj lahko uredimo s pozitivno vzgojo. Najboljše je, da s svojim kosmatincem čim prej odidemo v pasjo šolo, kjer nam bodo izkušeni vodniki psov dali napotke za vzgojo psa, ki bo srečen in zadovoljen, posledično pa bomo s svojim štirinožnim članom družine srečni in zadovoljni tudi mi.

Komentarjev 3
 • leonardo 08:40 21.januar 2020.

  Bi komentiral, pa naj kar punce na poklic!

 • Avatar ovca
  ovca 08:33 21.januar 2020.

  :) :) :) Kako ji sploh pade na pamet tako neumno vprašanje:jaz ali pes? Bi jo vprašala,kaj še čaka s pakiranjem.Bejba ne šteka, da pes ni krava,ki jo zapreš v štalo in izpustiš,ko se spomniš.Pes je "naslednik" volkov,ti pa so ...prikaži več in še vedno,živijo v tropu.Ker nimajo svojega tropa,vzamejo za svoj trop človeka. Bi ji krona padla z glave,če bi se pričela ukvarjat s fantovim psom in ga prevzgojila?Psa namreč.Očitno.Ker je s tem delo,delo in še 1x delo.Pa na fb in podobnem šitu lahko kaj zamudi...

 • swiscellay 20:31 20.januar 2020.

  www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks