Magazin > Odnosi in prosti čas
26639 ogledov

Družino zapustil zaradi 20 let mlajše

družina Pixabay
Ločitev je čustveno zahtevna ne le za par, ki se ločuje, temveč tudi za njune otroke. Še težja je ločitev, ko eden od partnerjev drugega zapusti zaradi nove ljubezni, še posebno, če je ta veliko mlajša.

Pred kratkim se je na forumu Med.Over.Net pojavila zgodba uporabnice, ki je prosila za nasvet, kako naj po ločitvi od moža pomaga popraviti odnose med njim in njunima otrokoma. Kako pomagati najstnikom in sebi, ji je svetoval psihoterapevt Boštjan Topovšek.

"Njun oče je podal ločitev zaradi 20 let mlajše deklice, ki ima 1 leto starega otroka."

Do ločitve je prišlo, ko se je mož zaljubil v kar 20 let mlajšo žensko, ki ima majhnega otroka. Najstnika se z novo »mačeho« ne želita družiti, za kar bivši mož krivi nesrečno uporabnico.

"Kjer so plod intimnega odnosa tudi otroci, popolna ločitev ni mogoča."

"Kjer so plod intimnega odnosa tudi otroci, popolna ločitev ni mogoča. 'Mir' se lahko vzpostavi samo, če oba partnerja sprejmeta, da sta ločena kot partnerja, nista pa ločena kot starša. To pomeni, da se morata v zvezi z otroci še vedno usklajevati, podpirati in spoštovati. V kolikor glede tega ne zmoreta najdi dialoga, potem so težave samo vprašanje časa," zaskrbljeni materi dveh najstnikov svetuje Boštjan Topovšek. Uporabnico opozarja, da morda nehote otrokom daje vedeti, da razmerja bivšega moža ne odobrava, kljub temu, da sama trdi, da mu želi vse dobro.

ločitev | Avtor: Pixabay Pixabay

"Partner vas je prevaral z "deklico", kot ste zapisali sami, ji naredil otroka, in vi mu želite vse dobro?"

Topovšek pravi, da "otroci ne reagirajo samo na tisto, kar je vidno, ampak tudi na tisto, kar je nevidno". Če ima torej starš svoja čustva in reakcije pod kontrolo oz. jih ne izraža, to še ne pomeni, da nimajo nobenega vpliva na dinamiko vseh vpletenih. Pogosto so ravno otroci namreč tisti, ki izražajo, kar starši ne.

Želi, da gredo poleti vsi skupaj na morje

Nesrečna mama izraža nezadovoljstvo z načinom, na katerega bivši mož otroka sili k druženju z novo partnerico. "Rada bi, da se z očetom počutita ok, da se imajo dobro, me pa moti to njegovo siljenje, da morata sprejeti prijateljico."

"Kar počne vaš bivši partner ni prav."

"Bodite z njima, poslušajte jih in če res ni nujno ne vrednotite dejanj bivšega partnerja," svetuje psihoterapevt. Otroka bosta namreč tako lažje sprejela, da sta sedaj del razširjene družine, sem pa spada tudi dopust z očetom in njegovo novo partnerico. Glede tega se morata otroka z očetom pogajati sama, saj sta dovolj stara za to.

"Pogovor med nama poteka nekako ti si kriva, ti ščuvaš otroke itd."

Mamo dveh najstnikov moti, da otroka očeta vidita le kake pol ure na teden na kavi. Ko najstnika odklanjata večji stik z očetom in njegovo partnerko, pa njun oče za to krivi njo. Psihiater meni, da mora biti oče do otrok potrpežljiv, če ne čudežev ne more pričakovati. Bivša žena njegovih napačnih pristopov ni dolžna popravljati.

Obrnite se na CSD

Topovšek zaskrbljeni uporabnici predlaga, naj se za nekaj časa osredotoči predvsem nase ter je svojim otrokom v oporo: "V kolikor bo njun oče uporabljal sumljive čustvene taktike in fizično nasilje, pa ga najprej opozorite na neprimernost tega in če to ne bo zaleglo, se v skrajni možnosti obrnite na CSD in zahtevajte njihovo posredovanje."

Komentarjev 10
 • Albatroz 11:17 15.januar 2020.

  Spolni odnos izboljša 1% veze poslabša pa lahko 99% če ni urejenega.

 • fenix09 10:38 15.januar 2020.

  Ljubezen, veze, poroke... to so za slabiče.

 • Avatar ovca
  ovca 08:41 15.januar 2020.

  ice cool, da se tako tolažiš :). Če je moški starejši, potetem ženska zelo kmalu začne igrat bolniško sestro :). In ja, večina moških po 50, so mentalno že starčki, edina rekreacija, ki jo obvladajo je, razmigavanja palca na roki ...prikaži več (pri preklapljanju tv programov). Da ne omenjam, da se jim nič več ne da, se ne izobražujejo, skratka, tudi mentalno ratujejo starčki. In kaj naj 40-letnica z njim? Jasno je, da si bo našla žrebca :).