Magazin > Odnosi in prosti čas
265 ogledov

Jamie Oliver deli 10 nasvetov za popoln žar

Jamie Oliver FameFlynet
Če želite postati pravi žar mojster, se držite teh zlatih pravil …

Kupite pravi žar

To je osnova, žar na oglje s pokrovom. Plinski ali električni žar lahko služita svojemu namenu, a z njima ne boste dosegli tistega posebnega prekajenega okusa. Pokrov pa je zelo priročen dodatek, če želite svoj žar dvigniti na višji nivo. Brez njega težko stopite sir za burger ali pripravite prekajena rebrca. 

Uporabite pravo oglje

Priprava na žar lahko močno vpliva na rezultat, saj oglje spremeni okus hrane. Pravočasno si priskrbite kakovostni premog, eden boljših je bukov premog. Če se imate za profesionalca, lahko dodate tudi sekance ali hrastove vejice, ki bodo dale odličen okus ribam in svinjini, češnjev in jabolčni les pa mesu sladkost. Polovico vejic namočimo v vodo, nato dodamo oglje in vse skupaj prižgemo.

Žar | Avtor: Profimedia Profimedia

Počakajte na pravi trenutek za peko na žaru

Žar zahteva potrpljenje in zbranost, točno v tem vrstnem redu. Za začetek je treba počakati, da se plameni popolnoma ugasnejo, vendar mora premog ostati vroč. To so pravzaprav razmere, ko je toplota najmočnejša in enakomerno porazdeljena.

Uravnavajte temperaturo 

Ne pozabite, da je v resnici to "peč iz kamene dobe", zato je treba uravnavati njeno toploto. Najboljši način za testiranje temperature je ročno. Postavite roko 12 centimetrov nad žar in preverite, kako dolgo jo lahko držite v tem položaju, ne da bi se počutili neprijetno. Če traja približno šest sekund, je temperatura nizka. Če držite roko štiri sekunde, boste ugotovili, da gre za srednjo vročino. Dve sekundi pa vas bosta opozorili, da gre za zelo visoko temperaturo. Zaželeno je tudi nadzorovanje temperature vzdolž same mreže. Vse oglje položite na eno stran, druga stran pa naj ostane brez neposredne toplote.

Pridobite pravo orodje 

Če ste pomotoma izgubili klobaso med rešetkami ali potisnili hamburger čez rob, je morda skrajni čas, da si kupite pravo orodje. Najpomembnejše so klešče, ki zagotavljajo največ nadzora in zmanjšujejo možnost, da bi manjši koščki mesa končali tam, kjer ne bi smeli.  

Naredite si svoje hamburgerje 

Domači hamburgerji so najboljši. Tudi če so sestavljeni samo iz kakovostnega mesa, bosta sol in poper prevladala v vseh mesnih pripravkih iz trgovine. Kupite mleto meso z veliko maščobe, da bo vaš hamburger sočen.

Burger | Avtor: Knorr Knorr
 

Ne pozabite, da je riba odlična na žaru

Riba in dim sta tako čudovita prijatelja, pravi Jamie. "Vzemite celo postrv ali lososa, vstavite hrastove vejice in jih pražite kot jamski človek, za katerega ste že od nekdaj vedeli, da je v vas," svetuje Jamie. Ribe lahko prečno narežete in jih napolnite z limono, koprom in poprom, nato pa jih vržete na žar.

Marinirajte, marinirajte, marinirajte 

Stavek "pustite nekaj ur ali po možnosti čez noč" ima še večjo težo, ko gre za žar. Tako boste prepričani, da okusi, ki ste jih dodali marinadi, ne bodo zmanjšani zaradi dima. Za vsak slučaj je najbolje, da med pečenjem na žaru meso vsakih 10 minut premažemo s preostankom marinade. Tako bo meso oskrbljeno z vlago, oprijemom arome dima, a tudi nežno karamelizacijo. 

Razmislite o prilogah

Priloge nikoli ne smejo biti v ozadju, naj bodo vedno dve tretjini obroka. Postrežete lahko s klasičnimi solatami, žitnimi prilogami (kuskus se dobro poda k jedem z žara) ali žemljicami, s katerimi lahko obrišete ostanke okusne marinade.

Ne uničujte zelenjave 

Žar je za vse nas pogosto izgovor, da se spremenimo v prave mesojede živali, toda ogenj dela čudeže tudi z zelenjavo, če je tehnika pečenja pravilna. Jamie svetuje, da zelenjavo narežete na tanke rezine in jo nato brez začimb vržete na žar. Ko je zelenjava končana, ji lahko dodate malo kakovostnega oljčnega olja in kisa, še piše portal Miss7.

Čevapčiči | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.