Magazin > Odnosi in prosti čas
4659 ogledov

Lahko z nežnimi dotiki točk na glavi spremenite svoje življenje?

masaža glave
Kaj je Access Consciousness in kako vam lahko pomaga.

Dina Košir pravi, da so ji orodja Access Consciousnessa spremenila življenje. Nad metodo in njenimi rezultati je bila tako navdušena, da se je izobrazila v Access Bars praktika v veliki želji, da čim širši množici predstavi, kaj vse je možno doseči v življenju, če le vemo, kako se rešiti okov naših misli in čustev in delovati iz zavedanja, da nič ni nemogoče.

Osnova tehnika Access Consciousness so Access Bars. Gre za 32 točk na naši glavi, kjer smo shranili vse svoje misli, ideje, prepričanja, razmišljanja, čustva in odnose. Ko se jih  dotaknemo se zgodi velik premik v našem življenju. Več o tem z Dino Košir.

Kako bi na najbolj enostaven način razložili, kaj je metoda Access Consciousness?
Access Consciousness ali na kratko Access je popolna sprememba življenja na boljše. To je najbolj prismojeno orodje, s katerim sem se srečala, in verjemite mi, da sem se srečala z že veliko orodji v svojem življenju. Na eni točki sem videla, da to, kar počnem, enostavno ne deluje več. Norost je početi isto in pričakovati nekaj povsem drugega, kot nam je lepo povedal Einstein. Vsekakor sem želela nekaj čisto enostavnega, lahkotnega, brez posebnih priprav, obredov, predvsem pa brez »gurujev« in posnemanj. Na kratko – želela sem orodje, ki deluje. Pri vsem tem pa nisem želela izgubiti sebe, želela sem biti tukaj in sedaj, ne v zamaknjenih stanjih. Kaj me je resnično presenetilo pri vsem tem, je to, da je treba, če želim, kaj spremeniti, odpraviti, razgraditi, odstraniti, postaviti vprašanje. Ko so začela na prvem izobraževanju, ki sem se ga udeležila, padati vprašanja, sem bila v šoku, ker nisem vedela, kaj se dogaja. Nismo namreč iskali odgovorov. Sedaj pa so naša življenja polna odgovorov in polna zaključkov. Kdo išče resnične odgovore? Stroj, ki mu pravimo naš um. Ko delujemo iz zaključka, da je življenje prava beda, se zgodi nekaj čisto preprostega - dvignili smo stene, preko katerih ne moremo videti, kaj šele da bi pogledali okoli njih ali skozi njih. In tako hodimo po svojih hodnikih zaključkov, kot da je to edino, kar imamo na razpolago. Kaj se zgodi, ko postavimo vprašanje? Odprejo se vrata, za njimi pa je novi prostor, nove sobe, nove možnosti. Kaj je rezultat vprašanja? Energija, ki pride na površje in te bo vodila do stvari, po kateri sprašuješ. Nehajte iskati odgovore. Tega ni. Vprašanje je ključ do tega, da se nova možnost odpre in potem le »slediš« energiji, svoji resnici.

Kaj konkretno je to orodje prineslo vam?
V preteklosti sem šla velikokrat čez sebe ali sem se pomanjšala zavoljo nečesa »večjega«. Kaj pa je lahko večje od mene same oziroma nas samih? Kdo je tisti, ki resnično kreira svoje življenje? Pripravljena sem bila na spremembo in skozi Access se je tudi zgodila, in to takoj. Ne čez 5 let, ne ko se mi bodo poravnali planeti, pač pa ta trenutek, ker je to edino, kar imam na razpolago. Izbiram znova in znova sebe. Morda se sliši egoistično, a ni. V preteklosti sem izbirala vse drugo in moj sin je skoraj ostal brez mame zaradi vseh zdravstvenih težav, ki so se mi nagrmadili pri 28-tih letih, v obdobju, ko bi morala biti polna energije in se igrati z njim. Zato sem globoko hvaležna za ta drugačni pogled na to resničnost. Kot da so izročila ob rojstvu, pravila moje družine, družbe, planeta in vsi fizični zakoni edino, kar je resnično. Toda, kaj če obstaja nekaj več od te resničnosti? Ker roko na srce, resničnost, ki smo ji priča, ne deluje. Ozrimo se okrog sebe. Toda, vsak ima svobodno voljo in zato se lahko vsak pri sebi vpraša: "Kaj izbiram danes zase?“ Zato je Access tako zanimiv. Vsak pri sebi odkrije tisto, kar deluje pri njem. Ljudem omogoča, da rešujejo težave ali težke situacije na način, ki zanje deluje, tako da se problem ali težave odpravi na enostaven način.

Access Consciousness bi prevedli kot dostop do zavesti. Kaj sploh je zavest?
Zavest vključuje vse in ne sodi o ničemer. Vključuje resnično vsako možnost, ki lahko obstaja v danem trenutku, brez kakršnekoli sodbe o njej. 

dina košir | Avtor:

Šlo naj bi za tehniko, ki spreminja življenje. Na katera področja vpliva in kako točno deluje?
Tukaj bi lahko rekla, da je to orodje. Je način bivanja, življenja, kreiranja, izbire, reševanja težav, odpravljanja omejitev. Je način življenja, kjer se sprašuješ s tistim, kar je tukaj še možno, na kar še sploh pomislil nisi. Vzemimo na primer odnose. Za ljubezen in odnose porabimo veliko časa in energije. Vsi nekako iščemo popoln odnos in zapravimo veliko časa z razglabljanjem o resnični ljubezni, med katerim se pojavi veliko sodb in zaključkov. Nedavno me je napadel znanec, češ da ne ločim zaljubljenosti od ljubezni in zakaj sedaj spreminjam pravila, ki so jasna in v tej resničnosti jasno opredeljena. Če si zaljubljen, si takšen in takšen, če ljubiš, pa takšen, takšen in takšen. In če si eno, ne moreš biti drugo in obratno. Toda, kaj, če bi lahko spremenili popolnoma vso resničnost odnosov? Kaj, če bi odnose spremenili  tako, da bi za nas resnično delovali? Če želimo kaj spremeniti, moramo najprej osvestiti tisto, kar je navzoče in kar ustvarjamo zdaj. Priznati si moramo, kje smo. Da, je boleče in tudi težko. Če se želimo premakniti, moramo znati stvari opustiti, pa ne samo opustiti, pač pa tudi razgraditi tisto, kar nam onemogoča, da se premaknemo. Ko razgradimo in opustimo nekaj, kar nas omejuje, to samodejno ustvari prostor, kjer se lahko prikaže nekaj manj omejenega, drugačnega, lahkotnega, radostnega in veličastnega. 

Temelj Access Consciousness so Access Bars. Kaj so te točke na glavi in kaj se zgodi, ko se jih terapevt dotakne?
Access Bars so orodje, ki nam omogoča, da delujemo drugače in je osnovno orodje Access Consciousnessa. Do sedaj smo delovali iz skupka svojih misli, občutkov in čustev. Barsi so 32 točk na naši glavi, kjer smo shranili vse svoje misli, ideje, prepričanja, razmišljanja, čustva in odnose za čisto vsa področja svojega življenja. Tukaj je shranjeno tudi vse tisto, kar nam je pomembno. To je dejansko trdi disk našega računalnika in je celotni material, ki ga imamo na razpolago. Ko se začnemo nežno dotikati točk, se možganski valovi upočasnijo in dopustijo dostop do vedenjskih vzorcev, sistemov prepričanj in stališč, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju in na osnovi katerih delujemo v dani situaciji. Če izhajam iz sebe, v resnici postajamo prisotnejši, preteklost pa več ne najde poti v prihodnost in s tem se začne spreminjanje naših možnosti. Z Barsi se telo uči prejemanja. Sprostijo misli, občutke, čustva, razmišljanja. Uporabljajo se tudi kot velik posrednik za spremembe na vseh področjih v našem življenju. S tem smo pripravljeni delovati z več zavedanja, z več sebe, če se lahko tako izrazim. Koliko vsega, kar doživljamo, je res našega? Ali smo se kdaj vprašali to? Verjetno se sedaj sprašujete, ali je to znanstveno dokazano? Nevroznanstvenik dr. Jeffrey L. Fannin je letos marca na konferenci Secret Knock v San Diegu, ZDA prvič prišel v stik z Barsi. Izvedel je mapiranje možganov z EEG-jem na eni osebi pred seanso barsov in po njej. Ko je videl rezultate, je obstal z odprtimi usti. Bil je šokiran, kajti česa takšnega v 16 letih, v katerih raziskuje možgane, še ni videl. Več o osupljivih rezultatih te raziskave si lahko ogledate na naslednji povezavi.

Kakšni so učinki terapije? Kaj točno zazna neka oseba po terapiji?
Ko izvajam barse, sem vedno navdušena nad učinkom. Terapije se izvajajo na masažni mizi in so zelo prijetne. Kar ljudje najprej zaznajo, je sprostitev in zaspanost. Ponavadi v 20 minutah zaspijo, in sicer zato, ker se možgansko valovanje iz budnega stanja beta zavesti (14-28Hz/s) zniža v delta stanje zavesti (0,1-4 Hz/s), kar v znanstvenem jeziku pomeni stanje popolne sprostitve. Toplota, mravljinci, nežno trzanje telesnih delov (predvsem stopala), tudi jok, toda brez čustvenega ozadja. Po terapiji občutijo mir, umirjenost, lahkotnost. 

Kako hitro so vidni rezultati? Koliko terapij je potrebnih?
Rezultati so vidni takoj in tukaj je težko govoriti o številu terapij. Jaz osebno priporočam vsaj 4 zaporedne terapije, in sicer vsaj enkrat tedensko. 

Access Consciousness naj bi pomagal ljudem dosegati svoje cilje. Zakaj to nekaterim uspe, drugim pa se nekje zatakne?
Vesela sem za to vprašanje. Ključ je v dopuščanju. Mnogi za to niso niti slišali, kaj šele, da bi to vnesli v svoje življenje. Kaj dejansko je dopuščanje? Najprej moramo vedeti, da naš pogled ustvarja našo resničnost. Nikoli ni obratno. Ko smo brez sodb, ni omejitve glede naše resničnosti. Kaj je sodba? Omejevalec. Vsaka sodba nam v naše življenje vnaša le to, kar sodimo in ne more se prikazati nič, kar ji ne ustreza. Sodba je vedno težka in je teža v našem življenju, dopuščanje je tisto, kar je lahkotneje. Dopuščanje je polje brez sodb. Kdaj ste nazadnje bili v popolnem dopuščanju vsega? Dopuščamo, da se v našem življenju prikaže vse in se pri tem ne omejujemo z obsojanjem. Če sem prepričana v to, da mi nikoli ne bo uspelo, mi tudi ne bo. Kakšen bo moj pogled na stvari, je moja izbira. Če želim to spremeniti, moram spremembo najprej izbrati in z orodji Accessa lahko spremenim svoj pogled. S tem ustvarim prostor za nove možnosti. Spremenijo se okoliščine, in sicer tako, da ustrezajo mojemu novemu pogledu. Če smo v dopuščanju, smo brez sodb. In to je svoboda, ki naredi življenje veliko lažje. 

Kdaj ste se prvič srečali s tem orodjem? Kaj vam je konkretno prinesel?
Z Accessom in Barsi sem se srečala leta 2013 in to lahko opišem kot najbolj neverjetno izkušnjo v svojem življenju, ki je spremenila moje življenje. Spremenila sem pogled, ki je diktiral moje življenje.  Prepričana sem bila, da je z menoj nekaj narobe, saj se nikakor nisem »našla« in se vklopila v svojo okolico. Vedno bolj sem se pomanjševala do kritičnega trenutka, ko se telo upre in ne moreš več vzdrževati tega pogleda, ker nimaš s čim. Access uporabljam v svojem življenju aktivno na vseh področjih. Veliko eksperimentiram na področju odnosov in Access sem tudi vnesla v skupinske meditacije, ki jih redno izvajam v Hotelu Bau v Mariboru. V pripravi je tudi knjiga in pa predavanja na temo, kako ustvariti življenje s pomočjo nekaj preprostih vprašanj. Barsi so mi prinesli mir in radost, lahkotnost. Najbolj pa zavedanje, da je vse možno. To vem. In spremembe se dogajajo tako hitro, da včasih potrebujem kakšno močno vrv, da me ne odpihne. (smeh)

Koliko časa se s tem ukvarjate? 
Access in Barsi so del mojega življenja že aktivnih 5 let. Izobrazila sem se v Sloveniji, za kar sem hvaležna vsem tistim, ki so imeli toliko poguma in so prinesli vsa ta orodja v ta prostor. Obiskala sem tudi tudi Garyja Douglasa, ki je pred 25 leti zasnoval to orodje, in soustanovitelja dr. Daina Heera. Človeka, ki vsak dan premikata meje mogočega, je veselje spoznati, spregovoriti nekaj besed z njimi je res posebno doživetje. 

Komu bi priporočili terapijo?
Barse bi priporočila čisto vsem, brez omejitev. Otrokom, mamicam, tetam, stricem, babicam, pevcem, športnikom, vedeževalcem, terapevtom, zdravnikom, tukaj ni omejitve. 

Komentarjev 2
  • Lovebites 14:00 01.julij 2018.

    Spet ena,ki je cist broke in hoce na najlazji nacin priti do denarja na racun naivnih ljudi.