Magazin
163 ogledov

Poškodbe z električnim šokom

Poškodbe povzročijo motnje delovanja srca.

Poškodbe z električnim tokom so nevarne, ker povzročajo motnje delovanja srca. Poleg motenj srčnega ritma, pa električni tok povzroča krče mišic. Krči so lahko tako močni, da zlomijo kost. Električni tok razdelimo v dve skupini, in sicer na visoko in nizko napetostni.

Kako pomagamo?
Pri nizko napetostnem toku prvo poskrbimo, da odstranimo kontakt med virom toka in poškodovancem. To moramo narediti zelo varno, saj moramo paziti, da še nas ne strese elektrika (izklopimo varovalko, z lesenim predmetom odrinemo poškodovanca strano od vira toka,...). Nato pa previrimo življenske znake (zavest, dihanje in srčni utrip) in pravilno ukrepamo. Tudi če je poškodovaec pri zavesti, diha in nima motenj srčnega ritma, vseeno mora k zdravniku, kajti srčne motnje se lahko izrazijo kasneje.

Pri visoko napetostnem toku pa ne pomagamo, če to gre za daljnovode, dokler ne izkpoijo toka, kajti že če se preveč približamo poškodovancu, nas lahko poškuduje elektrika. Poleg motenj ritma, pa pri visoko napetostnem toku nastanejo opekline. Ko je varno preverimo življenske znake in primerno ukrepamo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.