Avto
997 ogledov

To so zmagovalci razpisa za nova policijska vozila

Provida policija radar
1/5
Saša Despot
Policija je izbrala dobavitelje 42 novih vozil, med njimi dva takšna, ki bosta služila nadzoru hitrosti s sistemom provida. V novi modro-belo-rumeni policijski preobleki tudi 12 karavanov.

Policija je maja objavila razpis za šest različnih kategorij motornih vozil. Gre za največji razpis za vozila letos, obsežnejši se najavlja šele za prihodnje leto. Z novimi vozili bodo v policiji izpopolnili vrste predvsem v kategoriji bolj zmogljivih prevoznih sredstev. 

PREBERITE ŠE:

V kategoriji klasičnih patruljnih karavanov je glede na razpisne pogoje in ponujeno ceno zmagal dobavitelj Porsche Slovenija, ki je ponudil model VW golf variant 2,0 TDI 4motion (110 kW). Na vsa štiri kolesa gnani avti imajo opremljeni po policijskih standarkih skupno vrednost dobrih 369 tisoč evrov. Golfi bodo v skladu z novimi smernicami poleg bele in modre barve imeli tudi rumene (fluorescenčne) črte, zaradi katerih bodo na cesti še bolj opazni. Kot alternativna izbira se je glede na ostre razpisne pogoje (štirikolesni pogon, najmanj 500 litrov prtljažnika, močan motor) policistom ponujala precej večja in dražja opel insignia.

Avtomatiko sprejeli kot nujo

Dve specialni neoznačeni patruljni limuzini bo dobavila ista družba kot golfe. Gre za model VW passat 2,0 TDI (140 kW) z menjalnikom z dvojno sklopko DSG. Cena za oba je bila 55.928 evrov, kar je zanimivo kljub nekaj dodatne opreme precej pod ceno po uradnem ceniku. Tudi pri tem sklopu je bila opel insignia neuspešna, prav tako BMW 330d.

policija | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Oba passata imata vse potrebne prilagoditve, da jo bodo lahko uporabljali za sistem nadzora provida. Ena od zanimivosti pri obeh avtomobilih je, da je bil tokrat avtomatski menjalnik pogoj, čeprav so se ga v preteklosti pri policiji otepali. 

V maricah bo žvižgala dvojna turbina

Nove marice pa bodo dobavili pri družbi Renault-Nissan Slovenija. Ponudili so model renault master furgon dCi 165 twin turbo. Za 18 vozil bo država plačala 608.292 evrov. Na razpisu so sicer sprva iskali le 15 maric, konkurenta sta bila še citroën jumper in VW T6. 

Bodo pa povsem nov model VW T6 uporabljale med drugim specialne enote. Za skupno 14 kombijev za prevoz oseb s štirikolesnim pogonom bo policija namenila dobrih 621 tisočakov. Mercedes-benz sprinter (dobavitelj Dat-con), vreden 154 tisoč evrov, pa bo služil za prevoz materialno-tehničnih sredstev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • JohnSmith30699 18:38 27.avgust 2015.

    avtomatik je zakon in mit da se kvarijo bolj kot navadni je samo mit. Že prav da so kupili avtomatika, ker bolje da to opravi elektronika kot oni sami, ker sami verjetno prav nič ne merkajo menjalnika in sklopke.

  • vzev 14:22 27.avgust 2015.

    Samo pišem, da je škoda metati davkoplačevalski denar za avtomatike, ko bi pa za to lahko imeli še en avto zraven.

  • mph 13:16 27.avgust 2015.

    No, prednost avtomatskega bo potem še bolj očitna, če praviš ti, očitno se na zadeve dobro spoznaš :-) ali pa so ti prevečkrat napisali kazen :-).