Slovenija
10048 ogledov

Kako varna je naložba v Bitcoin, Etherum in druge kriptovalute

Bitcoin
Kdor si želi varno naložbo, je najbolje, da svoj denar pusti v depozitih, saj za zneske do sto tisoč evrov garantira država. Če seveda verjamete državi.

A obresti so trenutno mizerne, za sto tisoč evrov depozita, vezanega za 13 mesecev, so približno pol odstotne. Naložba v Bitcoin je v zadnjem letu desetkrat več prinesla v enem dnevu. Kako najlažje vlagati v kriptovalute, si preberite tukaj.

Sto tisoč evrov depozita, vezanega za dobro leto, pomeni okrog 600 evrov obresti. Toliko denarja je bilo mogoče (seveda z večjim tveganjem) s stokrat manjšim vložkom v Bitcoin ustvariti v nekaj dneh.

Delnice so bolj varne. Res je, a spomnite se NKBM

Delnice so možnost, ki je bolj tvegana, a naj bi bila bolj varna kot kriptovalute. Če je namreč vrednost kriptovalute odvisna le od povpraševanja in ponudbe, podjetje namreč ima neko vrednost (na primer nepremičnine, patente, produkte, tržišče …). A vse to bolj malo pomaga opeharjenim delničarjem NKBM, ki so ostali brez vsega. Sesuli so se tudi velikani, za katere smo mislili, da so večni: pri nas SCT, Primorje, Vegrad, v tujini je propadla banka Lehman Brothers, energetski velikan Enron, pa v sosednji Italiji Parmalat. V teh primerih so ljudje izgubili vse svoje življenjske prihranke, razočaranih pa bi bilo še bistveno več, če ne bi države nacionalizirale in reševale največjih bank in zavarovalnic.

Pri Bitcoinu, Ethereumu in drugih kriptovalutah je vrednost odvisna izključno od povpraševanja in ponudbe, podobno kot pri zlatu. Nihče namreč ne garantira najnižje cene, po kateri bo kriptovaluto ali zlato mogoče prodati. Pri Bitcoinu je ponudba relativno omejena, zato vsako povpraševanje dvigne ceno. Povpraševanja pa je ogromno!

Morda ni nič vreden, ampak z njim lahko veliko zaslužite

Nekateri trdijo, da je Bitcoin ničvreden in da isto velja za druge kriptovalute. A to tistih, ki so z minimalnim vložkom v nekaj mesecih zaslužili več kot v službi zaslužijo v vsem letu, najbrž ne zanima prav veliko. Ker je vrednost kriptovalut odvisna le od ponudbe in povpraševanja, so možna velika nihanja v vrednosti, zato je smiselno vanje vložiti le toliko sredstev, ki jih lahko pogrešite.

Zelo podrobno razlago, kako prek eToro.com preprosto investirati v kriptovalute, najdete na tej povezavi: Kako kupiti Bitcoin, Ethereum in druge kriptovalute.

*eToro ponuja tako vlaganje v delnice kot tudi v kriptovalute ter trgovanje s CFD-ji.

* Upoštevajte, da so CFD-ji zapleteni instrumenti z visoko stopnjo tveganja, kjer je zaradi vzvoda možna hitra izguba denarja. 62 % malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji in ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja.

* Pretekli donosi niso jamstvo za bodoče donose.

* Kriptovalute so nestanovitni instrumenti, ki lahko v zelo kratkem časovnem okviru močno nihajo in zato niso primerni za vse vlagatelje. Razen s CFD-ji trgovanje s kriptovalutami ni urejeno in ga zato ne nadzoruje noben regulativni okvir EU.

Naročnik oglasa je: Forex-trgovanje.si

Sorodne novice