Pod streho > Gradimo & obnavljamo
47566 ogledov

Če boste gradili takšno hišico, projektne dokumentacije sploh ne potrebujete

Hišica na drevesu
1/10
Profimedia
Hišice na drevesu so čedalje bolj priljubljene, predvsem med turističnimi ponudniki, po svetu pa so v njih tudi že restavracije in lokali.

A hišico med krošnjami dreves lahko postavite tudi sami, tako ob svojem domu, kjer bo služila kot igralnica za otroke ali delovni prostor, kot tudi drugje, kjer jo boste lahko uporabili kot vikend hiško za oddih.

Najprej je treba najti primerno drevo

Najprej morate najti ustrezno lokacijo in predvsem drevo, na katero se bo opirala. To mora biti zdravo, pomembna pa je tudi njegova starost, oblika ter zmožnost obremenitve. Najbolj primeren je hrast, tudi kostanj. Konstrukcijo je treba podpreti s stebri, pri gradnji pa lahko uporabite različne materiale – les, jeklo, aluminij, steklo …

Kaj boste potrebovali za gradnjo, je odvisno od kvadrature in namena

Kaj pa boste potrebovali za gradnjo? Na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) pojasnjujejo, da se po gradbenem zakonu drevesna hišica šteje za drug gradbeni poseg (CC-SI 33110 Grajeni prostori na drevesu).

Ideje za gradnjo najdete v galeriji.

Če gre za prostor, ki je manjši od 5 kvadratnih in višina tega prostora ni več kot pet metrov od tal, gre za enostaven objekt, ki ne potrebuje gradbenega dovoljenja. Če je objekt večji, to je površine do 25 kvadratnih metrov in enako visoko v krošnji (da je vrh stavbe pet metrov nad tlemi), gre za nezahteven objekt, ki sicer potrebuje gradbeno dovoljenje, a zanj ni treba izdelati projekte dokumentacije.

Če gre za drevesno hišico, ki bi se uporabljala kot dom ali nastanitveni prostor, pa zanjo veljajo vsi gradbenotehnični predpisi, poudarjajo na MOP. Tako je treba zagotoviti ustrezno statiko, požarno varnost, toplotno izolacijo, dostop za invalide in vse ostalo. "Seveda gre v tem primeru za manj zahteven objekt, za katerega se izdela vsa potrebna projektna dokumentacija, tudi načrti inštalacij," dodajajo.

Za turistične namestitve je ob gradnji treba upoštevati tudi pravilnik, ki določa posebne zahteve glede tovrstnih oblik nastanitve.

Na določenih lokacijah je treba preveriti vpliv hišice na ohranjanje narave

Pomembna je tudi lokacija, kjer bi radi postavili hišico na drevesu. Če je to na območju s posebnim statusom po predpisih o ohranjanju narave (status zavarovanega območja, območja Natura 2000 ali naravne vrednote), bi morali pred postavitvijo drevesne hišice pridobiti mnenje Zavoda RS za varstvo narave k projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja, ali soglasje Agencije RS za okolje, če drevesna hišica ne potrebuje gradbenega dovoljenja, vendar izpolnjuje pogoje za objekt po predpisih o graditvi objektov. Tretja možnost je dovoljenje za poseg v naravo, ki ga pridobite pri pristojni upravni enoti, če drevesna hišica ni objekt po predpisih o graditvi objektov.

Kot pojasnjujejo na MOP, se namreč v navedenih postopkih preveri vpliv nameravane postavitve drevesne hišice na ohranjanje narave. Če bi hišico na drevesu radi postavili v gozdu, pa boste za to morali pridobiti soglasje Zavoda za gozdove.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 14:36 11.september 2021.

    rabis pa soglasje za varstno naravne dediscine, ce gre za stara drevesa. prevec idiotov sem ze videl, ki so lepo zavrtali v kaksnega zdravega orjaka popolnoma brez vesti in spoštovanja. Ker oni imajo kapitalisticno vizijo, hisk na drevesu, glampinga na ...prikaži več drevju itd. Sami pozrti idioti, ki bi radi na hitro zasluzili. Brez rešpekta do narave in dejanj svojih prednikov.

Sorodne novice