Pod streho > Varčna hiša
38703 ogledov

Nagradili bodo vse, ki bodo znižali porabo elektrike in plina

slovenija 15.01.13, elektrika, cenejsa elektrika, kabli, foto: Anze Petkovsek
1/2
Anže Petkovšek
Kdor bo porabo elektrike in plina v primerjavi z lani zmanjšal, bo že tako prihranil, poleg tega pa mu Gen-I dal še dodaten popust.

"Gen-I bo od oktobra naprej vsake tri mesece primerjali skupno porabo električne energije in zemeljskega plina svojih gospodinjskih odjemalcev s tisto v enakem obdobju lani. V primeru skupnih prihrankov bodo svoje obstoječe odjemalce za prizadevnost nagradili z dodatnimi popusti na računih. Tako bi že pet odstotno znižanje letne porabe električne energije omogočilo preko 30 € prihranka za povprečno gospodinjstvo pri Gen-I, hkrati pa bi Gen-I dodal še 20 € popusta," so zapisali v sporočilu za javnost.

 

Prihranek elektrika | Avtor: Gen-I Gen-I
Prihranek plin | Avtor: Gen-I Gen-I
Bodo pa izračun porabe prilagodili za zunanjo temperaturo, če je bilo lani v določenem obdobju deset stopinj, letos pa minus pet, bo poraba lahko ustrezno višja. 

V Gen-I so si zastavili cilj, da s spodbudami pri odjemalcih dosežejo 10-odstotno skupno znižanje porabe energentov glede na lansko leto.

Da bi pri tem svojim odjemalcem pomagali, so skupaj s Centrom za energetsko učinkovitost Instituta Jožef Stefan pripravili nabor ukrepov, s katerimi bi gospodinjstva lahko privarčevala energijo in si znižala stroške na računih za električno energijo in zemeljski plin, ki jih bodo od oktobra naprej delili svojim gospodinjskim odjemalcem. Kot so zapisali gre za enostavne spremembe, ki ne pomenijo pretiranega odrekanja udobju

Neporabljena elektrika je najcenejša in najčistejša

"Vsaka neporabljena kilovatna ura električne energije je najcenejša in najčistejša. V današnjih časih, ko nam pretijo energetska kriza in motnje pri oskrbi z energijo, pa je toliko bolj pomembno, da vsak izmed nas naredi vse za zmanjšanje rabe energije doma in v službi. Ker verjamemo, da se tudi majhnih sprememb vsi lažje lotimo z nekaj dodatne spodbude, smo za svoje gospodinjske odjemalce pripravili koristne nasvete za varčevanje z energijo, v obliki popustov pa se jim bomo zahvalili za trud pri skupinskem zmanjševanju porabe," je ob začetku kampanje za varčevanje z energijo poudaril član uprave Gen-I Dejan Paravan.

Gospodinjski odjemalci Gen-I bodo nasvete za znižanje porabe električne energije in zemeljskega plina lahko spremljali na portalu Moj Gen-I hkrati s svojo porabo in novimi funkcionalnostmi portala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • scharc 09:59 24.september 2022.

    Skupaj s stroškom prihranjene energije bi lahko nagrada pomenila tudi 100€ prihranka. Vsekakor bi pa lahko gen-i poleg nasvetov izvajal tudi konkretne programe za znižanje porabe - npr. ugodno financiranje/popusti pri vgradnji sanitarne toplotne črpalke namesto električnega bojlerja... Sicer pa ...prikaži več je za njihov posel-trgovanje z energijo- znižanje porabe dolgoročno eksistenčna grožnja :-)

  • igorgeus 19:29 23.september 2022.

    wow, to novo vodstvo je res top, da si kaj tako bistrega izmisli, hahaha

  • Kmodri 19:16 23.september 2022.

    Varčneži bodo spet oškodovani!