Pod streho > Na vrtu
11275 ogledov

Ponekod je to dovoljeno, drugje plačate globo, odvisno od občine

drva Profimedia
Košnja trave in žaganje drv ob nedeljah in praznikih je moteče, zato pristojnim državljan predlaga, da ponovno ponovno uvede prepoved. S potekom uredbe o varstvu pred hrupom v bivalnem okolju smo izgubili način civilizirane regulative na tem področju, je prepričan. Kaj pravijo pristojni?

Sosed, ki je pravkar kupil hišo v vasi, je v nedeljo večji del dneva ropotal po vrtu. Najprej s klasično kosilnico, potem je v roke vzel nitkarico, delo pa zaključi z manjšo motorno žago, s katero je odrezal nekaj posušenih vej. Šele proti večeru je pomislil, da je verjetno cel dan kalil nedeljski mir. 

Sem naredil napako, je vprašal prvega soseda. Si in nisi, je bil odgovor. V vasi namreč velja nepisano pravilo, da se ob nedeljah in praznikih na vrtu ne uporablja glasnega orodja, torej vseh vrst kosilnic, motornih žag, motornih škropilnic in drugih hrupnih strojev. Nepoučen je tako kršil pravila, ki so jih dogovorno sprejeli vaščani. Ni pa kršil nobenih uradnih pravil, zapovedi ali prepovedi, saj v občini, v kateri je vas, v odloku o javnem miru in redu niso sprejeli določila, da je košnja trave ali kakšno drugo hrupno opravilo na vrtu v nedeljo prepovedano. 

Omejitev hrupa velja le za gradbišča

Prepoved hrupnih opravil ob nedeljah in praznikih je namreč že od leta 2006 v pristojnosti občin. Uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju tega področja ne ureja več. Zahteve (npr. mejne vrednosti) in obveznosti (npr. ukrepi za zmanjšanje hrupa) iz uredbe med drugim veljajo za gradbišče, na katerem se izvaja poseg v okolje, za katerega je treba izvesti presojo vplivov na okolje v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo okolja, navajajo na ministrstvu za okolje in prostor. 

Uredba tako določa, da je treba na gradbiščih ob sobotah po 16. uri ter ob nedeljah in praznikih hrup omejiti toliko, da ne presega dovoljenih mejnih vrednosti, ki so za obdobje dneva 58 dB, za obdobje večera 53 dB in obdobje noči 48 dB. „Za hrup v okolju, ki nastaja zaradi del v gospodinjstvih, kar vključuje tudi uporabo kosilnic in drugih strojev, se določila uredbe ne uporabljajo.“

Omejitve po zakonu veljajo le ponoči

Pravila javnega reda in mira sicer določa zakon o javnem redu in miru (ZJRM-1), ki prepoveduje nedovoljeni hrup med 22. in 6. uro ter sankcionira tudi (dnevni) hrup z uporabo televizije ali druge akustične naprave ali glasbila, če to moti mir ali počitek ljudi in to ni posledica dovoljene dejavnosti. „Povzročanje hrupa z drugimi sredstvi, na primer vrtnimi, kmetijskimi in drugimi orodji ali sredstvi v dnevnem času med tednom, kakor tudi ob nedeljah in praznikih po ZJRM-1 ni sankcionirano oziroma prepovedano,“ navajajo na ministrstvu za notranje zadeve. 

Pristojni, ki državljanu odgovarjajo na portalu predlagam.vladi.si, pravijo, da je to področje ustrezno urejeno, zato ga na državni ravni v prihodnje ne bodo spreminjali. 

Dvorišče Pozor Pod streho Tega na dvorišču ne počnite, kazen tudi do 4100 evrov

V občinah z odlokom vas lahko oglobijo

Kot rečeno, pa hrup iz gospodinjstev lahko omeji občina v občinskem odloku. Precej občin se je za takšne omejitve odločilo, nekatere med njimi pa za kršitve javnega reda in miru ob nedeljah in praznikih, ki jih povzroča uporaba kosilnic in drugih motornih orodij, predpisujejo tudi globe. Te so različne, za fizične osebe so od 100 pa do 250 evrov, za pravne osebe pa nekoliko višje. Zato velja preveriti, ali občina, v kateri bivate ali pa opravljate nedeljsko košnjo, takšno prepoved ima ali ne.

Precej občin pa se za takšne omejitve ni odločilo, torej je košnja v nedeljo in ob praznikih dovoljena. Drugo vprašanje pa je, kako bodo to sprejeli sosedje.


 

Komentarjev 14
  • rd2dmk2 15:08 24.avgust 2021.

    glejte, saj je danes vse na elektriko - neslišno. ko imate tak mir radi, ko pa ljubi mestniki pripeljete na vikend v vas svojga cucka, ki ga je strah zvezd in lune in celo noč tuli in laja je pa ...prikaži več vse v redu. če ste na vasi, potem imejte v mislih da ste na vasi, da traktor ropota, takrat , ko je čas in vreme za to, ne pa v ponedeljek od osmih do štirih. če komu ni kaj prav pa naj pride na vikend v sredo in naj bo v nedeljo na bledu al pa v bohinju, pa da vidimo kolk mu bo tamkajšni mir všeč.

  • Friderik1950 13:35 24.avgust 2021.

    V zadnjem času se vse več raznih uslužbencev seli v vasi, kjer ne bi želeli slišati zvonov farne cerkve. Takim predlagam, da gredo v Avganistan, tam zvonenja skoraj ni slišati. No predlog pač, se mi zdi kar pameten, ali pa ...prikaži veča tudi ne, kaj pa vem.

  • Toma 13:11 24.avgust 2021.

    Torej, če želim popoldne poslušati glasbo na glas, moram zunaj laufati kosilnico na prazno, da zakrijem prepovedan hrup z dovoljenim?