Uporabno
1358 ogledov

Vse, kar morate vedeti o stanovanjskem kreditu

NKBM promo Shutterctock
Nakup, gradnja ali obnova doma so pomembni dogodki, ki nas navdajajo s pričakovanjem, vznemirjenostjo, veseljem, hkrati pa zaradi velikega finančnega zalogaja v naša življenja lahko prinesejo tudi strah, skrb in negotovost, predvsem pa veliko odgovornost. Na poti do vaših kvadratov sreče vam lahko pomagajo svetovalci banke.

Prvi korak na poti do stanovanjskega kredita se sicer ne začne v banki, temveč pri nas samih. Če lahko tako rečemo, se morate najprej pogovoriti sami s seboj in s svojimi najbližjimi. „Kreditojemalec naj se najprej vpraša, kakšen nakup si lahko privošči, in koliko denarja lahko nameni za odplačevanje dolga. Razmisli naj tudi o tem, kdo je lahko njegov porok. Tudi porok naj oceni svoj finančni položaj ter odnos s kreditojemalcem. Banka lahko namreč v primeru neplačila zahteva izpolnitev obveznosti tudi od poroka.“ pravi Tatjana Valek, produktni vodja v oddelku produktnega vodenja za kredite v Novi KBM.  

Bančni svetovalec je tu za vas

Potem pride na vrsto obisk banke in pogovor z bančnim svetovalcem za stanovanjske kredite. Najprej vam bo pojasnil, kaj pomenita, in zakaj sta tako pomembna vzdržno zadolževanje in odgovorno kreditiranje, saj se boste s tem izognili prezadolženosti. Pogovoriti se je treba o tem, kolikšen delež mesečnih prihodkov lahko obremenite z mesečnimi obveznostmi, vedno pa vam mora na voljo ostati vsaj zakonsko določena minimalna plača. Banka pri vaših dohodkih ne upošteva zgolj vaše plače, temveč tudi izplačane potne stroške in stroške za malico. Dostopnost kreditov pa še dodatno povečuje tudi z možnostjo, da kredit odplačujete skupaj s kreditno sposobnimi člani družine.

NKBM promo | Avtor: Arhiv NKBM Arhiv NKBM

Pogovorite se o morebitnih neželenih dogodkih

Še preden se seznanite z različnimi obrestnimi merami in drugimi pomembnimi pogoji stanovanjskih kreditov, se je treba s svetovalcem pogovoriti tudi o morebitnih neželenih dogodkih, ki se lahko zgodijo v dobi odplačevanja kredita. V času odplačevanja bomo morda imeli nepredvidene izdatke, izgubimo lahko službo, se ločimo, upokojimo, izgubimo partnerja. Marsikaj lahko vpliva na naše finančne zmožnosti in jih spremeni, pravi Valekova in doda, da se „kreditojemalci zavedajo, da je najem stanovanjskega kredita odločitev, ki bo vplivala na njihove finančne zmožnosti. Zavedajo se tudi, da gredo v tem času lahko skozi različna obdobja, ki lahko negativno vplivajo na zmožnost odplačevanja kredita, mi pa jim svetujemo, naj se v primeru težav takoj obrnejo na banko, da bomo skupaj poiskali za vse najugodnejšo rešitev.“

Obrestne mere po vaši meri

Ko ste dobili vse odgovore, odgnali vse pomisleke in strahove, se lahko posvetite konkretnim podrobnostim stanovanjskega posojila. Svetovalci bodo predstavili, med katerimi obrestnimi merami se lahko odločate, koliko časa lahko odplačujete kredit, in kako ga boste zavarovali. 

Za dinamične kreditojemalce so na voljo dinamične, torej spremenljive obrestne mere, vezane na medbančno obrestno mero euribor, kar pomeni, da se začetna mesečna obveznost lahko spreminja. Tisti, ki imajo raje stabilnost in predvidljivost, pa se lahko odločijo za fiksno obrestno mero, ki zagotavlja, da bo celotno dobo odplačevanja kredita mesečna obveznost ostala enaka. 

V Novi KBM so našli rešitev tudi za tiste, ki želijo stabilnost in dinamiko na enem mestu. Kreditojemalci se lahko tako odločijo tudi za kombinirano obrestno mero. „Produkt s kombinirano obrestno mero smo oblikovali na željo strank, ki želijo biti pri vrsti obrestne mere fleksibilni. Izhajali smo iz dejstva, da povpraševanje po kreditih s fiksno obrestno mero narašča. Zato je prvo obdobje odplačevanja obrestovano po fiksni obrestni meri, po določenem obdobju, lahko je to pet ali pa 10 let, se obrestna mera spremeni v spremenljivo, lahko pa na željo komitenta ostane tudi fiksna.“

NKBM promo | Avtor: Arhiv NKBM Arhiv NKBM

Ne glede na to, za katero obrestno mero in dobo odplačevanja se odločite, vam bodo svetovalci v banki naredili informativni izračun, lahko tudi več različnih, kar vam omogoča, da si lažje predstavljate, kako boste kredit odplačevali. 
Kredit lahko odplačujete tudi do 31 let

Stanovanjski kredit s fiksno obrestno mero lahko odplačujete do 20 let, če se odločite za spremenljivo, pa celo do 31 let. Znesek kredita lahko v teh primerih seže celo do 300 tisoč evrov. Ena od zelo zanimivih možnosti pa je tudi gotovinski stanovanjski kredit, kar pomeni, da vam banka celoten znesek, ki je lahko največ 150 tisoč evrov, izplača v gotovini. Ta je še posebej zanimiv, če hišo gradite ali jo obnavljate. 

NKBM promo | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Preverite še dodatno ponudbo, morda je prava prav za vas

Če še nimate izbrane nepremičnine, vas morda navduši katera od novogradenj iz ponudbe partnerjev Nove KBM. Banka vam bo pri nakupu izbrane novogradnje ponudila stanovanjski kredit po posebnih pogojih.

Posebno ponudbo stanovanjskih kreditov z ugodnejšo obrestno mero je banka pripravila tudi za imetnike paketov Komplet in Premium ter programa Banka na Delu.

Ker v banki mislijo skoraj na vse, lahko naredite še korak naprej in izkoristite še Kredit Naprej. Namenjen je za nakup opreme, ki ste si jo vedno želeli, življenjsko prelomnico pa lahko obeležite z vselitveno zabavo, ki vam jo omogoči kartica z odloženim plačilom. 

Zavarujte svoje kvadrate sreče in svoje najbližje

Zadnji korak pred sklenitvijo kreditne pogodbe je še sklenitev zavarovanj. Prvo je življenjsko zavarovanje, namenjeno vaši varnosti in varnosti vaših najbližjih. Da pa bodo pred neljubimi situacijami varni tudi vaši kvadrati sreče, ne pozabite še na premoženjsko zavarovanje.