Pod streho > Gradimo & obnavljamo
22881 ogledov

Tako izbiro po novem omejuje zakonodaja

Fasade 50 odtenkov slovenskih fasad
Izbira barve fasade je pika na i dokončanja hiše. Barva ji da videz in je prvi stik stanovalca in obiskovalca z njo. Jo lahko izberemo, kakor nam srce poželi, ali smo pri tem omejeni?

Graditelji imajo pri izbiri barve fasade še vedno precej proste roke. S poenostavitvijo pridobitve uporabnega dovoljenja za enodružinske novogradnje in rekonstrukcije, za katere je lastnik obstoječe hiše dobil gradbeno dovoljenje, se nadzor nad izbrano barvo fasade še nekoliko sprošča. 

Uporabno dovoljenje je bilo do zdaj varovalka

Zadnja tri leta, od sprejetja gradbenega zakona julija 2018, je veljalo, da graditelj za uporabno dovoljenje lahko zaprosi šele, ko je hiša v celoti končana, torej je izdelana tudi fasada, in pod pogojem, da je gradnja skladna s projektno dokumentacijo, kar sta morala potrditi nadzornik in glavni izvajalec del. 

fasada | Avtor: Dezzen Dezzen
Ko govorimo o fasadi je bila to varovalka, da je investitor izbral barvo, ki je bila določena že v projektni dokumentaciji. Če ta ni ustrezala, investitor ni dobil uporabnega dovoljenja. Osnova za izbiro barve že v času priprave projekta pa so občinski prostorski načrti (OPN), v katerih večina občin določi, katere barve oziroma odtenki fasad so na posameznem zazidljivem območju dovoljeni. 

Investitorja pri izbiri barve fasade torej omejuje občina, a le, če je takšne omejitve zapisala v OPN oziroma občinski odlok. Če takšnih določil ni sprejela, imajo investitorji povem proste roke, in lahko izberejo kakršno koli barvo fasade. V nasprotno jih lahko prepriča le projektant, vendar njegova beseda ni zakon.

Po novem do uporabnega dovoljenja brez fasade

Novela gradbenega zakona, ki ga je pred časom vlada že potrdila, zdaj pa čaka na obravnavo v državnem zboru, pa rahlja zapovedi. Poenostavlja se pridobivanje uporabnega dovoljenja za enostanovanjske hiše. Za to bo potrebna izjava nadzornika gradnje, da je bila ta skladna s projektno dokumentacijo in da izpolnjuje bistvene zahteve. Pri tem ne bo pogoj, da je dokončan ovoj stavbe oziroma fasada. To bo investitor dolžan narediti v treh letih. Kot je dejal minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, želijo s tem predvsem na podeželju, "kjer je gradnja tradicionalno nekoliko daljša", dati možnost vselitve v hiše, preden je končana fasada.

Kdo preverja, ali je barva fasade ustrezna?

Kaj to pomeni v praksi? Investitor bo najprej pridobil uporabno dovoljenje, potem pa bo v v naslednjih treh letih izdelal še fasado in izbral barvo zanjo. Marsikateri se bo pri tem držal določil iz projektne dokumentacije, zagotovo pa jih bo nekaj, ki bodo izbrali drugačno barvo, kot je predvidena. Uporabno dovoljenje ima že v žepu, zato ne bo pričakoval večjih težav. 

Nadzor nad izbiro barve fasade izvajajo občinski in gradbeni inšpektorji. Koliko je tega nadzora v praksi, ni podatkov, iz prakse pa lahko sklepamo, da se z barvami fasad ne ukvarjajo pogosto, saj še nismo slišali za primer, da bi komu odredili spremembo barve, pa čeprav lahko predvsem na slovenskem podeželju vidimo najbolj nemogoče odtenke in kombinacije. 

Pri obnovi fasade nadzora nad izbiro barve ni

Ob tem pa velja, da gradbeni inšpektorji lahko nadzorujejo le izvedbo fasad na novogradnjah in rekonstrukcijah, za katere je bilo izdano gradbeno dovoljenje, na obstoječih hišah pa ne. Tu so pristojni občinski inšpektorji, a le v primeru, da je občina v svojih aktih določila dovoljenje barve fasade. Obnova fasade na obstoječi hiši namreč spada med vzdrževalna dela, za katera gradbeno dovoljenje ni potrebno, zato v teh primerih gradbeni inšpektorji nimajo pristojnosti. 

Komentarjev 5
  • Danny_Schaefer 13:53 11.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Marjan Ješovnik
    Marjan Ješovnik 14:34 10.julij 2021.

    Zopet velja samo za malega človeka. Naj mi nekdo pove , kako si lahko nekdo postavi hišo z ravno streho v naselju stotih hiš ,ki imajo sleme vse v isto smer ? A samo zato ker je doktor , je ...prikaži več dobil dovoljenje ? HALO !

  • Naklonsky 12:00 10.julij 2021.

    Torej ni bistvene spremembe. Naslednji dan, po pridobitvi uporabnega dovoljenja jo lahko prefarbaš - po starem ali po novem. Torej razne domišljijske ideje barvnih palet, ko te bolijo oči ko to vidiš, še vedno ostajajo.