Pod streho > Varčna hiša
11585 ogledov

Toplotna črpalka v starejši hiši. Da ali ne?

Toplotna črpalka
Toplotna črpalka je vse bolj pogosta izbira za ogrevanje hiš, vendar je težko izbrati pravo, ki bo izpolnila pričakovanja, torej bila dovolj učinkovita, znižala stroške ogrevanja in delovala brezhibno. Zato je treba ponudnikom pred izbiro postaviti veliko vprašanj.

Na trgu je prava poplava toplotnih črpalk, zato je odločitev res težka. Na nas se je obrnil bralec, ki se je znašel pred to dilemo. Do jeseni želi star oljni kotel zamenjati z novim ogrevalom. Glede na razmere ima na voljo priključitev na zemeljski plin, toplotno črpalko ali kotel na pelete. Naložba v zemeljski plin, ker priključka v hiši še ni, je pa 20 metrov stran, bi bila precej visoka, poleg tega je bolj naklonjen obnovljivim virom energije. Peleti so skrajna odločitev, saj je bralec že v letih, zato se s skladiščenjem, doziranjem pelet in čiščenjem kurišča ne želi ukvarjati. Toplotna črpalka se mu zdi najboljša izbira, vendar ga zaradi slabo izolirane hiše, starih oken in zdajšnje porabe olja, ki je bila, odvisno o zime, od 1800 do 2300 litrov na sezono, skrbi, da bo toplotna črpalka porabila preveč elektrike. Poleg tega je zaradi majhne parcele edina možna izbira toplotna črpalka zrak/voda. 

Toplotna črpalka | Avtor: Profimedia Profimedia

Za zdaj je dobil dve ponudbi, pa še vedno nima vseh potrebnih informacij. Dodatno so ga zmedle objave na različnih forumih, zagovorniki toplotnih črpalk jih pogosto nekritično hvalijo in poročajo o izjemno nizkih stroških elektrike, skeptiki pa pogosto brez pravih izkušenj kritizirajo in nasprotujejo njihovi uporabi. 

Kaj lahko naredimo v takšnih razmerah, ki v Sloveniji niso redke, saj se veliko lastnikov podobnih starejših hiš ubada s podobnimi vprašanji? 

Toplotna črpalka Stroški Pod streho Ponudniki so za toplotno črpalko, energetski svetovalec za zemeljski plin

Energetski svetovalec

Svetujemo, da se vsi, ki se srečujete s podobnimi težavami, najprej dogovorite za sestanek z neodvisnim energetskim svetovalcem v eni od pisarn mreže Ensvet, ki so povsod po Sloveniji. Načrtovanje novega ogrevalnega sistema je namreč zelo specifično, vedno pogojeno z dejanskim stanjem hiše, porabo obstoječega energenta, enegijskimi izgubami, lokacijo, zato ne gre posploševati in verjeti pavšalnim ocenam v medijih, na forumih, pri ponudnikih.

K energetskemu svetovalcu pridite pripravljeni, s seboj imejte načrte hiše, če jih imate, informacije o stavbnem ovoju, porabi energenta, natančno mu predstavite razmere. Več ko bo imel informacij, bolj natančno oceno bo lahko dal.

Pridobite več ponudb

Dve ponudbi zagotovo nista dovolj, pridobite vsaj tri ali štiri, tako boste lažje primerjali. Pri tem ne glejte zgolj na ceno, temveč na kakovost informacij v ponudbi, način, kako se je ponudnik te lotil, kako je odgovoril na vaša dodatna vprašanja, so ga zanimale vse podrobnosti o vaši hiši, potrebah, pričakovanjih. Postaviti mu morate veliko vprašanj, ki jih navajamo v nadaljevanju.

Toplotno črpalko s kolikšno močjo potrebujem in zakaj?

V starejših hišah, ki niso toplotno izolirane, mora biti moč toplotne črpalke večja od 12 kW. Če vam je ponudil TČ nižje moči, ker vas je želel prepričati z njenim višjim grelnim številom, manjšo porabo elektrike, nižjo ceno, je nekaj narobe. Takšna toplotna črpalka namreč ne bo zmogla zagotoviti dovolj toplote pri nižjih zunanjih temperaturah, zato se bo v njej vgrajeni električni grelec pogosto vklapljal, poraba elektrike pa bo višja. Moč toplotne črpalke je torej ključna.

Toplotna črpalka | Avtor: arhiv Vaillant arhiv Vaillant
Kakšna je učinkovitost predlagane toplote črpalke?

Učinkovitost TČ pove njeno grelno število, ki je označeno kot COP. Vendar pozor! Za izračun COP obstajajo standardi. Pri TČ zrak voda mora biti ta izmerjen po EN 14511. Pri tem je pomembno, da je bila vrednost COP izmerjena pri zunanji temperaturi zraka 2ºC in ogrevalni vodi 35ºC, kar velja za talno gretje. Če imate v hiši radiatorje, zahtevajte podatek COP, izmerjen pri temperaturi 50 ali 55ºC. COP mora biti merjen pri 100-odstotni obremenitvi TČ in ne pri 60- ali 70-odstotni, kar počne marsikateri ponudnik. Tudi če boste od ponudnika dobili informacije o COP, ki je zmerjen po standardu, to ni dovolj, saj ne odraža prave učinkovitosti v realnem stanju. 

Zahtevajte podatek o letnem grelnem številu SPF

Ta podatek pove, kolikšna je učinkovitosti TČ skozi celo leto delovanja, upoštevajoč temperaturna nihanja zunanjega zraka. Gre za izmero učinkovitosti v realnih pogojih, med katerimi so upoštevana energijska učinkovitost hiše, geografska lega, navade stanovalcev, pravilnost izbrane moči TČ …

Te podatke imajo zgolj nekateri ponudniki, saj jih je treba meriti v konkretni hiši. Nekateri ponudniki pa SPF navajajo na podlagi celoletnih laboratorijskih meritev. Te sicer dajo neko sliko, vendar so v laboratorijih pogoji v primerjavi z delovanjem v konkretni hiši precej idealni, zato je izmerjeni SPF lahko višji, kot je dejansko. 

Vprašajte, ali si lahko ogledate primerljivo hišo, ki se ogreva s toplotno črpalko

Tako boste iz prve roke izvedeli o izkušnjah, tudi izmerjeni SPF bo v tem primeru realen. Če si hiše ne morete ogledati, naj vam ponudnik vsaj predstavi konkretne izmerjene izračune.

Naj izberem TČ z enim ali dvema kompresorjema?

Marsikateri ponudnik vam bo predlagal dvokompresorsko TČ in to utemeljil z neizoliranostjo vaše hiše in radiatorskim sistemom. Vendar potrebo po takšni TČ običajno ni. Tako imenovane visokotemperaturne TČ, ki imajo le en kompresor, bi morale zagotoviti potrebno toploto za ogrevanje in pripravo sanitarne vode. Izbrati je treba TČ, ki je prilagojena za radiatorsko ogrevanje, kar pomnei, da ima elektronsko nadzorovan vbrizg hladiva v uparjalnik. Nazivno moč lahko ohranja vse do temperature -15ºC. 

Radiator | Avtor: Profimedia Profimedia
TČ z dvema kompresorjema so morda lahko prava izbira le, če imate v hiši premalo radiatorjev in bo treba zagotoviti temperaturo ogrevalne vode 80ºC. Vendar je bolje razmisliti o tem, da dodate kakšen radiator in znižate ogrevalno vodo na 50 do 60ºC. Nižja temperatura ogrevalne vode pomeni nižjo porabo elektrike, saj bo TČ premagovala manjše temperaturne razlike med zunanjim zrakom in ogrevalno vodo. 

Koliko elektrike bo porabila toplotna črpalka za ogrevanje in toplo vodo?

To je vprašanje, ki je odločilno. Če vam ponudnik kar čez palec pove, da bo strošek elektrike približno od 50 do 60 odstotkov nižji, kot je bil za kurilno olje, zastrižite z ušesi. Sliši se dobro, vendar, ali vam je pri tem dal kakšno zagotovilo. Omenjeno znižanje stroškov je splošna ocena, ki pa ni nujno, da drži za ogrevanje vaše hiše. Predstaviti vam mora delovanje TČ, kako bo treba nastaviti krivulje ogrevanja, pri kolikšni notranji temperaturi bo poraba elektrike takšna, kot ocenjuje. Koliko elektrike bo porabila obtočna črpalka in koliko je bo šlo za odtaljevanje kompresorja. Pregledati mora tlorise hiše, kje so točke, ki lahko povečajo potrebo toplote. To so lahko denimo veliki hodniki, ki segajo od kleti navzgor, okna, ki zelo slabo tesnijo. Po pregledu hiše bi ponudnik moral narediti bolj natančen izračun in ga utemeljiti.

Toplotna črpalka Toplotne črpalke Pod streho Toplotne črpalke so bolj učinkovite, novost so hibridni sistemi

Kako je urejeno odtaljevanje uparjalnika?

Zamrzovanje uparjevalnika pri nizkih zunanjih temperaturah in veliki vlažnosti je dejstvo pri TČ zrak/voda. V tem primeru mora naprava najprej odtaliti uparjevalnik, da bi potem lahko ogrevala prostore. Pri tem pa rabi elektriko ali pa toploto črpa iz ogrevalnega sistema, zaradi česar padata njena moč in učinkovitost. Kakovostne kompaktne naprave imajo običajno prigrajen zalogovnik, iz katerega je zagotovljena toplota za odtaljevanje. S tem se zmanjša poraba energije za ta namen, hkrati pa ne vpliva na ogrevalni sistem. To pomeni, da je čas ogrevanja daljši od časa odtaljevanja, po čemer se dobre TČ ločijo od slabših. Pri inverterskih split napravah pa za odtaljevanje skrbijo električni grelci. Iz tega vidika je kompaktna TČ s zalogovnikom boljša rešitev ogrevanja, če so ogrevala radiatorji.   

Toplotna črpalka | Avtor: arhiv kronoterm arhiv kronoterm
Ali naj izberem split invertersko izvedbo ali kompaktno TČ?

Split inverterske izvedbe TČ, ki prihajajo večinoma iz Azije, so cenejše, zato so za marsikoga privlačne. Vendar je treba vedeti, da gre pri njih lahko marsikaj narobe. TČ je namreč sestavljena iz dveh delov, zunanjega in notranjega, povezuje pa ju hladilniški sistem, ki je polnjen s plinom. Izjemno pomembno je, da ga napelje pooblaščen monter, ki je usposobljen za delo s hladilnimi plini. 

Večina v Evropi izdelanih TČ je kompaktnih, kar pomeni, da so vse komponente v eni enoti, s plinom so napolnjene že v proizvodnji in tam tudi preizkušene. 

Zakaj predlagate evropskega in ne azijskega proizvajalca oziroma obratno?

Nikakor ne moremo kar vsevprek reči, da so evropski proizvajalci boljši od azijskih, vendar pa izkušnje kažejo, da na področju tehnologije in zanesljivosti ter učinkovitosti prvi prednjačijo. Predvsem je treba biti pri izboru TČ glede na poreklo pozoren na to, ali imata prizvajalec in ponudnik v Sloveniji dolgoletno tradicijo in izkušnje, kar pomeni, da lahko zagotovita vzdrževanje TČ skozi vso njeno življenjsko dobo. Manjši, neznani proizvajalci, predvsem pa ponudniki, so lahko zgolj muhe enodnevnice, problematični pa so lahko predvsem tisti, ki TČ uvažajo s Kitajske.

Koliko vzdrževanja potrebuje TČ in kako je zagotovljeno?

Pri TČ vzdrževanja praktično ni, kar pa ne pomeni, da ne more iti kaj narobe. V tem primeru morate imeti na voljo pooblaščenega in usposobljenega serviserja, ki bo v kratkem času odpravil napako. Pri kakovostnih toplotnih črpalkah je na voljo tudi internetna povezava, kar omogoča nadzor, upravljanje in odkrivanje napak pri delovanju na daljavo. To ne pomeni zgolj, da boste vi upravljali s TČ na daljavo, temveč, da bo tudi serviser ali ponudnik na daljavo lahko uredil nastavitve ali odkril napako. 

Več o gradnji, obnovi in energiji najdete tukaj.

Komentarjev 4
  • muceli 07:57 25.junij 2019.

    Primer: hiša zgrajena 1982, dvonadstropna. Spodaj zidana, nato montažna. Skupaj cca 200 m2, kasneje dodano 5 cm izolacije (weber - ekvivalent 10 cm stiropora). Okna so še original. Toplotna črpalka 11 kw. Letna poraba za gretje, hlajenje in sanitarno vodo ...prikaži več (pozimi, poleti so stari kolektorji) na leto 500 - 600 eur (odvisno od vremena). Hiša se nahaja na primorskem.

  • tomaz 11:04 19.junij 2019.

    Pa še to, v strnjenih naseljih, kjer je teh črpalk veliko, je vprašljiva kapaciteta omrežja distribucije električne energije. Poznam primer, ko je vsakič, ko je temperatura padla pod cca -15 stopinj, bil izpad transformatorske postaje.

  • tomaz 10:58 19.junij 2019.

    Ne dolgo nazaj enak članek. Sam sem imel željo po črpalki, pa se mi izračun ni izšel. Za objekt poztebujem 45 KW ogrevalne moči. Za tako potrošnjo bi moral povečati glavne varovalke za 2 stopnje, kar pomeni višjo priključno moč ...prikaži večljučno moč in posledično višji prispevek. Toplotna črpalka je uporabna za novogradnje z ustrezno izolacijo, prezračevalnimi napravami, talnim ogrevanjem in tam do maksimalno 12 KW moči.