Pod streho > Gradimo & obnavljamo
33005 ogledov

V opozorilo vsem, ki imate radi steklene ograje

Steklo
1/2
Profimedia
Velike steklene površine in balkonska okna, steklene ograje, steklene pregrade ... Moderna in estetska rešitev, ki je lahko zelo kruta.

Okoli nas je vse več stekla, ki ga uporabljamo pri moderni arhitekturi. A je to lahko ob neprimerni zaščiti zelo nevarno in škodljivo za naše ptice. Na to opozarjajo tudi v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS): "Ptice se pogosto zaletijo v okna, saj ta delujejo kot ogledalo, ki odseva njihovo okolico."

Na svojem Facebook profilu so objavili tudi žalostno fotografijo ponesrečene kozače, ki ima morda notranje krvavitve. "Ptice vidijo drevesa, nebo in oblake ter ne prepoznajo, da je vmes transparentna ovira. Nevarnost trka ostaja tudi, če okno nima odseva in tako deluje kot tunel, skozi katerega vidijo potencialni plen ali rastje na notranji strani okna ali pokrajino na drugi strani stavbe skozi drugo okno," opozarjajo.

Hude poškodbe zaradi trka

Zalet v okno je po njihovih navedbah eden najpogostejših razlogov za poškodbe ptic: "V trke so udeležene tako manjše ptice, denimo ptice pevke, kot tudi večje vrste kot so sove. Poškodbe zaradi trka so pogosto hude. Ocenjujejo, da se tretjina trkov konča s smrtnim izidom."

Kako preprečiti trke ptic v vaše steklene površine pa najdete TUKAJ. 

 

 

 

Komentarjev 1
  • jakec1575 13:21 26.september 2021.

    Stekleni balkoni niso nikakrsna arhitektura. Danes jih naserjejo ze povsod. Tezko vzdrzevanje, vrocina, leca, nevarno za ptice. Vsi hocejo ta jahta look. Obupno.