Pod streho > Varčna hiša
16223 ogledov

To domače gnojilo je obnorelo družabna omrežja

domače gnojlio Profimedia
Namesto kupljenih tekočih pripravkov za gnojenje sobnih rastlin, gnojila lahko zelo preprosto doma pripravimo sami. Gnojilo na osnovi kavne usedline je še posebej obnorelo svet.

Armen Adamjan, uporabnik TikToka, je s svojim videom, v katerem prikaže, kako pripraviti izvrstno domače gnojilo, je obnorel svet. Pripravek, ki ga, tako pravi Adamjan, lahko uporabljamo tudi za vrtne rastline, je sestavljen zgolj iz treh sestavin, ki jih imamo vedno pri roki. Osnova je kavna usedlina, ki ji dodamo žlico zmletega cimeta, oboje pa zalijemo z mineralno vodo. Z mešanico, ki vsebuje veliko kalija, fosforja, dušika in drugih mineralov, zalijemo rastline, najbolje vsakih 14 dni, svetuje. 

kava | Avtor: Profimedia Profimedia

Gnojilo iz različnih odpadkov

V gospodinjstvu pa imamo še več različnih organskih odpadkov, ki jih preprosto spremenimo v hranljiva gnojila, na primer jajčne lupine, bananini olupki, zeleni čaji, celo voda, v kateri kuhamo krompir. To so odpadki, ki vsebujejo dovolj kalija, dušika, fosforja, cinka in železa, magnezija, kalcija, mangana, torej osnovnih hranil za rastline. 

zeleni čaj | Avtor: Profimedia Profimedia
Kavno usedlino ali ostanek zelenega čaja lahko dodajamo rastlinam, ki potrebujejo nekoliko kislo prst, daj oba znižujeta pH. Kavno usedlino lahko le primešamo vodi, ali sledimo zgornjemu receptu, lističe zelenega čaja pa lahko zakopljemo v prst. Druga možnost je, da naredimo blagi prevretek oziroma skodelico zelenega čaja razredčimo s petimi litri vode, ga ohladimo in z njim zalijemo rastline. 

 

Rastlinam dodamo zmlete ali kot razredčen prevretek

Jajčne lupine lahko rastlinam dodajmo zmlete in prst tako obogatimo s kalcijem in drugimi minerali, lahko pa jih namakamo v vreli vodi približno 12 ur. S to vodo zalijemo rastline. Tak pripravek ali pa zmlete jajčne lupine so zelo dobre tudi na zelenjavnem vrtu. Z njim zalivamo predvsem plodovke, da se na plodovih ne bi pojavile črne lise, ki so znak pomanjkanja kalcija. 

gospodinjski odpadki | Avtor: Profimedia Profimedia

Bananino lupino, ki vsebuje zelo veliko kalija, lahko narezano na drobne koščke zmešamo med prst ali pa jo zmeljemo z malo vode in dodamo rastlinam. Za zalivanje pa lahko uporabimo tudi ohlajeno vodo, v kateri smo kuhali krompir. Tudi ta vsebuje veliko kalija in drugih mineralov. 

Za gnojenje lahko uporabite tudi lupine arašidov, čebulne in krompirjeve olupke, citruse in korenček. Lahko jih posušite in zmeljete v prah ter zakopljete v prst oziroma posujete okoli rastlin, lahko pa jih dlje časa namakate v vodi in potem z njo zalijete rastline. 

 

 
Komentarjev 2
  • krucefiks 16:02 12.september 2021.

    folk je čist obnorel,mal gledam ven ćez okno,čisto se jim je odpililo ,vsi na njivah gnojijo do nezavesti

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 13:48 12.september 2021.

    "namakamo v vreli vodi".....Temu normalni ljudje rečemo kuhanje, pa tudi sicer je članek skrajno amaterski. Dajte se rajši držat tistega kar obvladate, torej kaj je kdo rekel na "kmetiji" in katera je več kože ali dlak pokazala..