Kaj dogaja
480 ogledov

Kam za martinovo

kozarec vino Profimedias
Poganski praznik rodovitne jeseni, ki se je prelevil v največji praznik vina in vinske kulture.

Začetki praznovanja rodovitne jeseni segajo vse v čas pred našim štetjem, ko so se pogani ob koncu jeseni zahvaljevali bogovom za dobro letino. Danes praznik povezujemo predvsem s sv. Martinom iz Toursa, ki je v Sloveniji znan kot zavetnik vinogradništva.

Zanimivo: Na Malti je sv. Martin svetnik proti alkoholizmu.

Martinovanje je pri nas razširjeno predvsem v vinorodnih krajih, a se ga praznuje tudi drugje. Poleg nove vinske letine se za martinovo pripravljajo tudi posebne jedi. Najbolj tipična jed je pečena gos ali raca z mlinci in dušenim rdečim zeljem.

Vinska klet | Avtor: Profimedia Profimedia

Dogodke za martinovo pripravljajo v mestnih središčih, na gradovih in v tradicionalnih vinorodnih krajih.

Martinovanje na Dolenjskem

Na Dolenjskem se bo osrednje Martinovanje odvijalo v soboto, 10. novembra, od 19. ure dalje na Gradu Grm v Novem mestu. Degustacije tipično dolenjskih vin, kot so cviček in modra frankinja bo spremljal pester zabavni program.

Cviček 10. november Kaj dogaja Martinovanje na Dolenjskem

Martinovanje v Goriških Brdih

V Brdih bo potekalo več dogodkov, med drugim bodo obiskovalci med gasami srednjeveške vasice Šmartno tradicionalno preizkušali lokalne jedi in vina, poskrbljeno bo pa tudi za zabavo, saj je napovedanih več koncertov in delavnic za najmaljše.

Goriška Brda 9. do 11. november Kaj dogaja Martinovanje v Goriških Brdih

Martinovanje v Ljubljani

Martinovanje v Ljubljani bo spremljala Ljubljanska vinska pot, na kateri se bo obiskovalcem predstavilo okoli 80 ponudnikov vrhunskega slovenskega vina in odlične kulinarike. Otvoritev bo tradicionalno potekala pred Mestno hišo v soboto, 10. novembra, ob 10. uri.

Ljubljana 10. november Kaj dogaja Martinovanje v Ljubljani

Martinovanje na Krasu

Že petič bodo na Krasu pripravili posebni praznovanje martinovega, ki bo potekalo od četrtka, 8. novembra, do nedelje, 11. novembra. V Štanjel bodo v soboto vozili tudi posebni Martinovi vlaki iz Ljubljane in Trsta. Poleg lokalnih dobrot bo praznovanje popestril tudi bogat zabavni program, med drugim s koncerti Pop Designa in Nebojsega.

Štanjel Od 8. do 11. novembra Kaj dogaja Martinovanje na Krasu

Izjemne dogodke bodo za martinovo pripravili tudi v Mariboru, kjer bo potekalo v sklopu Festivala Stare trte, na Ptuju, v Ormožu in Halozah. Bogat program pa pripravljajo tudi v Semiču, kjer bo potekalo osrednje martinovanje Bele Krajine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice