Slovenija
184 ogledov

TV3 le še do konca marca

“Zakaj se stotina preostalih evropskih, ruskih in celo kitajskih TV programov sp Žurnal24 main
"TV3 bo delovala le še do konca marca," je potrdil generalni direktor TV3 Gregor Memedović. Razlog za ukinitev TV: monopolizacija in nekonkurenčnost na slovenskem medijskem trgu ter neodzivnost državnih organov. V Pro Plus presenečeni.

"TV3 bo delovala še do 31. marca, del zaposlenih bo zaposlen do takrat, z delom zaposlenih pa se bomo razšli že prej. Vsi zaposleni in upniki bodo dobili poplačane vse terjatve do TV3. Šlo bo za likvidacijo, ne za stečaj družbe. Z zaposlenimi smo se sestali danes, s poslovnimi partnerji pa se bomo začeli sestajati jutri. Gre za dokončno odločitev lastnika," je za Žurnal24 dejal Memedović.

Odločitev je padla kot strela z neba, nam je dejal eden od zaposlenih. V podjetju je niso pričakovali.

V zadnjem času se je za nakup zanimal lastnik grške družbe Antenna Group Minos Kyriakou, ki naj bi po naših informacijah opravila tudi skrbniški pregled TV3.

A do kupčije s švedskimi lastniki ni prišlo.

Bo Pro plus zvišal cene oglasov?

Viri z medijskega in oglaševalskega trga poročajo tudi o velikem presenečenju. Po nekaterih mnenjih naj bi utegnili Švedi s to potezo pokazati nekaterim drugim trgom, kjer se bojujejo z ameriško družbo CME (ta je tudi lastnica Pro plusa, ki v Sloveniji med drugim oddaja Pop tv in Kanal A), kaj se lahko zgodi, če trg ni reguliran. Kot takšna trga omenjajo češkega in bolgarskega.

Naložba v Sloveniji, ki je bila majhna v primerjavi z drugimi trgi, naj bi bila zato za primer. Posredno je slišati tudi iz slovenskih agencij, da se mnogi že sprašujejo, ali bo Pro plus izkoristil to odločitev za zvišanje cen oglasov.

V Pro Plusu presenečeni

V televizijski hiši Pro Plus so presenečeni nad odločitvijo švedske medijske družbe MTG, da ukine program TV3.

Ne strinjajo se z razlogi TV3, da je razlog za ukinitev postaje nekonkurenčno okolje in neodzivnost državnih organov.

Že pred leti so Pro Plus prijavili na urad za konkurenco, ker naj bi Pro Plus zagotavljal ugodnejše pogoje oglaševanja, če bi oglaševali oglaševali samo pri njih. Na ta način po mnenju TV3 Pro Plus zlorablja monopolni položaj.

V tej luči so v Pro Plusu poudarili, da so dolgoročno uspešna televizijska medijska podjetja tista, ki imajo stabilno vodstvo, visoke investicije v razvoj in informativni program.

"Vsega tega pa TV3 ni imela," pravijo. Poleg tega menijo, da umik MTG iz Slovenije ne bo imel resnih posledic za slovenski medijski trg, še manj pa za Pro Plus.

DNS: Na trgu manjka transparentnosti

Iz Društva novinarjev Slovenije so ob današnji odločitvi vodstva TV3 opozorili, da njihov umik  "pomeni tudi novo ilustracijo nekaterih anomalij na slovenskem medijskem in oglaševalskem trgu.

Oglaševalski trg je vse bolj monopoliziran, na njem manjka transparentnosti, medijski pa postaja hermetično zaprt in onemogoča vstop novincev. Večkrat smo že opozorili na nedelovanje pristojnih organov, predvsem urada za varstvo konkurence in medijskega inšpektorata, na tem področju".

Umik kljub večji gledanosti

"Družba MTG je na slovenski televizijski trg vstopila sredi leta 2006 in kar pet let uspešno gradila blagovno znamko TV3, saj se je tržni delež gledalcev v teh letih povzpel z enega odstotka na današnjih 11 odstotkov.

Kljub temu pa situacija na slovenskem medijskem trgu ni dopustila, da bi si TV3 odrezala delež oglaševalskega kolača, ki ji je pripadal glede na gledanost. Zaradi nekonkurenčnega okolja in neodzivnosti državnih organov se je tako vodstvo družbe MTG odločilo, da televizijo zapre, saj ne vidi možnosti, da bi se situacija v prihodnjih letih lahko bistveno spremenila," so v sporočilu za javnost zapisali v TV3.

Odpovedi delovnega razmerja bodo potekale v skladu s slovensko zakonodajo, zaposleni pa bodo prejeli tudi vsa nadomestila, ki jim pripadajo. Prav tako pa bodo imeli možnost prijave na prosta delovna mesta v družbi MTG.

 

"Vladata monopolizacija in nekonkurenčnost"

"Žal mi je, da smo morali sprejeti odločitev o ukinitvi televizije TV3, saj še vedno verjamem, da smo bili s sedanjo ekipo in predvidenimi načrti sposobni zgraditi veliko zgodbo.

A situacija na slovenskem medijskem trgu, kjer trenutno vladata monopolizacija in nekonkurenčnost, nas je prisilila v te skrajne ukrepe. Vsem zaposlenim bomo pomagali po najboljših močeh, tudi z možnostjo zaposlitve znotraj družbe MTG.

Izguba televizije TV3 bo v prihodnosti negativno vplivala na slovenski oglaševalski trg, hkrati pa bo to tudi neposredno negativno sporočilo ostalim tujim medijskim vlagateljem glede vstopa v ta prostor," je ob tem v sporočilu za javnost dejal Memedović.

Komentarjev 15
  • Teja Škarja 20:21 14.februar 2012.

    pa dej nemorte no... pomislte d so na tv3 zmer same najbolše serije: NCIS, Havaji 5.0, Laži mi itd... kok ste smotani noooo -.-''''''''

  • raviotar 21:13 06.januar 2012.

    btw med njimi tudi POP TV. In da, opisana taktika je povsem resnična in še mal hujša (v stilu mi pri vas, če vi pri nas, če ne pa gremo drugam).

  • Simon Stegel 01:26 05.januar 2012.

    Ni cisto tako. Od vecine programov se placuje licencnina in retrasmisija. Dolocene je potem potrebno (bilo) celo zatemnjevati zaradi avtorskih ppravic. Nic od tega ni v interesu operaterjev, vendar so primorani v to. TV3 je dober program. Poznam ljudi tam ...prikaži več in vsi so odgovorne in dobre osebe. Zal mi bo ne vec poslovati z njimi. Nikoli niso pozrli besede, fantje v PRO+ pa skoraj vedno!