Projekti
28 ogledov

Problemi z depresijo

Že dolgo imam probleme z depresijo, po štirih letih pa sem s pomočjo zdravilca odkril način, kako jo vsaj približno premagam.
VPRAŠANJE:

Že dolgo imam probleme z depresijo, po štirih letih pa sem s pomočjo zdravilca odkril način, da jo vsaj približno premagam. Po tej terapiji sem se počutil bolj živega in tudi sposobnega nekaj ukreniti v svojem življenju. Tudi s pomočjo druge zdravilke mi je že dobro kazalo, našel sem si službo, sočasno nadaljeval šolanje in ga začel dobro, vse dokler se pred osmimi meseci niso spet pojavile težave. Pred osmimi meseci mi je namreč psihiater rekel, da naj bi imel psihozo, nato mi je rekel, da imam depresijo z znaki shizofrenije, mi povečal dozo tablet in od takrat naprej se počutim bolj mirnega, z manj razpoloženjskimi težavami. Vendar pa se zdaj počutim tudi veliko bolj apatično in zasanjano. Šolanje sem opustil, ker nisem več zmogel koncentracije, pa tudi sposobnost pomnjenja se mi slabša. Verjetno bom pri 22 letih pustil tudi službo, ker mi tudi tam ne gre najbolje. Pride dan, ko sem v redu in verjamem, da bo bolje, naslednji dan pa ne vidim izhoda. Prosim, pomagajte mi.

Brinad

ODGOVOR:


Ko sem prebirala tvoje pismo, sem se spomnila zelo dobre knjige o depresiji. Napisala jo je ženska, ki se je depresijo tudi sama srečala. Njen naslov je Dnevnik neke depresije in ti jo močno priporočam. Drugače pa razumem tvoje težave, saj je depresija vase obrnjena agresija. V vsaki družini so namreč neka čustva dovoljena, druga pa ne. Eno takih čustev je vsekakor jeza, ki jo skrijemo in zatremo. In zaradi nedovoljenih čustev pogosto nastane depresija. Brinad, menim, da je na področju duševnega zdravljenja treba upoštevati celoten način zdravljenja. Janko Bohak je napisal, da pri tem enakovredno sodelujejo trije dejavniki: sodobna medicina, alternativna medicina in psihoterapevtsko zdravljenje različnih smeri. Zato imam občutek, da si se stvari lotil na pravem koncu: jemlješ zdravila, obiskal si dva zdravilca, zdaj pa je morda na vrsti še kakšen dober psihoterapevt. Poskusi ga najti sam, takšnega, ki ti bo ustrezal. Če ti ga ne bo uspelo najti, se še oglasi in ti bom koga priporočila. In še en nasvet: dokler lahko, hodi v službo, ker je dobra za tvoje duševno zdravje. Ponuja neko strukturo, ki jo v časih, kakršne preživljaš, zelo potrebuješ. Red pomeni varnost in gotovo je bolje, da se nekam odpelješ, tam koga srečaš, s kom izmenjaš besedo, dve, narediš svoje in greš potem nazaj domov, kot pa da imaš 24 ur na dan čas samo za raznorazno premlevanje. Preveč časa samo zase tudi ni to! Zelo mlad si še in ves svet ti je na razpolago – z določenimi omejitvami, tako zate kot za čisto vsakega izmed nas. Naj ti uspeva – v iskanju sreče!
 


 
Maja Korc , dipl.soc.del., Moderatorka foruma „Ni zdravja brez duševnega zdravja“, strokovna delavka v pisarni za svetovanje in vodja enote Kranj v okviru društva Ozara Slovenija  nacionalnega združenja za kakovost življenja
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.