Projekti
26 ogledov

Slabosti in fobije

Pojavljajo se slabosti, ki so po vsej verjetnosti povezane s slabo krvjo.
VPRAŠANJE:

Stara sem 24 let in se večkrat počutim slabo. Nimam moči, imam rahlo povišano temperaturo, imam polno glavo megle, v glavi me sem pa tja tišči. To pride, mine, pa spet pride. Zdaj traja že kakih 14 dni.
Vem, na podlagi tega se moje težave ne da rešiti. In vem, da bi morala v laboratorij na krvne preiskave. Tu tiči problem. Krvi nisem dala kakih 15 let in vedno, ko je bilo treba, sem padla skupaj, vedno je šlo nekako mimo. Zdaj pa me resno skrbi za zdravje, ker se mi ta nepojasnjena vročina in slabo počutje že predolgo časa vlečeta in bi rada naredila temu konec.
Imam fobijo. Še preden pride do tega, da bi iztegnila roko, se avtomatsko skrčim in v naslednjih nekaj sekundah omedlim.
S cepljenjem ali iglami pri zobozdravniku nimam takih problemov. Ni mi simpatično, preživim pa, v primerjavi z dajanjem krvi z lahkoto.
Ni me strah bolečine, ampak enostavno ne zmorem. Imam zelo slabo izkušnjo iz otroštva, ko mi je zdravnica kar nekajkrat pikala v žilo in kri ni pritekla. Sicer pa se tega sama ne spominjam najbolj.
Zato imam dve vprašanji: je možno, da mi kri vzamejo pet centimetrov nižje iz pregiba roke? Mogoče se sliši smešno, ampak resnično mi ravno tisti pregib roke dela velike probleme.
Rada bi naredila celoten pregled, ker ne vem, kakšna je moja kri, saj se že nekaj let občasno počutim slabo, nimam nobene energije, volje in moči za vsakodnevna opravila. Pride, ostane par dni in gre. In pride znova. Imam rahlo povišano temperaturo, kar je pri meni čisto dovolj, da se počutim slabo in brezvoljno. Vsake toliko me zazebe, čutim srh po hrbtu, vsake toliko pa mi je vroče. Zjutraj, ko se zbudim, mi srce začne biti hitreje. Hitreje kot običajno, ko se počutim zdravo. Bog ne daj, da me kaj/kdo zbudi na hitro ali z močnim pokom (npr. huda glasna budilka), srce nenormalno podivja in rabi kar nekaj časa, da se umiri.
Zdi se mi, da je počutje najslabše ravno zjutraj, ko s težavo vstanem, v glavi se mi vrti, še posebno če vstanem na hitro.

Mana

ODGOVOR:

Lahko vam kri vzamejo nižje na podlahti, če se le da najti kakšno žilo: odvisno od dela, ki ga opravljate in podkožja. Večinoma se potrudijo in ustrežejo. Kompleten pregled krvi je nepotreben, ker nič ne pomaga, če nimate konkretnih težav, ki bi kazale na potrebo in s tem tudi uporabnost izvidov krvi. Tri epruvete vam hitro vzamejo, ker gre za tri različne skupine preiskav: sedimentacijo, krvno sliko in biokemične preiskave.
Vašo zaskrbljenost razumem. Opis ne kaže na kakšno resno bolezen, vendar na kopico težav, ki se jih večino da pojasniti z občasnimi virusnimi okužbami, stresom, vznemirjenjem, utrujenostjo.
Čeprav pričakujem, da izvidi ne bodo odkrili nobenega nevarnega stanja, bi za svojo pomiritev morda le opravili pregled sedimentacije, krvno sliko in raven ščitničnih hormonov. Če bodo ti izvidi negativni, se pogovorite z zdravnikom, saj gre po vsej verjetnosti za zgoraj načete ne pretirano nevarne vzroke za vaše stanje.


 
prof. dr. Janko Kersnik , dr. med., zdravnik v Kranjski Gori in moderator foruma Družinska medicina na zdravstvenem sistemu Med.Over.Net, Strokovni vodja Osnovnega zdrastva Gorenjske, Predsednik Združenja zdravnikov družinske medicine in Predstojnik Katedre za družinsko medicino MF Maribor

VPRAŠANJE:

Gospod doktor, hvala in še enkrat pozdravljeni!
Bila sem pri zdravniku, povedala vse, kar sem tudi vam, pa mi je predlagal takoj dati kri. Nisem bila pripravljena, sploh pa imamo v našem kraju majhen zdravstveni dom brez laboratorija, torej bi mi vzeli le malo krvi. Jaz pa bi, če že, dala pregledati vse, kar mi tu najbrž ne bi. 
Ker se nisem mogla pripraviti za odvzem krvi, mi je zdravnik dal antibiotik hiconcil. Danes ga jemljem peti dan in stanje ni nič boljše.
Kašelj se je okrepil in je celodnevni (pijem tudi tablete pholcodin proti kašlju), počutje je enako, utrujeno, megleno, slabo. Zjutraj kiham vsaj kako uro, nos imam poln cel dan.
Ja, šla bom nazaj k zdravniku. Kako je s krvjo, če želim pregledati to, kar ste mi svetovali? Za to se gre najbrž prav v laboratorij in mi vzamejo tri epruvete? Ne vem, če bi prenesla, da mi najprej vzamejo malo krvi, da ugotovijo, ali gre za virus, potem pa me pošljejo dalje na preiskave?

Mana

ODGOVOR:

Možna infekcija lahko pojasni del težav. Če po tem zdravljenju ne bo napredka, se boste z zdravnikom morda dogovorili tudi za obisk infekcijske klinike, če bodo izvidi kazali na možnost prisotnosti infekcije.
Težave s zbranostjo ... zelo verjetno niso povezane z drugimi težavami. 
prof. dr. Janko Kersnik , dr. med., zdravnik v Kranjski Gori in moderator foruma Družinska medicina na zdravstvenem sistemu Med.Over.Net, Strokovni vodja Osnovnega zdrastva Gorenjske, Predsednik Združenja zdravnikov družinske medicine in Predstojnik Katedre za družinsko medicino MF Maribor
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.