Šport
23 ogledov

Slovenci bodo še blesteli v športu

Mohorič SP v kolesarstvu kolesarstvo cestna dirka Firence EPA
Za prihodnost slovenskega športa se ni bati, za sedanjimi asi se v raznih športnih panogah že uveljavljajo mladeniči in mladenke.

"Spominja me na Miguela Induraina. Ne samo po telesni plati, ampak tudi po skromnosti, pozitivnosti. Je nepoboljšljiv optimist. Noben poraz ga ne potre, vedno razmišlja pozitivno. Vsekakor me spominja na Induraina, ki je bil odličen kronometrist, soliden na vzponih in dober na etapnih dirkah," je o Mateju Mohoriču povedal selektor slovenskih kolesarjev Martin Hvastija.

Še čas za zorenje

O kolesarju, ki se pri 19 letih že lahko pohvali z naslovom svetovnega prvaka pri mladincih, letos pa tudi z lovoriko najboljšega pri mlajših članih, je nekdanji odlični kolesar dodal: "Krasi ga kombinacija telesnih predispozicij in zelo resnega pristopa. Uspehi bodo prišli, ampak ne kmalu. Ne smemo pričakovati ali pa zahtevati uspehov v bližnji prihodnosti. Star je 19 let, kolesarji pa dozorijo nekje po 25. letu, tako telesno kot duševno." Tudi selektorja je sicer presenetil z letošnjim naslovom. "Vedeli smo, da je talent, še lani je bil mladinski svetovni prvak. A da se bo tako hitro izkazal tudi med mlajšimi člani ... To je edinstven primer, nikjer drugje na svetu se to ni zgodilo," je dejal Hvastija, ki je kot bodoča uspešna kolesarja izpostavil še Jana Polanca in Luko Pibernika. Mohorič bo v naslednji sezoni sicer nastopal za profesionalno ekipo Cannondale. "Gre za diamant. Smaragdni," so o mladem Slovencu sicer zapisali pri italijanskem športnem dnevniku La Gazzetta dello Sport.

Po uspeh v ZDA

V zadnjem letu se je izjemno izkazal tudi plavalec Peter John Stevens. "Je naravno zelo hiter. Gre za plavalca, ki je v mladinskih kategorijah tudi za sekundo izboljšal rekorde Damirja Dugonjića," je o mladinskem svetovnem prvaku na 50 metrov prsno dejal nekdanji slovenski selektor Roni Pikec, ki je trener kranjskega Triglava, kjer trenira Stevens. Ta je pred dnevi za le osem stotink zgrešil prvo člansko kolajno na evropskem prvenstvu v kratkih bazenih; v disciplini, v kateri je Dugonjić osvojil zlato, je bil namreč peti. "Zelo pomembno je, da ima Peter nekoga, ki mu lahko pomaga z nasveti. Ko vidiš nekoga, ki mu je že uspelo, tudi sam veliko lažje verjameš v uspeh," je izpostavil Pikec. Stevens se bo prav tako kot Mohorič v lovljenju prihodnjih vrhunskih rezultatov podal v tujino. V ZDA bo študiral in nastopal na Univerzi v Tennesseeju. "S to univerzo še nimamo izkušenj, težko kaj povem. Imajo odlične objekte, trener je mlad in ambiciozen, njegov cilj pa bo Stevensa pripraviti na olimpijske igre v Riu," je povedal Pikec in dodal: "Se je pa že zgodilo, da so se nekateri slovenski plavalci izgubili ob ameriških programih." Stevensova oče in mati sta sicer uspešna baletnika; prvi se je zaradi ljubezni preselil v Slovenijo. "To mu je vsekakor pomagalo. V družini vedo, kako je treba podpirati nekoga, da bi mu uspelo. Starši niso niti preambiciozni niti premalo zainteresirani. Tako kot je najbolj prav," je sklenil Pikec.

Želi nekaj več

Tudi pri zimskih športih bodo Slovenci najverjetneje še dosegali lepe rezultate. Pri smučarskih skokih se najpogosteje omenjata Cene Prevc, mlajši brat Petra Prevca, in Ema Klinec. Ta je pri 15 letih že zmagala na tekmi poletne velike nagrade, na debiju zimskega svetovnega pokala v Lillehammerju pa je bila sedma, po prvi seriji celo tretja. "Vsekakor je nadarjena, a hkrati je zelo delavna, ima izjemen pristop. Trenira, kot da bi bila pet let starejša," meni trener ženske skakalne reprezentance Jože Berčič. "Ema ni nikoli zadovoljna s tehniko, želi jo nadgraditi do vrhunstva. Želi jo prilagoditi svojim sposobnostim. Večina poskuša nekaj dobrega le kopirati in to osvojiti, ona pa si želi nekaj več. Tudi od trenerjev zahteva več, kar pa je seveda prav. Tudi za nas je to spodbuda," je dejal Berčič. Izjemno uspešne so bile na mladinskih tekmovanjih do zdaj tudi smučarske tekačice Lea Einfalt, Anamarija Lampič in Nika Razinger.

Krajnc za največje klube

Tudi v ekipnih športih ima Slovenija nekaj obetavnih mladeničev. "Že zdaj veliki klubi sprašujejo po njem. Fant bo zagotovo uspešno nadaljeval kariero, saj ima glavo na pravem mestu, v nekaj letih pa bo v enem izmed elitnih evropskih klubov. Lahko razmišlja o desetih najboljših klubih v Evropi," je o Luki Krajncu, ki kot posojeni nogometaš Genoe redno igra za italijanskega drugoligaša Ceseno, povedal njegov zastopnik Amir Ružnić. Kar nekaj mladih slovenskih nogometašev se sicer kali v tujini. Drugače je v košarki, kjer je nekaj najbolj nadarjenih – med njimi sta Gregor Horvat in Matic Rebec – pri Heliosu zbral Zmago Sagadin. V atletiki Svjetlan Vujasin bedi nad srednjeprogašema Marušo Mišmaš in Žanom Rudolfom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.