Slovenija
28 ogledov

70 let od največje svetovne morije

Vrtnica in poljska zastavica na grobu majorja Henryka Sucharskega, ki se je skup Žurnal24 main
Na Poljskem bodo zaznamovali 70. obletnico začetka druge svetovne vojne. Do konca vojne in zloma tretjega rajha maja 1945 je v spopadih, koncentracijskih taboriščih in pregonih umrlo več kot 50 milijonov ljudi.

Učencem v šolah je treba prikazati dejstvo, da smo se Slovenci
uprli tujim agresorjem od prvega dne sovražne okupacije, da je ta upor
dvignil slovensko samozavest, ker smo tako kot ameriški predsednik Obama
rekli: "Da, mi zmoremo!", obranili svojo svobodo in izbojevali
samostojnost.

Janez Stanovnik, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije

1. septembra 1939 je nacistična Nemčija, potem ko je pred tem sklenila pakt o nenapadanju s Sovjetsko zvezo, napadla Poljsko. Adolf Hitler je napad utemeljil s trditvijo, da Poljaki nenehno napadajo nemško državno ozemlje, pri tem pa je izrabil tudi inscenirani napad na nemški radijski oddajnik, ki so ga v resnici uprizorili pripadniki posebnih enot SS, oblečeni v poljske uniforme.

Ti so kmalu po zavzetju oddajnika v poljskem jeziku oddali kratko protinemško sporočilo. Da bi bil napad videti kar najbolj prepričljiv, so s seboj pripeljali sleškega Nemca Franciszeka Honioka, ki je odkrito simpatiziral s Poljaki, ga umorili z injekcijo, večkrat ustrelili v glavo ter ga pustili pri oddajniku, da bi bilo videti, kot da je bil ubit med napadom nanj. Njegovo truplo so pozneje kot dokaz za napad pokazali policiji in novinarjem.

Skoraj šest let krvi
V skladu s sporazumom Ribbentrop–Molotov je sicer 17. septembra 1939 na Poljsko vkorakala tudi Rdeča armada in zasedla območja, ki so bila v omenjenem paktu obljubljena Sovjetski zvezi. Slabo oboroženi Poljaki niso bili kos močnim nemškim enotam, ki so ob podpori vojnega letalstva že prvi dan osvojile velik del poljskega ozemlja.

Po desetdnevnem obleganju in nenehnih nemških letalskih napadih se je Varšava predala, 120 tisoč poljskih vojakov pa je prešlo v nemško ujetništvo. Zadnji poljski vojak se je predal 6. oktobra.

Povojni poboji so del in posledica druge svetovne vojne. So
zločin zaslepljenega maščevanja, ki so ga izvršile zavezniške armade:
komunistična Sovjetska zveza, demokratične ZDA, Anglija in Francija, pa tudi Jugoslavija.

Janez Stanovnik o tem, ali lahko povojne poboje primerjamo z grozotami druge svetovne vojne

Dva dni po nemškem napadu na Poljsko sta vojno Hitlerju napovedali Velika Britanija in Francija, do leta 1941 pa je vojna zajela ves svet.

V Evropi se je vojna z brezpogojno kapitulacijo Nemčije končala maja 1945, na Daljnem vzhodu pa s kapitulacijo Japonske šele avgusta istega leta. Vojna je po svetu zahtevala več kot 50 milijonov žrtev.

Poljski voditelji zaznamovali obletnico začetka vojne
Poljski voditelji, diplomati in veterani so se davi ob 4.45 zbrali na polotoku Westerplatte blizu Gdanska, kjer so s slovesnostjo obeležili začetek druge svetovne vojne in se poklonili tistim, ki so dali svoja življenja v boju proti nacistični Nemčiji.

Osrednja slovesnost bo na polotoku, kjer se je okoli 180 poljskih vojakov pod poveljstvom majorja Henryka Sucharskega teden dni upiralo nemškim silam, sicer popoldne. V spomin na poljski upor so leta 1966 postavili 25 metrov visok spomenik, pri katerem bo tudi popoldanska slovesnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.