Slovenija > Črna kronika
8 ogledov

Navodila za ravnanje ob nesrečah

Slovenske ceste veljajo za ene od najbolj krvavih v Evropi. Žurnal24 main
V oddelku za cestni promet sektorja uniformirane policije celjske policijske uprave so pripravili navodila o ravnanju voznikov ob prometnih zastojih na avtocesti.

Povod za navodila je bila ena od tragičnih prometnih nesreč na območju celjske policijske uprave, ki se je zgodila na avtocesti Celje–Vransko. Tedaj se je voznik tovornega vozila v neposredni bližini cestninske postaje Vransko brez zaviranja s prednjim delom tovornega vozila silovito zaletel v zadnji del tovornega vozila, katerega voznik se je ob trčenju že ustavljal.

Zaradi nesreče je Elvis A. Herbaj iz omenjenega sektorja izdelal idejni osnutek za izdelavo zloženke z omenjeno problematiko, ki jo bodo natisnili na Darsu in delili uporabnikom avtocest. Edi Baumkirher iz istega sektorja, avtor omenjenih navodil, pravi: "Na avtocesti pogosto prihaja do prometnih nesreč, v katerih je udeleženo večje število vozil, tako osebnih kot tovornih, zaradi česar je smerno vozišče na kraju nesreče zaprto in je promet dlje časa oviran. Pri obravnavi tovrstnih prometnih nesreč policisti in druge intervencijske službe ugotavljamo, da vozniki premalo poznajo in upoštevajo zakonska določila o tem, kako ravnati ob zastojih na avtocesti. V praksi se namreč pogosto dogaja, da vozniki ob zastojih namesto dveh kolon z vmesnim prostorom za prehod intervencijskih vozil oblikujejo tri ali celo štiri kolone, in s tem onemogočijo prihod intervencijskih vozil na kraj nesreče."

Baumkirher dodaja, da zakon o varnosti cestnega prometa določa, da morajo vozniki ob prometnih zastojih pustiti dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil. Za navedeni prekršek je predpisana globa 166,91 evra. Hujše kot globa so posledice, ki lahko nastanejo zaradi neupoštevanja zakonskih določb. Med njimi velja omeniti daljši čas prihoda intervencijskih služb na kraj nesreče in večjo možnost naletov vozil, onemogočena pa sta tudi organizirano reševanje vozil in oskrba ljudi, ujetih v kolonah.

Vozila le v dve koloni
Policisti prosijo vse udeležence cestnega prometa, naj dosledno upoštevajo obveznost oblikovanja dveh kolon, med katerima naj bo čim več prostora za prehod intervencijskih vozil, naročajo pa tudi, naj dosledno upoštevajo prometne informacije o cestnih zaporah in urejenih obvozih, prometno signalizacijo ter navodila policistov in upravljalcev cest. S tem bodo veliko naredili ne le zase, ampak tudi za druge.

Podpis: Nesreče povzročajo zastoje. Ena od zadnjih tragičnih prometnih nesreč na območju celjske policijske uprave se je zgodila na avtocesti Celje–Vransko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.