Slovenija > Črna kronika
28 ogledov

Umor Ivane Hodak buri duhove

Preiskava o umoru Ivane Hodak še poteka. Žurnal24 main
Hrvaška policija še išče storilca. Oče umorjene je odločen, da ga bo našel. Policija pa še naprej zaslišuje ljudi, ki so v kakršnikoli zvezi z umorjeno Ivano Hodak.
 

Hodak namerava še naprej braniti svojega  klienta

Vladimir Zagorec od upokojitve leta 2000 živi na Dunaju. Na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je razpisalo hrvaško pravosodno ministrstvo, so ga v začetku marca 2007 aretirali na Dunaju, nato pa so ga proti plačilu milijona evrov varščine izpustili. Zagorec je bil med letoma 1993 in 2000 pomočnik hrvaškega obrambnega ministra. Kot direktor podjetja Alan pa je kupoval orožje za Hrvaško tudi v času embarga Združenih narodov.

Drugostopenjsko sodišče na Dunaju je oktobra lani potrdilo izročitev, ki jo je Hrvaška zahtevala zaradi suma zlorabe položaja, ker naj bi leta 2000, ko je zapustil položaj namestnika hrvaškega obrambnega ministra, iz trezorja ministrstva vzel dve torbi z dragulji, vrednimi najmanj pet milijonov dolarjev. Zagorec je boj proti izročitvi nadaljeval na avstrijskem vrhovnem sodišču, ki pa je marca njegovo pritožbo zavrnilo.

Danes je na Hrvaškem praznik, in sicer dan neodvisnosti. A bolj kot obeleženje tega dneva s praznovanjem je v središču tamkajšnje javnosti še vedno umor hčerke Zagorčevega odvetnika.

Zvonimir Hodak, oče v ponedeljek ubite Ivane Hodak, ne ve, kdo točno stoji za hčerkinim umorom. Kot je izjavil za hrvaško televizijo, naj bi imeli vsi uboji v zadnjih desetih letih na Hrvaškem isti pečat.

Prepričan je, da je umor povezan s prihodom Vladimirja Zagorca na Hrvaško. Storilec naj bi se bal, da bi Ivana Hodak, ki je prijateljevala z odvetnikom Ljubom Pavasovićem Viskovičem, od slednjega dobila podatke, ki bi jih lahko posredovala očetu. Visković je bil namreč nekdanji odvetnik Hrvoja Petrača, obtoženega na šest let zaporne kazni zaradi sodelovanja pri ugrabitvi Zagorčevega sina. Hodak, ki je odvetnik Zagorca, je tako namignil, da naj bi bil v umor vpleten sam Hrvoje Petrač.

Družina H. Petrača je odgovorila na izjave Hodaka z odprtim pismom za javnost. V njem sočustvujejo z družino Hodak in si želijo, da bi krivca čim prej našli ter ga primerno kaznovali. Poleg tega zanikajo kakršnokoli vpletenost Hrvoja Petrača v umor.

Hodak je kljub hčerkini smrti pripravljen nadaljevati obrambo Zagorca. Skupaj z Zagorcem nameravata razkrinkati mafijo. Glede menjav v hrvaški vladi, ki so bile posledica umora, pa Zvonimir Hodak verjame, da so zgolj politične narave in nimajo zveze z incidentom.

Oglasil se je tudi podpredsednik hrvaške vlade in minister za gospodarstvo, delo in podjetništvo Damir Polančec, ki je prepričan, da bo policija skupaj z varnostnimi službami zagotovo razrešila uganko umora Hodakove ter končno prišla do dna kriminalnim dejanjem na Hrvaškem.

Policija še naprej zaslišuje priče umora in prijatelje pokojne Ivane Hodak, ki bi lahko pomagali odkriti morilca. Tako je bilo do zdaj zaslišanih že okoli 160 ljudi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.