Slovenija > Črna kronika
1 ogledov

V priporu že eden od osumljencev

Mimoidoči pred diskoteko Global že prižigajo svečke za žrtvijo nedeljskega prete Žurnal24 main
Preiskovalna sodnica je že odredila pripor za enega od osumljencev, ki naj bi sodeloval v sobotnem pretepu pred Globalom. Proti varnostni službi VIP Varovanje pa že tečejo postopki za odvzem licence.

Kot je znano, je za posledicami nedeljskega pretepa v sredo umrl 20-letni Gorazd Čamernik iz Dragomerja. Ker pa naj bi bili pri pretepu udeleženi tudi varnostniki podjetja VIP Varovanje, so zoper omenjeno podjetje izdali kar devet predlogov o prekršku. Policisti so že prijeli dve osebi, ki naj bi sodelovali v pretepu, od tega so eno že izpustili, druga pa je stopila pred preiskovalno sodnico. Ta pa je po zaslišanju zanjo odredila pripor zaradi nevarnosti ponovitve dejanja. Kljub temu pa policija še vedno išče moškega, ki naj bi bil glavni osumljenec za napad. Po neuradnih informacijah naj bi preiskovalni sodnik danes zaslišal 53-letnega varnostnika VIP Varovanja, a policija tega ni želela potrditi.

V soboto shod v opomin na dogodek

Na prostosti je še vedno moški, ki naj bi bil glavni osumljenec za nedeljsko tragedijo pred diskoteko Global. © BOBO

 
Epiloga tragediji pa s tem še ni konec: glede na anonimno pismo, ki je po mladeničevi smrti zaokrožilo v javnosti, se bo tako jutri med 11. in 24. uro množica zbrala na kraju fantove smrti v mirnem protestu za izboljšanje varnosti. Gorazdovi svojci in prijatelji želijo, da za spremembo predpisov za zagotovitev večje varnosti ljudje tam prižgejo svečko ali se podpišejo v knjigo, obiskovalce Globala pa prosijo za bojkot lokala. Pozivajo k nemotenemu delu policije in sodišč pri sojenju storilcem kaznivega dejanja, odvzemu licence za varovanje podjetja VIP Varovanje, spremembi pravil pogojev za pridobivanje licenc za varovanje ter poostritvi nadzora nad varnostnimi službami in ukrepov za kršitelje.

Svečko bo v Gorazdov spomin prižgal tudi ljubljanski župan Zoran Janković . ŠOU v Ljubljani je medtem že sprejel resolucijo, v kateri poziva k spremembi zakonodaje na področju varnostnih služb.

Kmalu ostrejša zakonodaja

Minister Mate je napovedal ostrejšo zakonodajo na področju zasebnega varovanja. © BOBO

 
Zaradi dogodka pa na ministrstvu za notranje zadeve že pripravljajo spremembe novele zakona o zasebnem varovanju. Minister Dragutin Mate tako napoveduje, da se bodo v novem predlogu novele zakona o zasebnem varovanju osredotočili na člene, ki govorijo o zagotavljanju učinkovitega nadzora nad delom varnostnih podjetij, ter na tiste, ki govorijo o odvzemanju licenc za opravljanje omenjene storitve. Sedanji postopki za odvzem licenc so namreč po Matejevih besedah predolgotrajni, saj morata za začetek postopka obstajati dve pravnomočni odločbi o prekršku varnostne službe. Zoper podjetje VIP Varovanje, ki skrbi za varnost v Globalu, je sicer že v teku postopek za odvzem licence, saj te pogoje izpolnjuje.

Študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) je pozval vse pristojne institucije, naj poskrbijo za spremembo zakonodaje na področju varnostnih služb. Poleg ŠOU zahtevajo spremembe na tem področju tudi Mlada liberalna demokracija in Društvo za zasebno varstvo.

Obveznosti tudi za lastnike lokalov
V novem predlogu naj bi bile predvidene tudi posledice za lastnike lokalov, pred katerimi ali v katerih prihaja do neljubih dogodkov. Kot je dejal Mate, se namreč spopadajo s problemom prelaganja odgovornosti med podjetjem, ki skrbi za varnost, in lastnikom lokala. "Posledice za lastnike lokalov bodo šle v smeri zaprtja lokala, če bo prihajalo do kršitev," je še dejal Mate.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.