Slovenija
3 ogledov

EURO 2008 – NAVIJAŠKI KOTIČEK

Vseh osem mest, ki gosti Euro 2008 - Basel, Bern, Zürich in Ženeva v Švici ter Celovec, Dunaj, Innsbruck in Salzburg v Avstriji - spada med največja mesta v obeh državah, ki so zaradi dobro razvite prometne infrastrukture (avtoceste in železnice) kljub razdalji relativno hitro dostopna tudi z osebnim avtomobilom. Redne letalske povezave z brniškega letališča imamo z Dunajem in Zürichem, sicer pa imajo vsa mesta tudi svoja manjša letališča. Zaradi gneče, ki jo organizatorji evropskega prvenstva pričakujejo v času turnirja, priporočajo, da se do prizorišč tekem odpravite z javnim prevozom. Vsa mesta imajo namreč dobre železniške povezave, poleg tega pa so Zvezne švicarske železnice in Avstrijske železnice ponudile posebno vozovnico, imenovano InterRail One Country Euro08 Austria Switzerland Pass (LINK: Na Euro 2008 z vlakom: http://www.zurnal24.si/cms/sport/nogomet/index.html?id=39346). Omenjena vozovnica velja za potovanja v Švici in Avstriji od maja do julija, in sicer za tri, štiri, šest ali osem potovalnih dni v obdobju enega meseca, kupite pa jo lahko tudi pri nas. Slovenske železnice (LINK: Slovenske železnice: http://www.slo-zeleznice.si/sl/mednarodni_promet/aktualna_ponudba/euro_2008/) posebnih ponudb v času Eura niso pripravile, saj stalno ponujajo več cenovno ugodnih povezav s Celovcem, Dunajem, Salzburgom in Zürichom.

Ko se enkrat znajdete v mestih, ki gostijo prvenstvo, organizatorji priporočajo, da uporabljati javni prevoz (avtobusi, tramvaji, vlaki), ki bo v času prvenstva imel podaljšan obratovalni čas. Za pomoč, kako se znajti v mestih in kako najhitreje najti pravo pot do navijaških con (Fan Zone), kjer si bo tekme mogoče ogledati na velikih platnih, stadionov ali postajališč mestnega prometa, je UEFA oblikovala in tudi že postavila posebne smerokaze, ki bodo nogometne navijače usmerjali do pomembnih točk. (SLIKA znaki_EURO 2008 SA)

hello, i am your image text. © sourcename

 
Poleg tega je UEFA skupaj z Evropsko komisijo pripravila poseben projekt s ciljem varstva potrošnikov. Vsem, ki se bodo odpravili na Euro, bo tako na voljo brezplačna telefonska številka (00800 67 89 10 11), na katero se lahko obrnejo vsak delavnik med 9.00 in 18.v primeru kakršnih koli težav in vprašanj v zvezi z vstopnicami, zdravstvenim zavarovanjem, cenami telefonskih klicev v tujih mobilnih omrežjih ipd. Ta številka je veljavna samo za države, članice EU, zato imajo v Švici drugo telefonsko številko (stacionarna številka v Belgiji) za pomoč obiskovalcem, ki pa je plačljiva (0032 2 299 96 96). Spletni vodič za obiskovalce Eura je na voljo na spletni strani UEFA www.euro2008.com in Evropske komisije www.supportersrights.eu.

Pravila obnašanja
Za razgrete navijače niso odveč niti pravila obnašanja na nogometnih stadionih. Z namenom zagotavljanja varnosti so obiskovalci tekem dolžni varnostnikom in drugemu osebju pokazati osebni dokument in veljavno vstopnico, dovoliti pregled in odstranitev prepovedanih sredstev ter slediti njihovim navodilom.

Na stadione je prepovedano nositi:
kakršno koli orožje ali predmete, s katerimi bi lahko koga poškodovali (npr. posebej dolge dežnike), pirotehnična sredstva in vnetljive snovi (vžigalniki so dovoljeni);
kakršne koli plastenke, steklenice in tetrapak embalažo;
alkoholne pijače, droge ali narkotike;
rasistične, ksenofobične, ekstremistične, nacionalsocialistične, sekstične ali politične propagandne materiale;
kakršna koli držala za zastave, ki so daljša od enega metra in z več kot centimetrskim obsegom;
napise in zastave, večje od 2 x 1,5 metra, manjši so dovoljeni, a ne smejo biti lahko vnetljivi; uradne navijaške skupine morajo o velikih zastavah, ki bi jih razvili na seboj, predhodno obvestiti organizatorje;
živali (izjema so policijski psi);
kakršne koli nerodne predmete, ki z merami, večjimi od 25 cm x 25 cm x 25 cm, in se jih ne da pospraviti pod sedeže na stadionu;
megafone, hupe in druge tehnične instrumente, ki povzročajo hrup;
fotoaparate (razen za zasebno uporabo in z le enim setom baterij), video kamere in druge podobne snemalne naprave ter naprave za širjenje zvoka in slike preko interneta ali drugega medija;
druge objekte, ki bi lahko ogrozili javno varnost.

hello, i am your image text. © sourcename

 
Prav tako je prepovedano proti drugim ljudem ali na igrišče metati kakršno koli tekočino, zažigati vnetljive snovi, se neprimerno obnašati, poškodovati druge ljudi in/ali njihovo lastnino, plezati po objektih, ki niso namenjena temu, stati na sedežih ter priti na igrišče, v njegovo bližino in v javnosti. V pravilih UEFE je posebej še poudarjeno, da se po stadionu ne sme stresati smeti, potrebo pa se lahko opravlja zgolj in samo na straniščih. Da se splača omenjena pravila spoštovati, naj vas spomni tudi vest, da so se na Euro posebej pripravljali tudi (v avstrijskih) zaporih, kjer so pripravili več prostora za morebitne izgrednike, ki bi jih pridržala policija, v času prvenstva bodo pazniki delali nadure, posebej imenovani dežurni državni tožilec pa se bo ukvarjal s kazenskim pregonom izgrednikov.

Prav tako je iz Avstrije pred prvenstvom prišel še dobronamerni nasvet: kako zdravo navijati, da ne pride do izgube glasu ali trajnih poškodb glasilk. Tako je priporočljivo, da ne kričite vseh 90 minut tekme, temveč, da vmes svojim glasilkam privoščite tudi več odmorov, pametno pa se je tudi izogibati alkoholnim pijačam in kavi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.