Slovenija
1 ogledov

Francko povozil avto

iStock_000003401042Medium Žurnal24 main
Francko, slovensko rjavo medvedko, ki so jo lani naselili v Pirenejih, je v vasi Viger na jugu Francije povozil avto.

Medvedka, ki so jo francoski kmetje krivili za smrt 150 ovac, trka ni preživela.

Francka, ki je tehtala 110 kilogramov, je bila drugi slovenski medved, ki so ga naselili v francoskih Pirenejih. Skupno je po francoskih gorah hlačalo pet slovenskih medvedov, štiri samice in samec. Pridružili so se še drugim 14 do 18 medvedom, ki so že prej bivali na tem območju. Pred stoletjem jih je v Pirenejih živelo več sto.


V Pirenejih hlačajo le še trije slovenski medvedi. ©istockphoto.com

 

Francka in drugi štirje slovenski medvedi so osvojili srca mnogih Francozov. Manj priljubljena pa je bila Francka med francoskimi kmeti, saj naj bi bila kriva za smrt približno 150 ovac. Poleg tega je številna negodovanja sprožil podatek, da naj bi bila Francka stara 17 let (ne šest, kot so sprva predvidevali) in tako najverjetneje prestara za razmnoževanje.

Danes od petih slovenskih medvedov na tem območju živijo le še trije. Prva slovenska medvedka, ki so jo pripeljali v Francijo, Palouma, je zaradi padca s pečine poginila avgusta lani. To je sprožilo kritike, da naj bi bili slovenski medvedi neprilagojeni na skalnato pokrajino v Pirenejih, primernejši življenjski prostor zanje naj bi bili gozdovi.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.