Slovenija
10 ogledov

Goran Brankovič uradno prvi mož SŽ

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Nadzorni svet Slovenskih železnic (SŽ) je danes za generalnega direktorja družbe soglasno imenoval Gorana Brankoviča. Štiriletni mandat bo nastopil 1. oktobra.

Predsednik nadzornikov Slovenskih železnic Andrej Godec je po seji novinarjem dejal, da dediščina, ki jo prevzema Brankovič, ni najboljša, temveč kar kritična, zato ga čaka težko delo. Po njegovih besedah gre za enega izmed perspektivnejših slovenskih gospodarstvenikov mlajše generacije. "Vesel sem, da je bil Brankovič potrjen soglasno," je dejal Godec in dodal, da je Brankovič prepričal s svojim programom in pogledi na reševanje zadev.

 

Vlačič pričakuje vizijo

Minister za promet Patrick Vlačič pričakuje, da bo novi generalni direktor Slovenskih železnic predvsem čvrst in odgovoren ter imel vizijo. Gorana Brankoviča minister sicer ne pozna, je pa "pred njim zagotovo velik izziv".

Brankovič bo nasledil Matica Tasiča, ki je položaj zapustil po vsega štirih mesecih. Odšel je, ker kljub zahtevam nadzornikov in resornega ministra ni odstopil s položaja župana Občine Prevalje.

Brankoviča zdaj čaka spopad z veliko luknjo v poslovanju ter posodabljanje največjega sistema v državi, ki je v kritičnem stanju, saj naj bi do konca leta po ocenah pridelal približno 30 milijonov evrov izgube.

Nasproti mu bodo stali predvsem močni sindikati, predstavnik delavcev v nadzornem svetu družbe Silvo Berdajs pa je že opozoril, da ne bo zdržal ves mandat, niti ne bo imel podpore zaposlenih, "če bo delal v interesu posameznih interesnih skupin zunaj železnic".

Rekar edini zdržal cel mandat
Slovenske železnice po odstopu Tasiča s položaja generalnega direktorja od julija letos začasno vodi Aleš Tavčar. Tasič je krmilo železnic zapustil le po štirih mesecih vodenja; vodenje železnic je prevzel 17. marca letos, s položaja pa je odšel, ker kljub zahtevam nadzornikov in resornega ministra ni odstopil s položaja župana Občine Prevalje.

Na položaju generalnega direktorja Slovenskih železnic se je zvrstila že kopica imen, ves mandat pa je na položaju zdržal le Marjan Rekar, ki je družbo vodil v obdobju 1993–1998.

Kasneje so bili na čelu železnic še Igor Zajec (1999–2000), Blaž Miklavčič (2000–2004), Boris Živec (2004–20005) in Jože Jurkovič (2005–2006). Nato je železnice začasno vodil nekdanji član poslovodstva Branko Omerzu, aprila 2007 je položaj nastopil Peter Puhan in ga zaradi prevzema funkcije prvega moža Dela zapustil novembra istega leta, ko je vodenje prevzel Tasičev predhodnik Tomaž Schara.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.