Slovenija
22 ogledov

Helikopterji nad Završnico

Na vaji so vojaki prikazali tudi gašenje požara s helikopterjem Cougar.
1/18
Žurnal24 main
V dolini Završnice na Gorenjskem je potekala velika vojaška reševalna vaja Završnica 2009. Na njej so vojaki prikazali reševanje ponesrečenca v gorah, prenos tovora in gašenje požara.

Vaja je potekela v okviru rednega usposabljanja 15. helikopterskega bataljona slovenske vojske s tremi helikopterji Bell 412 in helikopterjem Cougar. V sklopu vaje, ki sta se je udeležila tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl so prikazali reševanje ponesrečenca v gorah s helikopterjem Bell 412 ter prenos tovora z istim modelom helikopterja, ter gašenje požara s helikopterjem Cougar ter letalom Pilatus PC6.

Ob zaključku vaje je ministrica Jelušičeva povedala, da je ta vaja zelo pomembna saj helikopterski bataljon opravlja eno najpomembnejših nalog v tem sistemu, povezano z reševanjem v gorah, gašenjem požarov in prevozom tovora v nedostopne kraje.

Na vaji so prikazali tudi reševanje ponesrečenca v gorah. © Andraž Sodja

 
Poudarila je da je paradoksalno, da se ob zmanjševanju obrambnega proračuna, povečujejo potrebe prav po nalogah s področja zaščite in reševanja, ki jih opravlja Slovenska vojska: ˝Dejstvo je, da bomo vedno zelo pazili da se bodo sredstva preusmerjala predvsem v zaščito in reševanje saj se tu rešujejo življenja.˝

Ministrica je še dejala, da so enote za reševanje v gorah vedno pripravljene, pozvala pa je planince naj se bolje pripravijo in opremijo za v gore, saj letos opažajo velik porast nesreč zaradi slabe opreme in pripravljenosti, helikopterske enote slovenske vojske pa so letos opravile že toliko ur naleta s helikopterji v gorah kot lani v celem letu.

V času vaje pa sta helikopterja morala kar dvakrat posredovati v pravih reševalnih akcijah.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.