Slovenija
4 ogledov

Hrvati v Slovenijo še naprej z osebno

Kartone, na katerih bodo ime in priimek, številka osebne izkaznice ter prostor z Žurnal24 main
Notranji ministri EU so odločili, da bodo Hrvati lahko v Slovenijo, Italijo in na Madžarsko tudi po širitvi schengenskega prostora vstopali z osebno izkaznico.

Notranji ministri Evropske unije so danes v Bruslju sprejeli odločitev, da bodo lahko hrvaški državljani v Slovenijo, Italijo in na Madžarsko tudi po širitvi schengenskega prostora, predvideni za konec leta, vstopali z osebnimi izkaznicami, poleg katerih pa bodo morali imeti s seboj tudi posebne kartone z osebnimi podatki, ki jih bo treba žigosati ob vstopu v državo in izstopu iz nje, je ob robu zasedanja ministrov povedal slovenski pristojni minister Dragutin Mate.

Ministri so namreč "po dolgotrajnih pogajanjih našli kompromis" in tako potrdili rešitev s kartoni, ki jo je predlagala Slovenija, je pojasnil Mate. "Rešitev je bila na koncu sprejemljiva za vse," je dejal. Pravna služba sveta EU je ocenila, da je takšna rešitev v skladu s schengenskim pravnim redom.

Kartone, na katerih bodo ime in priimek, številka osebne izkaznice ter prostor za vstopne in izstopne žige, bo izdajala Hrvaška, je še povedal Mate. Ministri so se dogovorili tudi, da bo čez dve leti opravljena ocena te prakse, s katero bo preverjeno, ali se pojavljajo zlorabe, je razložil minister.

Hrvati zadovoljni

Dejstvo, da bodo lahko hrvaški državljani v sosednje države vstopali z osebnimi izkaznicami, je edinstven primer v praksi EU, kakršnega doslej ni bilo in ga tudi ne bo, je danes izjavil pomočnik hrvaške zunanje ministrice za odnose z EU Neven Pelicarić. Dodal je, da današnja odločitev EU kaže na poseben status Hrvaške v odnosu z unijo. Povedal je še, da je Hrvaška že več let na "belem seznamu" EU, kar pomeni, da hrvaški državljani ne potrebujejo vizuma za vstop v EU, Hrvaška pa ni nevarna niti kot izhodišče za nezaželene migracije ali terorizem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.