Slovenija
3 ogledov

Joras bo vztrajal

Joško Joras ne ve, ali bo v sredo le dočakal postavitev zapornic, upa pa na zmag Žurnal24 main
Joško Joras je odločen, da bo gladovno stavkal, vse dokler ne bo izvršen sklep piranskega sodišča. Dokler ostajajo cvetlična korita, Joras vztraja pri svojem.
Joško Joras je za Pop TV komentiral tudi današnje srečanje slovenskega premierja Janeza Janše in njegovega hrvaškega kolega Iva Sanaderja . Joras meni, da so njune izjave ob srečanju dokaz, da politiki niso dovolj zreli, da bi rešili položaj.

Edino pomoč mu je do zdaj zagotovila varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik , ki mu je poslala odgovore na vse tri dopise, ki ji jih je poslal. Pričakuje, da ji bo uspelo "zagotoviti pogoje, v katerih bodo lahko politiki v prostoru, kjer naj bi bila predvidena meja, ustvarili takšno vzdušje, da bodo ljudje lahko živeli v sožitju" .

Na vprašanje, koliko časa bo vztrajal pri gladovni stavki, je Joras ponovil, da bo stavko zaključil, ko bo izvršen pravnomočni sklep piranskega sodišča. Joras se je na stavko pripravljal – jedel je le sadje in pil vodo – tudi zato, ker so mu svetovali, da ni dobro za organizem, če se k temu ne pristopi pravilno. "Glede na dogodke, ki so se zgodili, sem to moral narediti. Na to sem pripravljen, fizično in psihično, in tako lahko delam, kar sem se odločil," je pojasnil.
 
 

Predstavniki Slovenije so bili obveščeni o sklepu sodišča, zaprosil sem jih za pomoč, da na slovenskem ozemlju odstranimo ovire, ki jih je Hrvaška postavila neupravičeno, s čimer je omejevala pot do doma. In ker tudi to ni šlo, mi ni preostalo nič drugega.

Joško Joras

 
Cvetlična korita so poskušali odstraniti, vendar jim to ni bilo omogočeno. Slovenska policija pa jim ni stala ob strani, je dodal in spomnil, da so že pred dvema letoma, sicer neuspešno, poskušali odstraniti štiri korita.

"Predstavniki Slovenije so bili obveščeni o sklepu sodišča, zaprosil sem jih za pomoč, da na slovenskem ozemlju odstranimo ovire, ki jih Hrvaška postavlja neupravičeno, s čimer omejuje pot do doma. In ker tudi to ni šlo, mi ni preostalo nič drugega," je pojasnil.

Joras stavka v svojem avtomobilu, ki je parkiran na desnem bregu Dragonje. Po lastnih besedah želi s stavko predvsem doseči, da se mu omogočijo takšni pogoji bivanja v Sloveniji oziroma Evropi, kot veljajo za vse druge državljane.

Zavod 25. junij bo sklep sodišča poslal pristojnim evropskim ustanovam
Zavod 25. junij mu je gladovno stavko poskušal odsvetovati, a je Joras, ki želi neovirano priti do svojega doma, dejal, da bo stavkal ne glede na to, kaj mu priporočajo drugi, "razen če mi nekdo od politikov, ki so odgovorni v Sloveniji in na Hrvaškem, prinese argumentiran argument, da to, kar zahtevam, ni pravilno" . "V tem primeru sem se pripravljen takoj umakniti," je dodal.

V današnjem sporočilu za javnost so v Zavodu 25. junij zapisali, da bodo v četrtek pravnomočni sklep piranskega sodišča o odstranitvi cestnih ovir na levem bregu Dragonje v slovenščini in angleščini razposlali pristojnim evropskim ustanovam in evropskim medijem.

PREBERITE ŠE: Stavkali bi z Jorasom | Joras spi v avtu | Poskus odstranjevanja korit | Zahteve po odstopu Mateja

V zavodu so napovedali, da bodo v torek na pristojne evropske ustanove poslali tudi enourni film o sobotnem dogajanju ob Dragonji, če premier Janez Janša do takrat ne bo zamenjal notranjega ministra Dragutina Mateja in generalnega direktorja slovenske policije Jožeta Romška . Film naj bi med drugim dokazoval, kako "je več kot trideset slovenskih specialcev zdravniškemu vozilu z vsemi označbami in z zdravnikom preprečilo, da bi ljudem na mostu, posebej dvema nujno potrebnima pomoči, pripeljalo zdravila, obleke za premražene mladoletnike in pitno vodo" . V zavodu so prepričani, da mora premier Janša ta korak storiti, saj gre po njihovem mnenju za grobo teptanje pravne države in človekovih pravic.

Popoldne se bosta na Obrežju srečala slovenski in hrvaški premier Janez Janša in Ivo Sanader , pri čemer se verjetno ne bosta mogla izogniti dogajanju ob Dragonji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.