Slovenija
3 ogledov

Kad vsakemu javnemu uslužbencu 60 evrov

Evri evro foto istock Žurnal24 main
Če ustavno sodišče ne bo zadržalo odločbe ATVP, bo Kad 190 tisoč javnim uslužbencem v ponedeljek na njihove račune pri vzajemnem pokojninskem skladu razdelil dobrih 12 milijonov evrov.
 
 

Če bo tako rigidno razumevanje zagotavljanja zajamčene donosnosti obveljalo, je sistem vzajemnih pokojninskih skladov mrtev.

Borut Jamnik

 
Kapitalska družba (Kad), ki jo vodi Borut Jamnik, v sredo pričakuje odgovor ustavnega sodišča, ker se ne strinja z odločbo Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) glede pokojninskega sklada za javne uslužbence.

Agencija je v odločbi Kadu naložila nepovratno vplačilo razlike med zajamčeno in dejansko vrednostjo sredstev zaprtega vzajemnega pokojninskega sklada za javne uslužbence.

 

Donosni sklad

V zaprtem vzajemnem pokojninskem skladu za javne uslužbence (ZVPSJU) je konec junija letos varčevalo že 190 tisoč javnih uslužbencev, ki so imeli na računih skupno 331,4 milijona evrov. V povprečju to pomeni, da ima javni uslužbenec v drugem pokojninskem stebru privarčevanih le 1.656 evrov. Sklad je v obdobju od januarja do julija beležil 4,56-odstotno donosnost in bil drugi najdonosnejši. Bolj donosen je bil le še Kapitalski vzajemni pokojninski sklad (KVPS) s 5,64-odstotno donosnostjo.Več kot štiriodstotno donosnost pa sta dosegala tudi vzajemna pokojninska sklada Abanka in Generali Leon 2.

Kad se z odločbo ATVP, ki ga vodi Damjan Žugelj, ne strinja, jo bo pa vseeno izvršil v predvidenem roku. Ta rok se izteče jutri. Je pa Jamnik pojasnil, da do vplačila ne bo prišlo, če bi ustavno sodišče ugodilo pritožbi Kada na odločbo ATVP. Odločbo ustavnega sodišča naj bi Kad prejel jutri.

Protiukrepi Kada
"Gre za prelomno točko. Po vsebini je razumevanje zakonodaje s strani ATVP napačno in če bo tako rigidno razumevanje obveljalo, je sistem vzajemnih pokojninskih skladov mrtev," meni Jamnik. Napoveduje, da bo Kad kot upravljavec dveh največjih pokojninskih skladov v tem primeru prisiljen ubrati novo poslovno strategijo in bo zasledoval le cilj doseganja zajamčene donosnosti sklada. To naj bi dosegel tako, da bo zmanjšal delež bolj tveganih naložb v portfelju. Za varčevalce v drugem pokojninskem stebru to pomeni, da bi s tako naložbeno politiko upravljavca ob istih vplačilih privarčevali tudi do 70 odstotkov manj sredstev, še pojasnjuje Jamnik.

Priboljški na računih
Če ustavno sodišče izvajanja odločbe ATVP ne bo zadržalo, pa bo Kad jutri na račun ZVPSJU vplačal potrebna sredstva – to je dobrih 12 milijonov evrov (če bi Kad moral odločbo izpolniti decembra lani, bi moral plačati 22,4 milijona evrov). Nato pa bodo ta sredstva, predvidoma že v ponedeljek,  nakazana neposredno na račune varčevalcev v ZVPSJU. Če bi vsak od njih dobil enak znesek, bi se račun vsakega od 190 javnih uslužbencev zaradi odločbe ATVP okrepil za okoli 60 evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.