Slovenija > Komentarji in kolumne
3308 ogledov

Bi raje sto let živeli v kletki, ali petdeset tako, kot si želite?

policija Slovenija zaščitne maske Profimedia
Enačba je v resnici preprosta, odgovor pa kompleksen, kar se le da: koliko svobode smo pripravljeni zamenjati za varnost?

Kolikor dodamo varnosti, toliko svobode vzamemo. Tako je in tudi bo ostalo na vseh področjih, ki se niti nujno ne začnejo z zdravstvom ali zdravjem. Zakaj še vedno prodajamo cigarete, čeprav že dolga leta vemo, kakšno škodo naredijo na pljučih? Zakaj več časa ne posvečamo varnosti v prometu, čeprav vemo, kako hude poškodbe lahko nastanejo ob nesrečah? Zakaj še vedno hodimo na potovanja v kraje, kjer razsaja ogromno bolezni in nas lahko na vsakem koraku nekaj napade?

Še vedno vsi počnemo veliko stvari, za katere je znano, da lahko povzročijo marsikatero smrtno žrtev. Podrobnosti so lahko bizarne, od tega, da nam eksplodira plinska jeklenka v hiši, do tega, da letalo, na katerem se ravnokar peljemo na dopust, strmoglavi. Bum, tresk, puf, tragičen konec. Vse to prinaša tveganje. Vidite, kam pes taco moli?

Nina Šprohar | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Da ne bo pomote – ne relativiziram pomena novega koronavirusa. Jasno je, da je virus nevaren, da povzroča marsikatero nevšečnost tudi pri tistih, ki bolezen navidezno prebolijo brez večjih težav. Prav tako se zavedam težav tistih, ki so bili potisnjeni v prve vrste, ki morajo opazovati posledice, ki jih novi covid-19 povzroči, po drugi strani tudi tistih, ki morajo ukrepe sprejemati in se prilagajati "novi realnosti". A kot je v intervjuju povedal prvi slovenski epidemiolog dr. Mario Fafangel, se moramo kot družba vselej odločiti, kakšna je sprejemljiva vrednost tveganja: "Mi smo tu, da svetujemo, podajamo podatke, skupaj pa moramo ugotoviti, kakšno tveganje je sprejemljivo. Če se bomo kot družba odločili, da je sprejemljiva vrednost tveganja le nič, lahko ostanemo zaprti še dve leti. Tveganje ni enako nič niti pri gripi – tudi mlade osebe lahko končajo na respiratorju, sicer zelo redko, pa vseeno."

Mario Fafangel Intervju Slovenija Dr. Mario Fafangel: "Okoli 40 odstotkov okužb je asimptomatskih"

Vsako dejanje, vsak ukrep ima posledice in vsaka odločitev zvrne tehtnico med varnostjo in svobodo v eno ali drugo smer. Dve vrednoti, ki sta, na žalost, v večini primerov med seboj izključujoči. Oziroma – če citiram Zmelkoowe: Varen si samo, če počivaš doma!

V mojem primeru je držanje medsebojne razdalje, kihanje v rokav, nošenje mask v zaprtih prostorih in odpoved večjih prireditev nekaj, kar sem zagotovo pripravljena zamenjati za varnost. Tudi odrejeni karanteni, če sem bila v stiku z nekom okuženim, se ne bom upirala. A možnost, da bi me nekdo lahko zaprl v hišo in spustil le po nujnih opravkih, me plaši.

Vprašajte se: bi raje sto let živeli v kletki, ali petdeset let tako, kot si želite? Kaj je vredno več? To je vprašanje, ki bi si ga v resnici morali na tej točki vsi zastaviti. Ne le v Sloveniji, po celem svetu. A tu, nasprotno kot pri prvem vprašanju, pravilnega odgovora ni. Stvari pa se spreminjajo hitro, celo tako hitro, da včasih niti ne uspemo pomisliti, kaj smo zavoljo varnosti pripravljeni žrtvovati. Govora je o zakonih, ki lahko uničijo kariere, če ne že življenja in ti se sprejemajo na dnevni bazi. Obrtniki, manjša podjetja, tudi nekatera srednja, so na meji propada. Veliko jih pravi, da še enega lockdowna ne bodo preživeli. Gospodarska kriza se nezadržno bliža, stranskih posledic, ki jih pušča covid-19, je vse več. Hematolog dr. Samo Zver je recimo povedal, da jim letos glede na prejšnja leta manjka od 40 do 50 akutnih levkemij. "Kje so? Mogoče je pa covid zdravilo proti akutni levkemiji?"

Naše zdravstvo Zdravje "Že dva meseca nobeden z akutno levkemijo ni prišel do nas! Kje so?"

 

 
Komentarjev 13
  • Žurnalček 22:50 16.oktober 2020.

    Glih tolk glupa kot tista Janja s POPa , ki so ji edini problem v gospodarstvu Slovenije frizerski saloni . Glupaćo , moja ustavna pravica je , da me nimaš pravice okužiti niti trositi virus po državi , kakor to ...prikaži večr to paše tvojmu ščegetavčku ! Ječ jasno koza glupa ! V stvari , vse talšne , ki na kakršen koli način postopke in borbo Vlade z blesavimi javnimi komentari razvrednujejo , treba v kazenski pregon !

  • mig29 08:02 10.oktober 2020.

    Včasih so rekle ženske da moški ražmišljamo z spodnjo glavo. Zanimivo ženske je pa nimajo in ......

  • mojcagorenjska 00:54 10.oktober 2020.

    Tola pa ni prav inteligentno opredeljena dilema,pravzaprav je precej zavajujoča.Čisto jasno ne gre za dilemo ali 50 let živeti v kletki (stanovanje=kletka???) ali pa 100 let izven kletke, ampak za dilemo ali živeti max 1 leto v kletki (verjetno kakšen ...prikaži več mesec pa pol, morda kasneje še ponoviti) in potem svobodno do pač konca svojega življenja, ali pa pač povzročiti, da nekateri ne bodo živeti ene recimo 10 let (od tega npr. 9 let svobodno), nekateri (sicer bolj redki), pa 20. Egoizem pa to.

Sorodne novice