Slovenija > Komentarji in kolumne
7883 ogledov

Covid-19: S topom streljamo na zajca

nošenje mask na prostem Saša Despot
Če ne gre drugače, zamenjajmo ljudstvo!

Irma Hus | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Včeraj sem na sprehodu slišala mamo, ki je odgovarjala hčerki na vprašanje "Mami, ali bo jutri vrtec". "Ne vem, upam, da bo," je mama odgovorila hčerki. Odgovor, ki si ga še v začetku leta nismo znali predstavljati. Vlada vsak dan sprejema nove ukrepe in čez noč spreminja pravila "igre" v boju proti virusu, mi pa se vsi skupaj utrjujemo v prilagodljivosti, sploh ko naletimo na nelogičnosti, kot so, da lahko denimo v oranžnih regijah ljudje posedajo po lokalih ali da se družine namakajo v toplicah, medtem ko otroci ne morejo v šolo.

Starši otrok, ki so se spomladi šolali na daljavo, zaradi česar smo si lizali rane še čez poletje, smo s strahom gledali lahkotnost odpiranja mej ob začetku poletja in z grenkim občutkom sprejemali podarjene turistične bone. Vedoč, da se bo jeseni zelo verjetno vaja ponovila in bodo otroci spet prvi, ki bodo nosili posledice zamejevanja širjenja virusa. In, ker res že težko sledimo, kaj je prepovedano in kaj je izjema, nastaja vtis, da vlada ne ve, kaj dela - s topom strelja na zajca, ta podira vse pod sabo, zajec pa še naprej skače naokrog. 

Vse skupaj je toliko bolj nerazumljivo, ker je epidemiološka stroka nedavno nazaj razlagala, kako s karantenami polovijo kar nekaj odstotkov okuženih, mi pa v največjem porastu okužb, ko se številke novih potrjenih primerov podvajajo v manj kot tednu ni, ne izdajamo karantenskih odločb. Predstojnik predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel je že 8. oktobra sporočil, da so se v epidemiološki službi na NIJZ odločili, da za stike ne bodo več izdajali karantenski odločb. Enostavno niso zmogli. "Vsi smo imeli občutek, da še ena neprespana noč in bomo uspeli, a ta odeja je postala prekratka. Če povlečemo na eni strani, si jo odkrijemo na drugi. Če vlečemo z vseh strani, se bo samo strgala in iskanja stikov ne bo več," je pred javnostjo povedal Fafangel. Razumemo.

A glej ga zlomka, šele včeraj, po 14 dneh, so pri MZ predstavili rešitev - internventni zakon, po katerem bo o vprašanju, ali je šlo za tesen stik in ali je potrebna karantena, presojal bodisi osebni zdravnik bodisi delodajalec v sodelovanju z zdravnikom medicine dela. V ZD Ljubljana še v četrtek od ministrstva za zdravje niso prejeli nobenih navodil, kako postopati v takšnem primeru. Po dosedanji zakonodaji je namreč veljalo, da lahko zdravnik odreja le izolacijo za bolne osebe, medtem ko se karantena ureja po delovnopravni zakonodaji. 

Če k temu prištejemo še čas, ki poteče od pojava prvih simptomov do trenutka, ko oseba izve za rezultate testov, lahko spet ugotovimo, da streljamo zajca, pardon covid-19, s topom. Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, je povedal, da ob velikih naporih večino vzorcev obdelajo v manj kot šestih urah. A ker je zapletena logistika, nekateri vzorci z drugega konca države potujejo tudi 12 ur. Če dodamo še čakalno vrsto, da oseba sploh pride na testiranje, lahko od prvega pojava simptomov do rezultatov testa mine tudi pet dni. Lahko si le predstavljamo, kako je v tem primeru zmanjšan učinek testiranja z vidika obnašanja tesnih stikov.

Mimogrede - medtem ko je bilo okuženim naloženo, da stike obveščajo sami, na spletni strani NIJZ nismo našli napotka, kaj tesen stik sploh pomeni. Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je na vprašanje novinarjev v četrtek razložila: "Če je bila oseba v nezaščitenem stiku z okuženim, torej brez maske, manj kot meter in pol več kot 15 minut, je to visoko tvegan stik." V takšnem primeru je dobro, da se izolira, vsaj za sedem dni. 

Medtem zunaj opazimo mimoidoče, ki hodijo po pločniku z masko, četudi ni nikogar niti sto metrov pred njim niti za njim, prepovedali smo izhode po 21. uri, čeprav v tem času na sprehodu ne srečaš skoraj nikogar - kaznovali smo vse, ker se določene skupine ljudi niso držale priporočil, v trgovinah pa se dan pred zaprtjem tare ljudi. Oblastniki bentijo, da so "za zaostrovanje ukrepov krivi ljudje, ki niso spoštovali ukrepov" - najraje bi jih kar zamenjali, a sami si ogledala ob nedoslednosti pri sprejemanju ukrepov ter žuganju in ustrahovanju ne upajo nastaviti. Če ob vseh svetovalcih in PR-jih niso zmogli prepričati ljudi, tudi tistih, ki jih niso volili, kako pomembno je, da stopimo skupaj, saj virus nima politične barve in nošenje maske ni politični "statement", naj si stokanje in krokodilje solze, kako težko da jim je na oblasti, ker imajo težavno "ljudstvo", nekam zataknejo. Vseeno je, ali so hodili na FSPN ali igralsko šolo. Če kdo, v demokraciji ljudstvo zamenja oblast in ne obratno.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 32
 • Avatar Leon
  Leon 07:27 15.marec 2021.

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.spiritussanctus.si%2F2021%2F03%2F03%2Fposkusno-cepivo-je-smrtonosno%2F%3Ffbclid%3DIwAR2ig1mNSrANFRN1ZPv4jMSEOWR0ZENkQbzeUb_sb9GClx-ci7W-I9FnznY&h=AT3tUSuxixmQRrcJ282sHIqCXbZ283RQ0tmNTPXAaoWwl0piVvBJqAEbYAyP7-9Gcr91GBAes5zJkYW4fP9TB4g-X2yw2o05QZ1O022OarqDQsEt6QRRlg536EWT9ZJIKBIv4zYFFSuWhFGyBOCRiA RKC širi krivovero glede cepljenja ! Kaj menijo v SDS zagovornici krsčanstva ?

 • rozi6 14:59 04.november 2020.

  Spoštovana ga., a mislite, da ste s temi komentarji medijska zvezda. Zagotovo ne, moja mama stara 92 let pravi takole: Človek, ki ni zadovoljen z ničemer ima izredno nizko samopodobo. Pa še res je.

 • bogdan76 20:41 24.oktober 2020.

  rdečkari so vsi povrsti dobili ošpiceali norice vsi so v diktaturi,ker so premladi dabi videli socijalizem raj brez osnovnih potrebščin kar v Murgle na čaj-bezgov- vas zapre zaendan.