Gorenjska
2778 ogledov

Korejcev in Kitajcev ni več na Bled

Pletnjam so konec tedna delale družbo beneške gondole in caroline iz občine Mira Žurnal24 main
Virus je odnesel že več kot sto tisočakov.

Blejski grad je ena od najbolj obiskanih turističnih točk v državi in  okoli tretjino obiska so prispevali azijski gostje. Kot trdi Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled, je upad obiska zaradi posledic koronavirusa strahovit – tudi do 90 odstoten. Izpad prihodkov  je že presegel 100 000 evrov.

Avtobusi  z azijskimi gosti so v teh dneh na parkirišču pod gradom redkost, Bled je ostal brez obiskovalcev tudi na gradu in otoku: »Azijski gostje so lani pomenili 35 odstotkov od 583 727 obiskovalcev Blejskega gradu. Od vstopnine so prihodki blizu 5 milijonov evrov, letošnji začetek leta pa prinaša upad, ki smo ga že do danes ocenili na preko 100 000 evrov in vsak dan bo večji,« trdi direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik. Vstopnina (13 evrov za odraslega) je tako rekoč edini prihodek zavoda, ki denar vlaga v različne izboljšave in eden velikih načrtov zajema gradnjo dvigala na grad.

Pristanišče za pletne Bled | Avtor: Profimedia Profimedia
Začetek leta je bil vedno v znaku azijskih gostov, kjer so v ospredju Južni Korejci, ki so redno obiskovali Bled na svojih potovanjih po Evropi, kjer so bile Benetke eden glavnih ciljev. Zdaj jih preprosto ni več in direktor Završnik ocenjuje, da je v slabem dobro vsaj to, da gre za mesece, v katerih je sicer celoten obisk gradu manjši kot v glavni turistični sezoni. Ob tem je dobro, da je več Madžarov in Rusov, a izpad azijskih gostov bodo občutili tudi pletnjarji in drugi. Poudariti velja tudi vpliv na druge ponudnike turističnih storitev: kranjski hotel Creina je dnevno nudil prenočišča gostom iz Azije in zato bodo posledice tako za Bled kot za druge drastične.

Komentarjev 4
  • Pepe007 07:53 12.marec 2020.

    V krizi pridejo prav domači gostje. Ampak za te ste kako leto nazaj rekli, da naj na Bled ne hodimo. Ne nam sedaj jamrat. Umaknite prosim te članke in reklame.

  • Avatar praufo
    praufo 20:25 11.marec 2020.

    se pravi da se pletne v bodoče ne bodo kaj dosti prevračale ... dolgčas

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 18:55 11.marec 2020.

    Hvala bogu,da se mal zaustavi tale desant na Bled!Zdej Blejci v povprečju 40 minut manj časa porabijo za pot na šiht v Kranj ali LJ!

Sorodne novice