Slovenija
2 ogledov

Kresalova prisotna pri pregledu registra

Podatke o članstvu jim je posredovala zbornica, je zatrdil Remškar in dodal, da Žurnal24 main
Kresalova je bila prisotna pri pregledu registra članov zbornice fizioterapevtov. Informacijska pooblaščenka pravi, da nikomur ni povedala, proti komu so vložene ovadbe.

Notranja ministrica Katarina Kresal je danes potrdila, da je bila kot odvetnica prisotna pri pregledu registra članov zbornice fizioterapevtov zaradi suma zlorabe osebnih podatkov pri članstvu. Na vprašanje, ali je bilo po njenem vodenje evidenc članstva zakonito in etično, odgovarja, da tega ne more komentirati in bo o tem presojalo sodišče. Kresalova je povedala, da je ministrstvo za zdravje opravilo ogled na zbornici, na katerem je bilo prisotnih "kar nekaj ljudi, tako s strani zbornice kot s strani ministrstva". Po njenih besedah so opravili vpogled v računalnik, kjer se vodijo osebni podatki.

Potrdila je, da je delala v odvetniški pisarni Senica, ki je pravni zagovornik zbornice, a pravnih postopkov v zvezi s tem ni vodila. Bila pa je prisotna na nekaj sestankih v odvetniški pisarni v zvezi z zbornico, je dodala. Ob tem je zatrdila, da ni bila obveščena o kakršnih koli zlorabah osebnih podatkov pri kopičenju števila članov v zbornici fizioterapevtov, s katerim je zbornica dobila tudi javno pooblastilo pri ministrstvu za zdravje.

Na vprašanje, ali drži, da je na pregledu članstva na zbornici, kjer je bila prisotna, zavrla, da bi pregledali plačila članarin, s čimer bi med drugim lahko dognali, ali je članstvo pravilno ali ne, je odgovorila, da je bil postopek voden mirno. "Predstavniki so dobili vse podatke, ki so jih želeli. Pripravljen je bil tudi zapisnik in je vse moč preveriti," je poudarila in dodala, da bodo ustrezni sodni organi pokazali, kaj je res in kaj ne.

Na vprašanje, ali bo v primeru, da bodo sumi nezakonitosti potrjeni, ponudila svoj odstop, je notranja ministrica Kresalova odgovorila, da je zadeva "daleč od konca ter da smo pred zakonom vsi enaki in o naših odgovornostih odločajo sodišča. In sodišče bo svoje izreklo tudi tokrat".

"Tožba za nekaj, kar nisem povedala"

Nataša Pirc Musar pravi, da nikomur ni razkrila vsebine ovadb. © Boštjan Tacol

 
Minister Borut Miklavčič bo vložil civilno tožbo proti Nataši Pirc Musar , ker je o ovadbi proti njemu zaradi spornega članstva v zbornici fizioterapevtov najprej obvestila novinarje, je dejal direktor direktorata za zdravstveno varstvo Janez Remškar . "Preseneča nas ravnanje informacijske pooblaščenke, ki je tista, ki skrbi za javne podatke, da te podatke prej posreduje novinarjem kot ministrstvu za zdravje (MZ). Minister se je tako odločil, da civilno tožbo zoper Pirc Musarjevo vloži tudi zaradi razžalitve osebne časti," je še povedal direktor direktorata za zdravstveno varstvo.

"Absurd absurdov je, da me bo minister za zdravje Borut Miklavčič tožil za nekaj, česar jaz absolutno nisem povedala javnosti, " se je na civilno tožbo odzvala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar . Po njenem je v prvi vrsti absurdno to, da direktor direktorata za zdravstveno varstvo Remškar napoveduje, da jo bo minister Miklavčič tožil. Absurd absurdov pa je, da jo bo tožil za nekaj, česar "absolutno" ni povedala javnosti. Zatrdila je, da ni nikomur povedala, proti komu so vložene ovadbe, saj je po njenem "stvar tožilstva, da presodi, kdaj in v kakšnem trenutku bo povedalo določeno informacijo, da ne bo škodila izvedbi preiskave". "Kako in na kakšen način novinarji dobite te podatke in kako in na kakšen način špekulirate, pa pač ni moj problem, " je poudarila.

Informacijska pooblaščenka je zaradi dogodkov, povezanih s članstvom v zbornici fizioterapevtov, poleg sedanjega in nekdanjega ministra za zdravje Boruta Miklavčiča in Andreja Bručana kazensko ovadila tudi predsednico zbornice fizioterapevtov Frideriko Kresal , sicer mater predsednice LDS Katarine Kresal.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.