Slovenija
9 ogledov

LDS za register lobistov

24092007_tark_poslanci Žurnal24 main
Pred poslanci v državnem zboru druga obravnava sprememb zakona o policiji ter spremembe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Za slednjega LDS predlaga tudi vzpostavitev registra lobistov.

Poslance v nadaljevanju četrtkove redne seje med drugim čaka obravnava sprememb zakona o policiji, ki jih predlaga SDS.

DZ ima na dnevnem redu tudi novelo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih. Noveli zamikata uveljavitev obeh zakonov, saj do predvidenega roka ni bila vzpostavljena centralna evidenca oziroma enotna vstopna točka na socialnovarstvenem področju.

Po noveli zakona o policiji bi se sedanja organizacijska struktura policijskih uprav zapisala v zakon še pred reorganizacijo policijskih uprav v Sloveniji, ki predvideva skrčenje njihovega števila z 11 na osem. Po prvi obravnavi konec marca so poslanci sklenili, da je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo. Kljub temu pa odbor DZ za notranjo politiko novele konec aprila ni podprl.

Za register lobistov
Po skrajšanem postopku bodo poslanci obravnavali tudi predlog sprememb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Zakon je predlagala skupina poslancev s prvopodpisanim Borutom Sajovicem z LDS. Po njegovih besedah novela dodatno uvaja zahtevo, da morajo državni organi ob podpisu pogodb z zasebnimi podjetji pridobiti izjavo o udeležbi fizičnih in pravnih oseb v lastništvu podjetja. Novela med drugim prinaša tudi vzpostavitev registra lobistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.