Zdravje > Aktualno
12356 ogledov

Na osnovni šoli preplah. So prisotne garje?

Garje Profimedia
Sum na bolezen so obravnavali pri dveh otrocih.

Na Osnovni šoli Antona Ukmarja v Kopru so prejeli obvestilo o sumu na okužbo z garjami, poročajo Primorske novice. Sum na bolezen so v Zdravstvenem domu (ZD) Koper obravnavali pri dveh otrocih. Pri enem so sum ovrgli, pri drugem pa ob nejasnih znakih predpisali zdravilo za garje. 

Šola je ukrepala skladno z navodili zdravstvene stroke. Takoj so začeli z razkuževanjem učilnic, po šoli so namestili sredstvo za razkuževanje rok, povezali pa so se tudi s pediatrinjo in epidemiologom, je za Primorske novice povedala namestnica ravnateljice Vesna Berce. Obvestila staršem so objavili na oglasnih deskah, seznanili kolektiv ter razdelili informativni material NIJZ. 

Higiena, tako osebna kot prostorov, mora biti v takem primeru še bolj temeljita. V primeru kakršnihkoli sprememb na koži pa je treba takoj obiskati zdravnika. 

Ni razloga za paniko

Posamezni primeri te parazitske kožne nalezljive bolezni se pri nas pojavijo vsako leto, je za Primorske novice razložila pediatrinja iz koprskega ZD Martina Kralj Trobec. Letno vsak pediater odkrije od enega pa do pet primerov okužbe. 

Pediatrinja poudarja, da je bistvena dobra skrb za higieno. Razloga za paniko ni. V tokratnem primeru so se pri enem otroku odločili za zdravljenje za garje, saj ne pediater ne dermatolog nista mogla z gotovostjo izločiti okužbe, saj naj bi imel otrok težave še z drugo kožno boleznijo, pišejo Primorske novice. 

Garje (srbečica) so parazitska kožna nalezljiva bolezen. Pri ljudeh, ki so prvič okuženi, se znaki pojavijo v dveh do šestih tednih po okužbi. Okužba se prenaša s tesnim telesnim stikom (koža na kožo), med spanjem v isti postelji ter med spolnim stikom. Prenos s priložnostnim dotikom, kot je rokovanje ali objem, običajno ne predstavlja nevarnosti zadošča za okužbo.

Prenos posredno z uporabo perila, brisač ali posteljnine zbolelega je manj verjeten, toda možen pri bolnikih s krustozno obliko garij, ki so zaradi velikega števila pršic zelo kužni.Po navadi zbolijo celotne družine in ljudje, ki živijo skupaj. Po potrditvi okužbe je potrebno oprati vso posteljnino, brisače, oblačila in ležišča, predmete pa razkužiti. Več o garjah TUKAJ. Vir: NIJZ

Komentarjev 1
  • srecnii 11:58 16.februar 2018.

    Mi smo jih enkrat imel že pred leti, nekdo jih prinesel od nekje. Sam moram rečt, da smo takrat pucal kot zmešan, vodni sesalec, vse kar se je dalo prat, kuhat. Vsi smo bli pri pregledih, dobil mazila, se mažeš ...prikaži več in celo noč spiš kot v blatu. Zdej mamo mir že 10let.

Sorodne novice