Slovenija
95 ogledov

Namesto marihuane zeliščni miks

V takšni nedolžni embalaži se v Nemčiji prodaja mešanica Spice Gold. Žurnal24 main
Nemški uživalci marihuane čedalje pogosteje posegajo po zeliščni mešanici Spice Gold kot nadomestku za "travo". Pripravek je zelo razširjen tudi v Sloveniji, njegovi učinki so neraziskani.

"Spice Gold je trenutno legalna substanca, ki se lahko v Republiki Sloveniji prodaja brez registracije. Kolikor nam je znano, so v mešanici zelišča, ki imajo že vrsto let znane učinke na človeško telo in so zakonite," je za zurnal24.si povedal Tomaž Koren, sodelavec na spletnem portalu Konoplja.org, ki širi vedenje o konoplji. Naš sogovornik je dodal, da je uporabnikov te zeliščne mešanice v Sloveniji zelo veliko: "Tistim, ki bi se odločili za njeno uporabo, priporočamo uporabo uparjevalnika namesto kajenja."

 

Prosta prodaja v Sloveniji

Po nam dostopnih podatkih je Spice Gold možno kupiti v eni od ljubljanskih trgovin ter v eni od slovenskih spletnih trgovin.

Koren, ki je proti temu, da bi mešanico uvrstili med prepovedane droge, pravi, da je težko govoriti o posledicah uživanja preparata, saj kredibilnih raziskav o posledicah uživanja še ni. "Dejstvo je, da mešanica vsebuje nova zelišča iz eksotičnih krajev, toda naravne droge v obliki zelišč imamo tudi v Sloveniji." Izpostavil je še, da je oznaka mešanice Gold Spice kot nadomestka za marihuano napačna, saj takšnega nadomestka po njegovih besedah ni oziroma je oglaševanje tisto, ki iz določenega preparata naredi nadomestek za neko drogo.

Da Spice Gold ni nadomestek za marihuano, menijo tudi v nevladni organizaciji Stigma, kjer so za zurnal24.si povedali, da gre pri uživanju te mešanice bolj za željo po eksperimentiranju: "Vsekakor pa tistim, ki te substance uporabljajo, svetujemo, da upoštevajo možne nezaželene učinke. Na primer njihov morebitni vpliv na zmanjšano pozornost pri vožnji motornih vozil v cestnem prometu."

Ali bo Slovenija zeliščno mešanico uvrstila na seznam prepovedanih drog ali ne, je odvisno od ministrstva za zdravje, je povedal Peter Skerbiš z Generalne policijske uprave. Dodal je, da uvrstitev na črno listo možna šele po opravljenih raziskavah, ki bi potrdile škodljive posledice uživanja substance.

 

10 evrov

Stane v Nemčiji gram zeliščne mešanice Spice Gold.

Eni "zadeti", drugi ne
Po poročanju nemškega portala Welt je v Nemčiji čedalje več povpraševanja po sicer legalni substanci Spice Gold, ki se je prvič pojavila v Veliki Britaniji pred dvema letoma. Strokovnjaki so nad trendom zaskrbljeni predvsem zaradi neraziskanih učinkov "droge", katere uradni naziv je zeliščna mešanica. "Posamezne komponente oziroma zelišča mešanice nimajo opojnega učinka. Toda če so
zmešane pod določenimi pogoji in v določnem razmerju, lahko govorimo o opojnem učinku," so denimo ugotovili strokovnjaki na toksikološkem informacijskem centru v Bonnu. Strokovnjak za droge Michael Weisner pa po številnih pogovorih z uživalci meni, da je učinek mešanice odvisen od razmerja sestavin: "Nekateri poročajo o učinku marihuane , drugi ne občutijo ničesar."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.