Slovenija
16 ogledov

'Obisk iz Finske ni vplival na preiskavo'

Žurnal24 main
Obisk finske ministrice za pravosodje ni imel nobenega vpliva na začetek hišnih preiskav v zadevi Patria, je za TV Slovenija pojasnila okrožna državna tožilka Blanka Žgajner.

"Preiskave so bile opravljene zato, ker so bili izpolnjeni pogoji, ki jih zakon o kazenskem postopku predvideva za hišne preiskave," je še pojasnila okrožna državna tožilka Blanka Žgajner. "Bili so podani utemeljeni razlogi za sum, da so bila opravljena kazniva dejanja, da so določene osebe storile kaznivo dejanje in obstaja verjetnost, da bodo odkriti sledovi kaznivih dejanj pri hišnih preiskavah," meni tožilka. Trenutno je zadeva na stopnji predkazenskega postopka, zato še ni mogla napovedati, kako se bodo stvari odvijale in ali bodo podane kakšne ovadbe.

"Ne stojimo križem rok"
Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Janko Goršek je poudaril, da pred zadnjimi hišnimi preiskavami v zadevi Patria "nismo stali križem rok, kot je bilo predstavljeno v javnosti". Ob tem je pojasnil, da se aktivnosti kriminalistične policije v zvezi s preiskavo še vedno dogajajo.

Tako so se v četrtek lotili mariborskega stanovanja poslovneža Walterja Wolfa. Ta je že včeraj, ko so zapečatili stanovanje, za Odmeve dejal, da je "slišal, da so prelepili stanovanje moje hčerke, ki ga uporabljam. Ko se bom vrnil, bom odprl, lahko pogledajo in vzamejo katerekoli papirje, nič nimam proti".
Predsednik SDS Janez Janša, ki so ga finski novinarji osumili jemanja podkupnin v zadevi Patria, je dejal, da ni imel stikov s preiskovalci, preiskave pa ne pozna.
"Obtožba, ki je bila izrečena v oddaji na finski televiziji, ne bo nikoli dokazana," je poudaril Janša. Kot je dejal, lahko poteka 100 tisoč preiskav, postopek lahko traja 100 let, vendar"nečesa, česar ni bilo, ne morejo dokazati".

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos, ki je sodeloval s finskimi novinarji, pa je dejavnosti policije pospremil z besedami, da "zdaj lahko tudi največji skeptiki nehajo govoriti o zaroti, gre preprosto za huda kazniva dejanja s področja korupcije". "Izvajale so se hišne preiskave in za izvedbo hišnih preiskav je potreben predlog policije in tožilstva ter sodna odredba pristojnega sodišča. Za to so morali imeti policisti in tožilci v rokah kar nekaj utemeljenih sumov," je še poudaril Kos.

Prepozno?
Goršek je povedal, da so bili v preiskavo vključeni tudi predstavniki finske policije, ter spomnil, da gre pri zadnjih aktivnostih kriminalistične policije v zadevi Patria "za večmesečno preiskavo, ki je potekala na predhodno pridobljenih načrtih", ki so bili tudi časovno opredeljeni.

Na vprašanje, ali meni, da lahko hišne preiskave toliko mesecev po dogodkih, ki jih preiskujejo, še prinesejo rezultate, je Goršek pojasnil, da je praksa v večini primerov potrdila, "da ne glede na časovno oddaljenost kriminalistična policija tudi v takšnih primerih pridobiva ustrezne dokaze oziroma dokumentacijo, ki se potem lahko poveže s sumom storitve kaznivih dejanj".

Erjavec vesel preiskav
Odzval se je tudi nekdanji obrambni minister Karl Erjavec, ki je vesel, da prihaja do preiskav v zadevi Patria, "ker bi želel, da se ta zadeva dejansko razišče do konca". Minister Erjavec si želi, da bi bila preiskava tako v Sloveniji kot na Finskem uspešna.

Preiskovalci so se danes lotili včeraj zapečatenega mariborskega stanovanja Walterja Wolfa. © Katarina Pernat

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.