Pod streho
3942 ogledov

Okno je vredno le toliko, kot njegova vgradnja

Vgradnja okna
Najpogostejša dilema pri novih oknih je izbira med lesom in plastiko. Napaka. Vprašati bi se morali, kakšna naj bo vgradnja. Po smernicah RAL ali klasična?

Pri energijski sanaciji starejše energijsko potratne hiše je prvi korak menjava zunanjega stavbnega pohištva, torej oken, balkonskih vrat in strešnih oken. Ker gre pri njihovi vgradnji za gradbeni poseg v steno hiše, izvedba nove fasade s toplotno izolacijo lahko sledi kasneje. Vmes pa bi po priporočilu energijskih svetovalcev iz mreže Ensvet morali nujno razmisliti tudi o vgradnji prezračevalnega sistema z vračanjem toplote.

Večna dilema: les ali plastika

Sodobno energijsko učinkovito okno mora imeti čim nižjo vrednost toplotne prehodnosti, biti mora trdno in stabilno, njegove mehanske lastnosti morajo biti kar najboljše. Te lastnosti izpolnjuje vsako kakovostno projektirano in v nadzorovanih okoliščinah proizvedeno okno, ne glede na to, ali je narejeno iz lesa ali PVC-profilov. Zato je odločitev, katerega od materialov izbrati, zelo subjektivna, glede na to, kaj je posamezniku bližje oziroma koliko je pripravljen za okna plačati.

Leseno okno | Avtor: Profimedia Profimedia
Pravzaprav je edina prednost PVC-oken cena. Ta so v povprečju za 20 odstotkov cenejša od primerljivih lesenih oken. “To razliko hitro izničimo, če izkoristimo nepovratna sredstva, ki jih izplača Eko sklad za vgradnjo lesenih oken, za plastična subvencij namreč ni več,“ pravi energijski svetovalec Ensvet in pooblaščeni projektant Peter Petrovič. Pogost pomislek pri lesenih oknih je tudi njihovo vzdrževanje, saj še vedno velja prepričanje, da je les manj odporen na vremenske vplive kot plastika, zato ga je treba vsakih nekaj let zaščititi z različnimi premazi. “To ne drži več,“ odgovarja Peter Petrovič. “Tehnologija izdelave in zaščite lesenih oken je izjemno napredovala. Proizvajalci že v procesu proizvodnje zagotovijo globinsko in površinsko zaščito lesa, zato lesenih oken v njihovi življenjski dobi praktično ni treba več vzdrževati oziroma nič bolj kot plastičnih. Nobenega barvanja ali premazovanja ni več.“

Lahko dodamo, da so lesena okna veliko bolj prijazna do okolja, saj gre za naraven material, ki tudi po koncu uporabe ne obremenjuje okolja, poleg tega so bolj prijetna na videz in otip, v bivalnem prostoru pa ustvarjajo domačnost in toplino.

Lastnosti oken, o katerih se je treba poučiti

Potem ko smo rešili dilemo les ali plastika, se je treba odločiti o energijski učinkovitosti oken. Najpomembnejši kazalnik pri tem je njihova toplotna prehodnost. Vrednosti te so pri kakovostnih oken od  1,1 W/m²K do 0,4 W/m²K, pri čemer velja, da nižja vrednost pomeni boljšo toplotno izolativnost. To proizvajalci dosežejo s trislojno zasteklitvijo, nizkoemisijskimi nanosi na steklih, polnjenjem vmesnih prostorov med šipami z žlahtnimi plini, izbiro kakovostnih distančnikov med šipami in seveda debelino in izolativnostjo okvirjev in okenskih kril. 

Pri lesenih velja, da so krila in okvirji narejeni iz lepljenega lesa, največkrat smrekovine, ki ima zelo dobre toplotnoizolativne lastnosti. Pri plastičnih oknih pa toplotnoizolativnost okvirjev dosežejo z več zračnimi komorami, iz katerih je sestavljen profil krila, ki jim pogosto dodajajo še poliuretanska polnila. Debeline okvirjev so od 78 mm pri povprečno energijsko učinkovitih oknih z dvoslojno zasteklitvijo, pa vse do 110 mm pri oknih, ki dosegajo pasivni standard. 

PVC-okna | Avtor: Profimedia - Večjo toplotnoizolativnost PVC-oken dosežejo z zračnimi komorami. Profimedia - Večjo toplotnoizolativnost PVC-oken dosežejo z zračnimi komorami.

Odločitev je padla

Vse to so tehnične podrobnosti oken, ki jih je dobro poznati, vendar odločitev o izbiri primernih oken lahko temelji na drugih pomembnih dejavnikih. V Sloveniji je približno 100 ponudnikov stavbnega pohištva, zato naj pri izbiri prevlada naslednje:

  • ali je proizvajalec dobil ZAG (znak kakovosti v graditeljstvu) za okna in montažo,
  • ali proizvodnja oken poteka v nadzorovanih in nespremenljivih okoliščinah, kar zagotavlja njihovo preverljivo kakovost,
  • ali ima proizvajalec svoj lastni razvojni oddelek in oddelek za testiranje oken,
  • ali je vgradnja oken po smernicah RAL standard proizvajalca,
  • ali ima razvito mrežo pooblaščenih monterjev oken,
  • ali bo monter poskrbel za demontažo in recikliranje starih oken,
  • ali bo ustrezno zaključil in obdelal okenske špelete po vgradnji novih oken ter vgradil tudi okenske police in senčila.

Vgradnja oken, zaključna dela | Avtor: Profimedia - Kakovostna montaža vključuje tudi vsa zaključna dela. Profimedia - Kakovostna montaža vključuje tudi vsa zaključna dela.

Klasična ali RAL-montaža

Podatek o tem, ali proizvajalec oziroma prodajalec oken, ta vgrajuje zgolj po smernicah RAL, pove veliko o njegovi kakovosti. Velja namreč, da je še tako tehnološko dovršeno in energijsko učinkovito okno bore malo vredno, če ni vgrajeno pa najvišjih standardih kakovostne montaže. “Najbolj napredni in priznani proizvajalci klasične vgradnje oken ne izvajajo več. Montaža RAL je že nekaj časa njihov standard. Vse več je tudi poučenih lastnikov hiš, ki so s takšno vgradnjo seznanjeni in jo sprejemajo kot dejstvo, zato kljub nekoliko višji ceni, o njej nimajo več pomislekov,“ pravi Peter Petrovič. 

Okno, ki ne tesni | Avtor: Profimedia Profimedia
Pri klasični montaži okenski okvir najprej privijačijo v zid ali ga sidrajo, potem pa rego med okvirjem in steno zapolnijo s poliuretansko peno, vendar ne v vseh treh ravneh. Tako je toplotna izolativnost manjša, pojavijo se lahko toplotni mostovi, še huje je, če se v konstrukciji ali na njeni površini pojavi kondenzacija, posledica katere pa sta lahko zamakanje meteorne vode in plesen. Vse skupaj pa vpliva tudi na krajšo življenjsko dobo okna in kakovost bivanja.

Z montažo RAL se vsemu naštetemu izognemo in povečamo toplotnoizolativnost okna. Rego med okenskim okvirom in zidom zatesnijo v treh ravneh. Sestavni deli takšne vgradnje so zunanja zapora, ki je vodotesna in hkrati paroprepustna, kar pomeni, da preprečuje vdor vode v konstrukcijo, hkrati pa morebitni vodni pari, ki je zašla v notranjost, omogoča izhod ven. Sredinsko tesnjenje zagotavlja toplotno in zvočno izolacijo, notranja zapora, ki je vodotesna in paronepropustna, pa preprečuje prehod pare in zraka skozi rego v zid.  

 

Toplotna izolacija, Obnova hiše, energija Energijska obnova Pod streho Tako boste rabo energije zmanjšali do 10-krat

Za klasično vgradnjo oken se odločijo tisti, ki ne razmišljajo dolgoročno, hkrati pa jih ne zanimajo nepovratna sredstva Eko sklada. “Če želi lastnik hiše dobiti nepovratna sredstva Eko sklada, se mora odločiti za lesena okna, ki imajo najmanj 1,1 W/m²K toplotne prehodnosti, trislojno zasteklitev in bodo vgrajena po smernicah RAL,“ še pojasni Petrovič.

Okna, kondenzacija | Avtor: Profimedia - Kondenz je posledica slabega prezračevanja. Profimedia - Kondenz je posledica slabega prezračevanja.

Boste zračili petkrat na dan

Nova okna bodo bistveno bolj tesnila kot stara, torej bo naravna izmenjava zraka v bivalnih prostorih bistveno manjša. Kakovost zraka in bivalne razmere se bodo spremenile, še toliko bolj, če imate v načrtu tudi izolacijo fasade, zato je treba temu prilagodit tudi nekatere bivalne navade. Zračenje prostorov, da vanje dobimo svež zrak in uravnavamo koncentracijo ogljikovega dioksida, s tem pa tudi preprečevanje nastanka prekomerne vlage in v končni fazi nastanka plesni v tako imenovanih mrtvih kotih, kjer je izmenjava zraka najmanjša ali pa je sploh ni, se najlažje izognemo z vgradnjo centralnega prezračevalnega sistema z rekuperacijo. V nasprotnem bo treba prostore zračiti z odpiranjem oken vsaj štiri- do petkrat na dan po pet minut.  


 

Komentarjev 1
  • alen009 09:29 20.marec 2019.

    Odlična reklama za ti. prezračevalne sisteme. Ko pišete kako oh in sploh je to čudo, če ga nimaš moraš zračiti 5x dnevno, da ne pride do plesni in ostalega. Zunaj je 90% vlaga, odpiram okna oz. imam to čudo, čez ...prikaži več leto dni se pojavi plesen. Le kako???? Ne bi smelo do tega prideti, če sem odštel nekaj K€€€. Ljudje, zjutraj in zvečer na prepih luftamo, poleg oken imamo tudi 20 cm fasade, toda, če je ogrevanje prostorov slabo, imaš lahko ne vem kako prezračevanje, plesen bo tu.