Slovenija
8 ogledov

Pahor: Hrvatje imajo težave s sporazumom

Žurnal24 main
Na očitek poslanca Jelinčiča o arbitraži je premier Pahor odgovoril, da brani naš nacionalni interes. S sporazumom imajo po njegovem težave Hrvati.
"Branim naš nacionalni interes," je premier Borut Pahor danes odgovoril poslancu SNS Zmagu Jelinčiču. Ta je premierju in vladi očital, da ne poznata ne zgodovine ne zemljepisa, Pahorja pa sprašuje: "Čigav premier ste? Problem rešujete v korist Slovenije ali Hrvaške? Če sprejmemo arbitražni sporazum, smo zabetonirali čisto vse."

Pahor trdi, da imajo z arbitražnim sporazumom, kot sta ga dogovorila s hrvaško premierko Jadranko Kosor, "problem sosedje". Kljub kritikam stroke, denimo dr. Franceta Bučarja, Pahor vztraja, da je pripravljen tvegati tudi na interpelacijo zoper sebe ali vlado, saj se mu zdi rešitev vprašanja meje nujna. Jelinčič pa mu po drugi strani očita, da ima "najbolj zanič pravnike", Hrvatje pa so ga zgolj izkoristili, da je Slovenija umaknila blokado njihovih pogajanj.

Glede predloga arbitražnega sporazuma o reševanju meje s Hrvaško Pahor vztraja, da je možnost njegovega podpisa največji uspeh Slovenije, če bo seveda do njega prišlo.

"Ni res, da vlada ne skrbi za socialno šibke"
Stališče, da "vlada najbolj skrbi za tiste, ki jih kriza najmanj prizadene, je napačno", je v odgovoru na vprašanje Jakoba Presečnika (SLS), zakaj se je vlada odločila stabilizirati javne finance na račun najbolj prizadetih slojev prebivalstva, dejal premier. Podaril je, da v letih 2010 in 2011 ne bo ukinjena nobena socialna pravica. Presečnik je poudaril, da se socialni položaj ljudi v državi slabša iz dneva v dan. Kljub temu pa namerava vlada z interventnim zakonom zamrzniti usklajevanje socialnih transferjev, kar po njegovem pomeni, da se je odločila proračun reševati na račun najšibkejšega sloja prebivalstva.

Pahor je pojasnil, da se vlada bori za to, da bi pomagala tistim, ki jih je kriza najbolj prizadela. "Vendar, če ne bomo imeli konkurenčnega gospodarstva, ki bo imelo delovna mesta tudi čez pet, deset let, dolgoročno te socialne varnosti ne bo mogoče zagotavljati," je pojasnil.

Med strukturnimi spremembami izpostavljena pokojninska zakonodaja
Potrebne bodo prilagoditve sistema socialne varnostni in zdravstvenega varstva, kjer poleg sprememb pokojninske in zdravstvene zakonodaje vlada predvideva tudi spremembo sistema denarnih prejemkov materialno ogroženim, je na vprašanje poslanca SD Bojana Kontiča o strukturnih spremembah vlade odgovoril premier.

Poslanec Kontič je poudaril, da programski proračun kaže, "da ima vlada pravilno naravnan kompas", vendar pa še vedno obstaja vprašanje, kakšna je vizija Slovenije v prihodnosti in kakšne strukturne reforme pričakujemo, da bo mogoče slediti lizbonski strategiji, na drugi strani pa ostati znotraj maastrichtskih kriterijev, slediti zavezam iz Kjotskega protokola, ohraniti socialno državo, prijazno svojim državljanom.

Vlada dela po najboljših močeh in ima jasno vizijo
Kar se tiče zaupanja v delo vlade, premier ni pričakoval, da bo zelo visoko. "Ne samo zaradi krize, treba je bilo urediti nekaj stvari, ki niso bile urejene," je dodal. Vlada po njegovih besedah dela po svojih najboljših močeh in bo še naprej poskušala delati tisto, kar meni, da je v javno korist, je še povedal.

Kadrovskega cunamija ni bilo
Premierju je poslanec SDS Zvonko Černač znova očital politična kadrovanja oziroma "kadrovski cunami". "Kadrovskega cunamija ni bilo," je v odgovoru zatrdil Pahor. Kot je dejal, je vlada na dobri poti, da uvede novo kadrovsko paradigmo, ne sicer brez težav. Nadzorni sveti tako po njegovih besedah začenjajo opravljati svoje delo, "seveda so pod pritiskom lobijev, niso pa več predmet političnega kupčkanja". Premier je spomnil tudi na ustanovitev kadrovsko-akreditacijskega sveta, ki je po njegovem mnenju dober in koristen instrument.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.