Slovenija
14919 ogledov

Pretres v vrhu Telekoma: Direktorja ujeli v korupcijski aferi

Telekom Slovenije Saša Despot
Hud udarec za vodstvo Telekoma, potem ko je ekipo zapustil eden najvplivnejših mož.

Direktor velenabave Igor Rojs je zapustil Telekom. Rojs, ki je veljal za enega najpomembnejših in najvplivnejših Telekomovih kadrov, je bil tesni sodelavec predsednika uprave Rudolfa Skobeta in njegov zaupnik. Kot poroča Delo, se je Rojs ujel v akciji hrvaškega urada za preprečevanje korupcije.

Po pisanju časnika so Telekom prejšnji teden obiskali kriminalisti, ki so bili v podjetju že oktobra. Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so preiskavo začeli zaradi obvestila hrvaškega urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala. V Telekomu ne pojasnjujejo ne kriminalistične preiskave ne Rojsovega odhoda. 

NPU vodi predkazenski postopek proti petim slovenskim državljanom in enemu hrvaškemu zaradi suma storitve kaznvih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja ter pranja denarja. Kot odgovorne osebe več gospodarskih družb s sedežem v Sloveniji so plačevali lažne storitve na podlagi ponarejenih računov hrvaškega državljana. Hrvaški državljan je nato prek družbe, registrirane na območju Velike Britanije, pral denar z veriženjem transakcij. Na ta način naj bi si pridobili okoli 1,6 milijona evrov premoženjske koristi. 

Interna revizija hrvaškega posla, ki jo je opravila uprava Telekoma, ni pokazala nepravilnosti. 

Rojsa naj bi hrvaški preiskovalci zaznali med preiskavo Zdravka Mamića, nekdanjega podpredsednika Nogometnega kluba Dinamo in nogometnega menedžerja. V tej preiskavi naj bi po informacijah Dela na računih ene od z Rojsom povezanih družb našli milijon Telekomovih evrov. 

Rojs je družbo zapustil po dolgih letih, formalno sporazumno, zato je dobil odpravnino, ki mu pripada po individualni pogodbi, še piše Delo.


"Odgovor in prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev na prispevek z naslovom: "Pretres v vrhu Telekoma: Direktorja ujeli v korupcijski aferi", objavljen 23. 11. 2018, ob 8.59 uri.

Igor Rojs res sporazumno zapušča Telekom Slovenije, vendar nikakor ne iz razloga, ker bi bil na kakršenkoli način povezan ali vpleten v preiskave bodisi hrvaškega urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala ali slovenskega NPU. Igor Rojs v zadevi, ki jo v Sloveniji preiskuje policija, ni osumljen storitve kaznivega dejanja v povezavi z zlorabo položaja ali zaupanja ter pranjem denarja ali katerega drugega kaznivega dejanja. Ni preiskovan ne na Hrvaškem ne v Sloveniji. 

Posli, pri katerih je Igor Rojs za Telekom sodeloval na Hrvaškem, niso bili fiktivni. Bili so dejansko opravljeni in plačani po povsem konkurenčnih cenah, kar je potrdila tudi notranja kontrola v obsežni reviziji letos oktobra. 

Igor Rojs
zanj po pooblastilu Odvetniška družba Pirc Musar & Lemut Strle, o.p., d.o.o."


ČLANEK JE BIL DOPOLNJEN Z ODGOVOROM IN PRIKAZOM DRUGIH OZIROMA NASPROTNIH DEJSTEV 13. DECEMBRA 2018.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • TistoPravo 19:18 23.november 2018.

    Kdor je še pri Telekomu kot naročnik, je zraven. Se strinja s tem plenjenjem in lopovščino. Seveda se pa tudi ne strinjam, da se ga odproda tako kot se je Mercator. Hrvatim ali bivšim južnim bratom le ne more bit ...prikaži več nikoli strateška prodaja. Samo poglejte, kaj se dogaja...kmalu v Mercatorju ne bo zaposlenega več enega Slovenca avtohtonega. Temu se reče, razvoj južnjakov...fizično zavzemanje ozemlja!

  • ginko 19:17 23.november 2018.

    Podmladek stare murgelske udbomafije. Vse je pokrito. Nič se ne bo zgodilo. Ta članek futer za obično rajo v ukradeni globoki državi. Raja spi volkovi delajo naprej.

  • borut08 18:24 23.november 2018.

    Seveda,ce pa drzava lopove podpira in se nikomur nic ne zgodi!Ko sem lopova sicer sina bivsega vplivnega rdecega direktorja(forum 21),ki je med drugim tudi prisesan na Telekom me je obiskala policija(Lasko)in prejel sem placilni nalog,ko pa sem sam zelel podati ...prikaži več ovadbo na PP.Celje jo pa niso hoteli sprejeti oz.so jo sele po pritozbi na MNZ.Komunizem po komunizmu in diktatura!