Slovenija
0 ogledov

Primanjkljaj ZDA v desetletju prek šest bilijonov evrov

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Fiskalni pogledi na največje svetovno gospodarstvo so mrki, saj naj bi proračunski primanjkljaj letos znašal 1,1 bilijona evrov, čez deset let pa bi se več kot pošesteril.

Proračunska urada Bele hiše in kongresa sta potrdila, da bo proračunski primanjkljaj ob koncu proračunskega leta 30. septembra znašal 1,1 bilijona evrov. To predstavlja 11,2 odstotka bruto domačega proizvoda. Lanski rekordni primanjkljaj je znašal 318 milijard evrov.

Vendar je prej omenjen znesek manjši od prvotno predvidenega primanjkljaja v višini skoraj 1,2 bilijona evrov, kar gre pripisati neizkoriščenim sredstvom, namenjenim za boj proti recesiji.

Mračne napovedi
Tudi pogledi na fiskalno prihodnost ZDA niso obetavni. Kongresni urad za proračun je ob pregledu junijskega proračunskega predloga izračunal, da bodo napovedani ukrepi proračunski primanjkljaj izstrelili na 6,3 bilijona evrov do leta 2019. Vendar analitiki špekulirajo, da bi ob pregledu trenutnega proračunskega predloga ta številka lahko presegla sedem bilijonov evrov. Vendar kritiki poudarjajo, da številke niso zanesljive, saj nihče ne more napovedati dogodkov, ki bi še lahko vplivali na primanjkljaj.

Republikanci so ob tem izpostavili tudi naraščajoče obresti, povezane z odplačevanjem dolga. Te bi celoten seštevek vseh letnih primanjkljajev potisnile do 68 odstotkov bruto domačega proizvoda, medtem ko je ob začetku tega desetletja znašal 33 odstotkov.

Okrevanje bo počasno in boleče
Bela hiša in kongres napovedujeta, da bo stopnja brezposelnosti dosegla 10 odstotkov, preden se bo začela zniževati. Povprečna brezposelnost naj bi bila letos okrog 9,3 odstotka, v letu 2010 pa okrog 9,8 odstotka.

Po napovedih Bele hiše bo gospodarstvo letos nazadovalo po stopnji 2,8 odstotka in ne le za 1,4 odstotka, kot so napovedali maja. Rast se bo vrnila leta 2010, vendar pa bo le dvoodstotna in ne 3,2-odstotna, kot so napovedali maja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.