Slovenija
86 ogledov

Prinašali hrano ujetim prebivalcem

poplave Bilje
1/16
Žurnal24 main
Ponoči so na Primorskem gasilcem pomagali tudi vojaki. Prebivalcem, ujetim v zgornjih nadstropjih, so zjutraj prinašali hrano. Na Gorenjskem se razmere umirjajo, najhuje je bilo v noči na soboto.

SEVERNA PRIMORSKA

Narasla voda je začela počasi upadati, domačinom nekaterih zaselkov in pripadnikom civilne zaščite pa sive lase povzročajo številni, manjši in večji zemeljski plazovi, ki se sprožajo zaradi namočenih tal.

Zelo resna je tudi poškodba državne ceste med Ajdovščino in Predmejo, kjer je uničenih 600 do 700 metrov cestišča. Cesta bo do obnove zaprta za cel promet, kar pomeni hud udarec za vse prebivalce na Gori ter bistveno daljšo pot do občinskega središča in delovnih mest.

V zaselku Kovači nad Lokavcem pri Ajdovščini je tako brez ceste ostalo šest hiš v bregu, teren pa se še naprej premika. Potrebna bo popolna sanacija cestišča, sicer bi lahko bila ogrožena tudi najbližja stanovanjska hiša. Po oceni geologa Marka Kočevarja iz družbe Geoinženiring, ki si je skupaj s poveljnikom ajdovskega občinskega štaba CZ, Igorjem Benkom, na terenu ogledal najbolj kritične premike tal, se da kratkoročno zadevo rešiti z ureditvijo odtočnih kanalov.

 

V zvezi s plazom Slano blato nad Lokavcem, je geolog ugotovil, da je njegovo stanje zaenkrat stabilno, vseeno pa bo treba interventno urediti površinsko odvodnjavanje.

Rdeči križ je odprl račun za zbiranje prostovoljnih prispevkov za prizadete v poplavah. Ljudem lahko pomagate z nakazilom prispevka na TRR 03100 - 1111122296, sklic 937044, s pripisom "Poplave 2010".

Zemeljski plaz se je sprožil tudi na kmetijskem zemljišču na Brjah, kjer se je teren na dolžini 150 metrov premaknil za 20 do 30 metrov in to do globine štirih do šestih metrov. Stanovansjki objekti trenutno niso ogroženi, vseeno pa bo potrebna temeljita sanacija plazovitega terena.

 

V novogoriški občini je trenutno evidentiranih 10 zemeljskih plazov. Največ jih je v okolici Dornberka. Nekateri med njimi so po besedah Klemna Sotlarja iz Geoinženiringa kar obsežni, večina pa jih je na dovoznih poteh do vinogradov. Stanovanjski objekti trenutno niso ogroženi, v nevarnosti pa je del cestišča med Drago in Gradiščem nad Prvačino, kjer so vidni kar trije plazovi. Prav toliko jih je tudi ob cesti med Dornberkom in Branikom, a je ta kljub temu prevozna. Ustrezne službe spremljajo tudi dogajanja na plazovih pri Braniku, v spodnji Branici, Stari Gori in v Šmihelu.

Pod vodo 200 objektov
Tekom noči so gasilske enote črpale vodo iz poplavljenih objektov, nameščali protipoplavne vreče ter čistili zasuta cestišča. Na pomoč prizadetim območjem je včeraj zvečer prišlo tudi 31 vojakov, ki so pomagali polniti protipoplavne vreče s peskom ter čistili poplavljen dom upokojencev na Gradišču pri Prvačini. Po končanih intervencijah so se vojaki vrnili domov. Po prvih ocenah, je bilo v zadnjih poplavah na celotnem območju severno Primorske regije poplavljeno preko 200 objektov.

Letališče Portorož in Sečoveljske soline so pod vodo. Razmere na področju si je ogledal prometni minister Patrick Vlačič s piranskim županom Tomažem Gantarjem.

Na Ajdovskem največ težav povzroča Hubelj, ki grozi mostu pri izviru.

JUŽNA PRIMORSKA
V Mirnu, Biljah in Orehovljah v občini Miren-Kostanjevica je narasla Vipava že včeraj poplavila okrog 100 objektov in številne ceste, tako da so ostale številne hiše odrezane od sveta, njihovi prebivalci pa ujeti v zgornjih nadstropjih. Tem so začeli pripadniki prve pomoči že zjutraj prinašati hrano.

Kot so povedali v občinskem štabu civilne zaščite, naj bi bila Vipava zadnjič tako visoka leta 1926. Ker se nivo vode še ni začel nižati oziroma je padel le za nekaj centimetrov, gasilci še niso začeli s črpanjem vode iz poplavljenih objektov. Poveljnik občinskega štaba civilne zaščite, Peter Milanič, je prepričan, da bodo s črpanjem najverjetneje začeli šele jutri, morda celo v torek, saj dokler voda ne odteče vsaj za nekaj decimetrov, črpanje nima smisla.

V Biljah so se domačini znašli kar sami in za tisto najnujnejše poskrbeli kar s čolni, saj je bilo vode v središču naselja kar za meter in pol.

 

Vipava ponoči (Foto: bralec Miha)



Na Obali je voda ponoči zalivala številne kleti in ceste. V Dekanih so morali gasilci iz prvega nadstropja stanovanjskega objekta reševati štiri osebe.

Izjemna noč
Po 21. uri sta bregove prestopili Rižana in Dragonja in zalili več stanovanjskih hiš. Evakuirati so morali 50 oseb, nekaj poškodovanih oseb so odpeljali tudi v bolnišnico, a poškodbe niso hujše. Narasla Rižana je poplavila območje od gostišča pri Bobrih v bližini Hrastovelj do Srmina, po reki so plavali avtomobili.

Do nadaljnjega je zaradi vode na progi zaprta železniška proga med postajama Divača in Koper.

Razmere se po koncu deževja izboljšujejo, voda se umika. Ogroženih ni več, so za STA povedale pristojne službe. Sprožilo se je več zemeljskih plazov. Mejna prehoda s Hrvaško Dragonja in Sečovlje sta še vedno zaprta. Dostop do mejnega prehoda Sočerga je mogoč preko obvoza pred vasjo Gračišče.

Hudo je bilo tudi ob Dragonji, ki je poplavila, cesto, vodne razbremenilnike in hiše v bližini. Pri Dragonji in Sečovljah so z dreves reševali tri osebe.

Razmere so zaostrene tudi na območju Ilirske Bistrice.

GORENJSKA
Na Gorenjskem so se razmere začele umirjati že včeraj. "Pri nas je bilo najhuje v noči s petka na soboto," je povedal poveljnik PGD Žiri Urban Posedi. Gasilci so kljub dežurali celo noč in ponekod še pomagajo pri črpanju vode. "Glede na napovedi, smo imeli kar srečo," je povedal regijski gasilski poveljnik Milan Dubravec. "Zalilo je nekaj kleti, vendar v primerjavi s tem, kar se je dogajalo drugod po Sloveniji, pri nas ni bilo tako hudo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.