Slovenija
5 ogledov

Razprodaja zdaj še pri cepivih

Posamezno cepljenje trenutno stane okoli 350 evrov. Žurnal24 main
GlaxoSmithKline (GSK) je na tiho precej znižal ceno cepiva proti raku materničnega vratu (RMV). Razlog naj bi bil v tem, da ga želi čim prej razprodati, saj mu januarja prihodnje leto poteče rok uporabnosti, trdi vir.
"S tem dopisom vas prijazno obveščamo, da je cepivo proti raku na materničnem vratu Cervarix v akciji. Akcija velja od 1. julija do 30. septembra oziroma do preklica," je v dopisu, ki nosi oznako "samo za strokovno javnost"  in je naslovljen na zdravnike, zapisala farmacevtska družba GSK.

50-odstotni popust
Iz dopisa je razvidno še, da je akcijska cena 50 evrov brez davka na dodano vrednost (DDV). Za primerjavo: z veljavnih cenikov zdravstvenih domov je razvidno, da eno cepljenje s cepivom Cervarix stane od 110 do 120 evrov z DDV (ta za zdravila znaša 8,5 odstotka).

To pomeni, da je GSK svoje cepivo znižal kar za 50 odstotkov in je tako za samoplačnike bistveno ugodnejši kot cepivo Silgard družbe MDS. Silgard, ki cepljene ščiti pred štirimi najpogostejšimi tipi HPV (humani virus papiloma) in genitalnimi bradavicami, sodeč po cenikih različnih zdravstvenih domov še vedno stane od 120 do 130 evrov.

Še brez pojasnil
Za zdaj pojasnila GSK, zakaj o akciji niso obvestili javnosti in ali so se za tako visok popust res odločili zato, ker se cepivu čez pet mesecev izteka rok uporabnosti, še čakamo. Prav tako še ni jasno, kako se bo na potezo GSK odzvala konkurenčna farmacevtska družba MSD.

 

Cenovna vojna

Za cepljenje proti HPV sta na voljo dve cepivi. Štirivalentno Silgard, ki ga proizvaja MSD, ter dvovalentno Cervarix, ki ga proizvaja GSK. Štirivalentno cepivo v osnovi ščiti pred štirimi najpogostejšim tipom HPV – 6, 11, 16 in 18, dvovalentno pa proti tipoma 16 in 18. Poleg tega štirivalentno cepivo ščiti tudi pred genitalnimi bradavicami. Vsaka cepljena deklica ali ženska potrebuje za optimalno zaščito tri odmerke cepiva. Drugi odmerek mesec dni po prvem, tretjega pa šest mesecev po prvem.

Večinoma stare cene
Je pa zanimivo tudi, da v dopisu GSK, ki so ga dobili zdravstveni domovi, piše, da "cepivo nudi 100-odstotno zaščito pred nastankom predrakavih in rakavih sprememb", da je cepivo na voljo na Inštitutu za varovanje zdravja in v lekarnah in celo: "Prosimo vas, da popust v ceni prenesete na svoje stranke."

Dva za ceno enega
Ko smo na spletnih straneh preverjali, kako so se na akcijo odzvali v zdravstvenih domovih, smo le na spletni strani zdravstvenega doma v Idriji zasledili, da so 24. julija objavili novico, da je dvovalentno cepivo " do konca septembra na voljo po ugodnejši, polovični ceni, zato vabimo vse, ki se želite cepiti, da se prijavite v ambulanti za šolsko medicino (Tel: 05 37 34 228)". Hkrati pa stranke obveščajo tudi, da bo po znižani ceni (cepivo 54 evrov z DDV, cepljenje 7,50 evra, skupno 61,50 evra) možno dobiti dve dozi cepiva, tretje, čez pol leta pa bo opravljeno po redni ceni.

Nejasen nadzor
Kako ravnajo v drugih zdravstvenih domovih, za zdaj ni jasno. Niti ni jasno, kdo (če kdo) nadzoruje, da izvajalci cepljenja popust, ki ga je na tiho dal GSK, res prenesejo na končne stranke ali pa ga zadržijo zase, kar je mogoče sklepati iz nepopravljenih cenikov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.